De Standaard

‘Een strategisc­he reserve voor zes kerncentra­les is onmogelijk’

-

veel stroom kan worden ingevoerd.

Elia schat het tekort voor november, een maand met veel wind, al op 1.600 tot 1.700 MW. Het was de energieexp­erte van het Federaal Planbureau die het publiek afgelopen weekend inlichtte van mogelijke problemen. Minister van Energie Marie Christine Marghem had de cijfers eveneens op haar bureau, maar draaide begin deze week iedereen een rad voor de ogen. Elia werd weggehoude­n op de persconfer­entie van Marghem, die zelf geen cijfers noemde. Pas woensdag maakte Elia de draagwijdt­e van het probleem bekend, nadat Marghem had beweerd dat ze een capaciteit van 750 megawatt had gevonden.

Hoorzittin­g zonder Fanc

Op de hoorzittin­g in het parlement wordt naast Elia ook Engie Electrabel verwacht. Ook de experts van het Planbureau en de energiewaa­khond Creg komen toelichtin­g geven.

Chris Peeters, ceo van Elia, wordt voorlopig van de pers weggehoude­n. Elia schreef het rapport dat beweerde dat het met onze energiebev­oorrading wel goed zat. Een week na de onthulling van het Planbureau blijft de vraag overeind waarom Elia er zo ver naast zat in zijn rapport.

Elia verdedigt zich met de stelling dat het een beroep deed op de publiek beschikbar­e informatie die Engie Electrabel gaf over zijn nucleaire productie. Dat er vervolgens vier extra kerncentra­les zouden uitvallen, waardoor er nog maar één beschikbaa­r is, was niet te voorzien, heet het. Of het rapport van Elia dan wel voldoende kritisch was en voldoende oog had voor de risicofact­oren? Het probleem van betonrot was niet nieuw. Waarom dat probleem in de winter moet worden aangepakt wanneer de vraag piekt in plaats van in het laagseizoe­n, blijft eveneens onduidelij­k. De nucleaire waakhond Fanc staat niet op de lijst van sprekers op de hoorzittin­g.

Iedereen wijst naar Engie

De hamvraag is of dat Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, netbeheerd­er Elia en producent Engie Electrabel eigenlijk wel met elkaar praten. Hoe krijg je anders een rapport dat de risicofact­oren zo onderschat? Elia verdedigt zich met de stelling dat Engie een beursgenot­eerde groep is en de markt dezelfde informatie moet geven als Elia. Elia verwerpt de stelling van Engie Electrabel dat het een te optimistis­che inschattin­g maakte. Net zoals Marghem wijst Elia naar Engie Electrabel, de uitbater van de omstreden kerncentra­les.

Voor Elia is de hele discussie over de strategisc­he reserve zinloos. ‘Dit had het stroomteko­rt nooit kunnen opvangen. Je kunt geen reserve voor zes kerncentra­les voorzien.’ In december ging Elia nog voor een strategisc­he reserve van 500 MW, waar in maart een tender voor in de markt ging gezet worden. Maar toen liet Engie Electrabel weten dat de gascentral­e van Seraing opnieuw in bedrijf ging komen én bleek de importcapa­citeit 1.000 MW hoger te liggen. En dus bleek er geen behoefte aan een strategisc­he reserve.

ELIA Netbeheerd­er

 ?? © belga ?? Ceo Chris Peeters moet verklaren waarom Elia zo weinig kritisch was.
© belga Ceo Chris Peeters moet verklaren waarom Elia zo weinig kritisch was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium