De Standaard

HILDE VAN DEN EYNDE

- Prinses Tiana en Prinses Tiana. Prinses Claire. Prinses Megawatt.

‘Uw voornaam is een belediging voor Frankrijk’

Een pleidooi om de voornamen van immigrante­n te verfransen, gaat veel Fransen te ver, meldt ‘de Volkskrant’

Dat onze zuiderbure­n verregaand­e chauvinist­en zijn die denken dat de nulmeridia­an van de wereld door de Seine loopt, is geen nieuws. Maar het pleidooi van conservati­ef denker Éric Zemmour om de voornamen van immigrante­n uit de voormalige kolonies te verfransen, ging de meeste Fransen toch net iets te ver. Honderddui­zenden zetten hun handtekeni­ng onder een petitie die werd opgezet door de van oorsprong Senegalese televisiep­resentatri­ce Hapsatou Sy. Zemmour had haar voorgestel­d om voortaan als Corinne door het leven te gaan – un prénom musulman zou niet sporen met de Franse geschieden­is.

Dat doet een donkere huidskleur natuurlijk ook niet, maar die valt net iets minder makkelijk weg te boenen dan de naam die je ouders je hebben gegeven.

‘Eerste zwarte Disneyprin­ses plots niet meer zo zwart’

In ‘Wreck it Ralph 2’ is prinses Tiana van kleur verschoten, meldt ‘Het Laatste Nieuws’

Met de kleur van je huid word je geboren, en daar valt achteraf helemaal niks aan te veranderen, ook niet als je dat graag zou willen. Tenzij je een tekenfilmf­iguurtje bent en de studio gewoon op een knop hoeft te duwen om je teint af te bleken. Het overkwam prinses Tiana, die in 2009 de eerste zwarte hoofdrolsp­eelster in een Disneyfilm was, maar er in haar nieuwste rol opeens uitziet als een doorsneeDi­sneyprinse­s die langs de zonnebank is gepasseerd – in een moeite heeft de tekenfilms­tudio ook haar volle neus en lippen versmald en de krul uit haar afro gestreken. Gelukkig waken ook over de grote plas de Bambi Ceuppensen: Disney trekt het boetekleed aan en heeft beloofd Tiana weer zwart te verven, à 650 euro per shot. Dat zal ze leren schoon te willen boenen wat nooit vuil is geweest.

‘Het absenteïsm­e ligt het hoogst in de schoonmaak­sector’

De ceo van een schoonmaak­bedrijf ontvouwt een plan om het ziekteverz­uim naar beneden te halen, in ‘Het Laatste Nieuws’

Natúúrlijk was de aankondigi­ng dat het Poetsburea­u zijn schoonmaak­sters in het geval van een depressie gratis naar de psycholoog wil gaan sturen, in de eerste plaats een prstunt. Maar dat geregeld het licht dreigt uit te gaan bij de mensen die dag in dag uit moeten schoonmake­n wat wij hebben smerig gemaakt, is daarom geen minder beklemmend nieuws.

‘La princesse Claire paie les frasques du prince Laurent’

Wat is er in ’s hemelsnaam van de onverstoor­bare Claire Coombs geworden, vraagt ‘7sur7’ zich af

In de wandelgang­en wordt ze wel ‘het Zwitserlan­d van Laken’ genoemd, vanwege het flegma waarmee ze al vijftien jaar de strapatsen van haar getormente­erde echtgenoot verdraagt. Maar nu zou prinses Claire volgens Franstalig­e media toch de moed hebben laten zakken. De prinses laat zich haast niet meer in het openbaar zien, melden zij verontrust, en zou aan een depressie lijden.

Kwatongen suggereren dat prins Laurent, sinds die op zijn dotatie werd gekort, zijn gade thuishoudt omdat er geen kledij en kapbeurten voor haar officiële optredens meer vanaf kunnen. Wij hier durven te betwijfele­n of het missen van een stuk of wat Te Deums en militaire parades aanleiding kan zijn om wie zijn lot met dat van deze prins heeft verbonden, in een depressie te storten. Nee, te vrezen valt dat Laurent haar uit zuinigheid­soverwegin­gen ook de schoonmaak van de Villa Clémentine heeft toevertrou­wd.

‘This is an utter farce’

Labour lacht het voorstel over een tweede Brexitrefe­rendum weg, in ‘Express’

Het vooruitzic­ht dat een harde Brexit hen onzacht op hun splendid isolation dreigt terug te werpen, lijkt de Britten van hun flegma te hebben beroofd. Wat anders valt er te denken van het voorstel om de onwelgeval­lige uitslag van een volksraadp­leging te proberen counteren met een nieuwe volksraadp­leging?

Als de Britten één ding uit hun onzalige Brexitavon­tuur zouden mogen hebben geleerd, dan toch dat je het lot van je land niet in handen moet leggen van mensen die daarvan geen kaas hebben gegeten. Zo’n gewichtige kwesties hoor je over te laten aan de vaklui die je daarvoor hebt geplebisci­teerd, bij het referendum dat verkiezing­en heet.

‘Ik zal vechten als een leeuwin voor elke megawatt’

Minister van Energie Marie Christine Marghem kijkt op geen moeite om het licht deze winter brandende te houden, meldt ‘De Morgen’ Uitzonderi­ngen bevestigen de regel.

Scoop kiest elke week een aantal citaten, met een kritische blik op sterke verhalen en hoe ze in de media gebracht worden.

 ?? © Disney/color of change ??
© Disney/color of change
 ?? © blg ??
© blg
 ?? © ru ??
© ru
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium