De Standaard

U kunt het vel van Marghem redden

Moeten we meer eenpansger­echten klaarmaken en de strijk uitstellen om het licht te laten branden? De gevolgen van ons huishoudge­drag zijn inderdaad immens.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

Stel dat ’s avonds om 18 uur in 5 procent van de Belgische gezinnen de elektrisch­e oven (2.000 watt) aan staat. Dat betekent dan dat al die ovens gezamenlij­k het elektricit­eitsnet belasten voor liefst 500 megawatt, dat is meer dan het vermogen van de kerncentra­le Doel 1.

Stel dat in 1 procent van al die gezinnen op hetzelfde moment de wasmachine (3.000 watt) op staat. Dat is dan nog eens 150 megawatt (MW) verbruik erbij. Dezelfde berekening kan worden overgedaan voor de vaatwasser, het elektrisch vuur, het strijkijze­r, de stofzuiger of de haardroger. De macht van de grote getallen beïnvloedt zeer erg het elektricit­eitsverbru­ik.

Campagnes om te minderen

Dat betekent dat een kleine bijsturing van het gedrag van de consument al snel grote gevolgen heeft. De kunst zal zijn om de traditione­le pieken in het elektricit­eitsverbru­ik ’s ochtends en ’s avonds af te vlakken. De hoogte van die piek hangt af van de buitentemp­eratuur. Bij vriestempe­raturen verbruikt elektrisch­e verwarming meer en worden er vooral ook meer elektrisch­e bijzetkach­eltjes aangezet (zie blz. 22).

Met campagnes om het stroomverb­ruik te milderen kan de overheid mensen proberen te overtuigen solidair te zijn om zo het licht te laten branden, en hun wasmachine of vaatwasser pas aan te zetten nadat de kritieke periode voorbij is. Voorbeelde­n in andere landen (de VS, Japan...) leren dat het verbruik op die manier flink teruggesch­roefd kan worden.

Het particulie­r verbruik piekt tijdens een koudeperio­de al snel naar meer dan 4.000 MW. Als die piek na een campagne 10 procent lager ligt, komt dat al snel neer op een winst van 400 MW, berekent professor Ronnie Belmans (Energyvill­e).

Vier jaar geleden, bij de vorige discussie over mogelijke stroomteko­rten, waren Elia én de overheid het er al over eens dat er 1.000 megawatt bespaard kan worden als consumente­n, overheid en bedrijven samen zuiniger omspringen met energie. 1.000 megawatt komt overeen met een grote kerncentra­le en is precies het vermogen waar minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) naar op zoek is om het licht te laten branden.

Digitale meter

Maar veel hefbomen om gezinnen te overtuigen heeft de overheid niet in huis. Oproepen om eenpansger­echten klaar te maken en de strijk uit te stellen gaan op sommige gezinnen zelfs een omgekeerd effect hebben.

Daar kan veranderin­g in komen als straks de digitale meter zijn intrede doet. Met die meter en bijbehoren­de apps wordt het mogelijk gezinnen te belonen als ze het tijdstip van hun was of strijk naar het juiste uur verschuive­n. Nu kan dat alleen via het dag en nachttarie­f. Digitale meters kunnen veel meer financiële impulsen geven.

Wie er geen vertrouwen in heeft, kan nog altijd batterijen installere­n, gekoppeld aan zonnepanel­en, om een periode zonder stroom te overbrugge­n. Zonnepanel­en alleen zijn echter niet voldoende. Die vallen uit samen met het elektricit­eitsnet.

De kunst zal zijn om de traditione­le pieken ’s ochtends en ’s avonds af te vlakken

 ??  ??
 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium