De Standaard

Union tikt Anderlecht uit Beker

-

BRUSSEL I Na Club Brugge en Standard ligt ook Anderlecht in de 1/16de finales al uit de Belgische beker. Paarswit leed op eigen veld een zware 03nederlaa­g tegen 1Bclub Union.

Anderlecht startte mak. Paarswit dacht dat het wel gesmeerd zou lopen. Tot in de 43ste minuut. Na een corner van RSCA liet Gerkens zich aftroeven, jonkie Edo Kayembe maakte een rare loopbewegi­ng en Youssouf Niakaté rondde de perfecte counter af: 01.

Ja, dit was een echte Brusselse derby. De eerste tegen traditiecl­ub Royal Union STGilloise in 39 jaar en bij de bezoekers droop de goesting er wel vanaf. Hun supporters waren massaal, luid zingend en in stoet naar het Astridpark afgezakt. Het uitvak zat helemaal vol, maar meer dan duizend Unionisten hadden zich ook tussen de RSCAfans gemengd. De tribunes waren gevuld met zo’n 14.000 toeschouwe­rs en de sfeer magnifique. Zo’n clash tussen de twee roemrijkst­e Brusselse clubs in 1A zou toch mooi zijn.

Al was deze match op zich ook wel onderhoude­nd. Er waren best wat kansen, maar zoals gezegd miste Anderlecht punch. Het ontbrak Dimata en Morioka aan precisie en toen Gerkens werd onderuit gehaald, floot scheidsrec­hter Lawrence Visser verrassend geen penalty. De ref legde de bal buiten de rechthoek en Kums knalde de vrije trap over.

De bezoekers groeiden en scoorden. Paarswit was nochtans gewaarschu­wd, want na een goeie actie had Tabekou al eens keihard op de paal geknald. De jarige Frank Boeckx kon er alleen maar naar kijken. Net als bij de 01. De Slimste Mens ter Wereld kan de doelman straks nog wel worden, maar op zijn 32ste alvast nooit meer de vinnigste.

Hein Vanhaezebr­ouck bracht Amuzu voor Kayembe en die toonde wel gretigheid. Zijn vluchtscho­t werd gepareerd en even trok Ciske de gezapige Kums, Morioka en Dimata mee. Al liep Dimata eigenlijk overal behalve in de spits.

Maar de enige echte ploeg van ’t stad was gisteravon­d Union. Bij een nieuwe counter stond Boeckx weer te zwemmen. Zijn tijd is echt voorbij. Youssouf Niakaté scoorde de 20 en het was over en uit.

Paarswit ging nog helemaal met de billen bloot, want na nog een counter maakte Niakaté zijn hattrick compleet en Saelemaeke­rs pakte nog direct rood. Het Anderlecht­publiek stond zowaar recht en applaudiss­eerde voor Union. Wat een historisch­e zege voor R.U.S.G, wat een afgang voor RSCA. Met slechts 1 zege in de laatste 6 matchen mogen Coucke en co stilaan in de grond zakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium