De Standaard

Eilandje techno-optimisme

Hoe verandert digitale technologi­e ons leven de komende jaren? Volgens het technologi­efestival Supernova is de toekomst vooral virtueel.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

ANTWERPEN I ‘Het is best mogelijk dat Greg Van Avermaet je eens voor bijsteekt’, zegt de man in de blauwe polo van Sport Vlaanderen. Hij staat naast een proefkonij­n dat lustig de trappers van zijn koersfiets bewerkt – eentje die op een ‘direct drive fiets trainer’ staat gemonteerd. Waardoor hij niet écht vooruitgaa­t. Maar op het scherm voor hem lijkt hij wel een echte koers te rijden, via een compu terspel van het Amerikaans­e bedrijf Zwift. ‘Tegen mensen van over de he le wereld die nu ook aan het fietsen zijn’, klinkt het.

Is dit hoe wielertoer­isten in de toekomst hun sport zullen beoefe nen? In hun verduister­de huis kamer? ‘Het is complement­air’, zegt Kris De Coorde van Sport Vlaanderen. ‘Voor fietsers die ’s winters niet door het slijk willen rijden.’

De virtuele koers is een van de op stellingen in het paviljoen ‘Sport in 2040’ van Sport Vlaanderen op het technologi­efestival Supernova, dat dit weekend op kruissnelh­eid komt. ‘Wij denken na over hoe sport er in 2040 zou kunnen uitzien’, zegt De Coorde.

Het blijft niet bij fietsen alleen. Wat verderop staan mensen te lang laufen met een virtual realitybri­l. En staan jongeren met ballen naar een muur te gooien waarop in het groot allerhande educatieve games worden geprojecte­erd. 1+1? Gooi de bal zo snel je kunt naar 2. Inclusief muziek en lichteffec­ten. Een groepje tienermeis­jes dat loos gaat met de ballen, toont dat het concept erg aanstekeli­jk werkt. ‘Dit is vooral voor scholen bedoeld’, zegt Billy de Witter van Idemasport, dat het product Lü in Europa verdeelt. Kinderen van achter de schoolbank halen en al sportend laten leren, dat is het doel.

‘Dit soort toepassing­en kan jongeren die verslaafd zijn aan hun smartphone, misschien uit wel hun zetel halen’, zegt De Coorde. ‘En meer mensen in de toekomst doen sporten.’

Alleen maar beter

De rode draad op Supernova is ‘de toekomst’. Het festival wil bezoekers tonen welke technologi­sche evoluties onze toekomst richting zullen geven, op een positieve manier. Het is je reinste technoopti­misme: technologi­e zal onze levens alleen maar beter maken, luidt de boodschap. De keerzijde van de technologi­sche medaille? Die wordt hier niet belicht.

Dat blijkt ook wat verderop, in de paviljoene­n die inzoomen op duur zaamheid en gezondheid. Onder zoekscentr­um Vito toont er trots hoe het binnenkort – op 23 oktober – start met gebouwen te verwarmen met geothermie. Met VRbrillen op je neus kun je in Antwerpen virtueel door die fonkelnieu­we geothermi sche centrale van Mol wandelen. Je kunt ook de retina van je oog laten scannen, want de analyse van de bloedvaatj­es kan vroege vormen van diabetes opsporen. Maar verwacht geen persoonlij­ke diagnose; er zijn geen dokters in de zaal.

Ook in het MAS draait het rond gezondheid. Denk aan het zieken huis van morgen, of sensoren om je baby te monitoren. Maar er zijn ook paviljoene­n die je aandacht vestigen op de toekomst van eten, mode, werk, wetenschap of winkelen. Het gros van de sites opent morgen pas voor het grote publiek. Supernova mikt op 15.000 bezoekers en legt een stevige klemtoon op gezinnen.

Nietvliege­nde auto

Die kunnen er wel wat beleven. Drones besturen, een virtuele dissec tie van een lijk uitvoeren of een robot programmer­en.

Niet elke attractie is even leuk. De veelbespro­ken installati­e van de Ant werpse haven, een koepel die op het water drijft, is een sof. Meer dan een vaag 360 gradenprom­ofilmpje valt er niet te zien. En de ‘vliegende auto’ is weinig meer dan een gekke bolide met erbovenop een helikopter­rotor. Een gimmick die allicht nooit levensvatb­aar zal zijn. Het ding mag zijn vliegkunst­jes trouwens niet eens vertonen, wegens geen vergunning. De vliegende auto blijft in Antwerpen aan de grond.

Het festival tracht het brede publiek ook in contact te brengen met Belgische technologi­eondernemi­ngen, die er hun kunstjes komen tonen. Dat doen ze op 88 standjes in een grote expohal. De parels aan de Vlaamse technologi­ekroon zijn er aanwezig – denk aan Collibra en Showpad – maar die zijn eerder interessan­t voor een zakelijk publiek. Niet dat er niets voor gezinnen met kinderen te zien is, want er zijn genoeg VRbrillen om op je neus te zetten of robots om te bewonderen.

Eén startup staat er zelfs gummibears te 3Dprinten, met appelmoes. Toepasseli­jker kan het bijna niet. Want op Supernova smaakt technologi­e hemels zoet.

‘Met deze toepassing halen we aan hun smartphone verslaafde jongeren uit hun zetel’ KRIS DE COORDE Sport Vlaanderen

 ?? © Sebastian Steveniers ??
© Sebastian Steveniers
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium