De Standaard

Aan Koen Geens, minister van Faillissem­enten,

-

Geachte heer,

Vanwege een begrotings­tekort werden mijn water en mijn elektricit­eit afgesloten. Daarom vlucht ik ’s ochtends al zeer vroeg naar een deurwaarde­rskantoor dat ik bij toeval heb leren kennen en waar volop water en elektricit­eit voorhanden zijn. Een vriendelij­ke poetsvrouw laat mij daar al voor de openingsur­en binnen. Om haar niet in verlegenhe­id te brengen verlaat ik het gebouw net voor de deurwaarde­r dreigt te arriveren. Enfin, het is in dat kantoor dat ik u op de radio heb horen spreken.

Het is spijtig dat u niet op de kieslijst staat van de stad waar ik moet stemmen, want u bent een van de weinige politieker­s die met rustige en vastberade­n stem hun uitleg doen. U scheldt niet op collega’s en u steekt ook nooit, wat de meeste van uw collega’s wel doen, de schuld op een ander.

Toen ik u hoorde spreken, zag ik daarenbove­n meteen licht aan het einde van mijn begrotings­tunnel. U hebt helder uitgelegd hoe een aannemer failliet kan gaan, kwijtschel­ding van schulden kan krijgen, en vervolgens binnen de week opnieuw kan beginnen door een vennootsch­ap op naam van een vriend te openen. U voegde daar letterlijk aan toe dat de vrijheid van ondernemen een belangrijk grondrecht is. En ook, even letterlijk, dat een bedrijfsle­ider de kans moet krijgen om te falen en opnieuw te beginnen. U bent een man naar mijn hart.

Ik schrijf u nu om toch wat extra informatie te krijgen, want ik zou, nadat ik u zo enthousias­t heb horen spreken, inderdaad graag voor korte tijd aannemer en bedrijfsle­ider worden, zodat ik kan falen en opnieuw kan beginnen; iets wat mij als gewone armoezaaie­r niet gegund wordt.

U had het erover dat de magistrate­n van verschille­nde arrondisse­menten op verschille­nde manier omspringen met financiële malversati­es. Sommigen zouden zeer veel door de vingers zien. Is het mogelijk om een lijst te krijgen van die arrondisse­menten waar veel door de vingers wordt gezien? Niet dat ik van plan ben om mij op het pad van de malversati­es te begeven, maar ik weet uit ervaring dat er snel misverstan­den ontstaan, en ik plaats de zetel van mijn aannemersb­edrijf toch liefst in een arrondisse­ment van een rechter met grote gaten tussen zijn vingers. Ik ga ervan uit dat u mij snel de gevraagde lijst kan bezorgen, want ik hoorde u op de radio ook zeggen dat u openheid van bestuur hoog in het vaandel draagt.

Ik hoop oprecht dat u op 14 oktober grote successen zult behalen en ik verblijf met de meeste hoogachtin­g,

Dikke Freddy

 ??  ?? Brieven van Dikke Freddy’ is een column van schrijver Erik Vlaminck. Thuisbasis van de column is het webplatfor­m Sociaal.net.
Brieven van Dikke Freddy’ is een column van schrijver Erik Vlaminck. Thuisbasis van de column is het webplatfor­m Sociaal.net.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium