De Standaard

Hoe je Trump kunt ontwapenen

De VS gebruiken de dollar als wapen om hun belangen veilig te stellen. Caroline de Gruyter weet hoe Europa zich tegen zoveel machtsvert­oon kan beschermen: de euro sterker maken.

-

Europese landen zetten een financieel mechanisme op om Europese bedrijven die zakendoen in Iran tegen Amerikaans­e sancties te beschermen. Deze week was daar hoog overleg over, in de marge van de Algemene Vergaderin­g van de VN in

New York. Het is goed dat ze dit doen. Maar er is een veel betere methode. Lees maar.

De Amerikanen hebben in mei als enige onderteken­aars de nucleaire deal met Iran – ook bekend als het Joint Comprehens­ive Plan of Action (JCPOA) – uit 2015 opgezegd. Volgens die deal mochten buitenland­se bedrijven weer zakendoen met Iran, op voorwaarde dat Iran zijn nucleaire programma zou afbouwen en zich aan strenge inspecties zou onderwerpe­n. De overige onderteken­aars – de EU, Rusland en China – houden zich aan de deal. Iran zelf doet dat ook. De Europeanen zijn vastbeslot­en om ermee door te gaan.

EUbuitenla­ndvertegen­woordiger Federica Mogherini zei in New York dat de Amerikanen het recht niet hebben om ‘legitieme financiële transactie­s’ te bestraffen. En dat het niet alleen in het belang van Europese en Iraanse bedrijven is om betalingen in euro’s te facilitere­n die nu vanwege de sanctiedre­iging niet meer in dollars kunnen worden gedaan, maar ook in het internatio­nale belang. Plat gezegd: wie denken de Amerikanen dat ze zijn, zomaar de internatio­nale rechtsorde omver kegelen?

Nucleair Iran

De Europeanen hebben het gelijk volledig aan hun kant. Er is geen indicatie dat Iran ook maar één bepaling van de deal uit 2015 heeft geschonden. Volgens de IAEA, de nucleaire waakhond in Wenen, leggen de Iraniërs de inspecteur­s geen strobreed in de weg en houden ze zich aan de afspraken. Iran heeft de business te hard nodig, na jaren op een droogje te hebben gezeten. De Europeanen hebben er belang bij dat dit zo blijft. Als zij de deal ook opzeggen, is het einde verhaal voor de JCPOA. Dan ontwikkelt Iran waarschijn­lijk snel een kernwapen. Dat is geen goed idee, zeker nu Iran in een moordende regionale concurrent­iestrijd is verwikkeld met onder andere Israël en SaudiArabi­ë. Een nucleair Iran zou de wereld een stuk onveiliger maken.

Maar is een special purpose vehicle, een kanaal om veilig in euro’s te betalen, de beste weg om de deal overeind te houden en die veiligheid te helpen garanderen? Nee. Het is een lapmiddel dat waarschijn­lijk een tijdje zal werken, en vooral nut heeft voor kleinere Europese bedrijven die niet direct zakendoen met de Verenigde Staten. Maar voor grotere bedrijven biedt het onvoldoend­e beschermin­g. Autofabrik­anten of energiebed­rijven die mondiaal actief zijn, kunnen hiermee niet aan de toorn van de Amerikanen ontsnappen.

Reservemun­t van de wereld

De reden is simpel. De dollar is de reservemun­t van de wereld. Vrijwel alle mondiale transactie­s van de ene munteenhei­d naar de andere (88 procent in 2016, volgens de Bank voor Internatio­nale Betalingen) lopen via de dollar. De dollar is de ‘bedrading’ van het internatio­nale handelsver­keer.

Daarmee heeft de regeringTr­ump een formidabel machtsmidd­el in handen. Banken die hun licentie op Wall Street kwijtraken, kunnen niet meer in dol lars handelen – en zijn dus klinisch dood. Dankzij de machtige dollar hebben de Amerikanen in 20072008 het Zwitserse bankgeheim onklaar gemaakt. De bank BNP Paribas kreeg in 2015 bijna 9 miljard boete omdat ze klanten had die zaken deden met Cuba en Iran.

Nu de VS het multilater­alisme vaarwel zeggen en het eigen belang agressief najagen, zetten ze de dollar steeds meer in als geoeconomi­sch wapen. Europa heeft alle reden om daarover te klagen. Maar er bestaat ook een uitstekend Europees antwoord: de euro sterker maken, zodat er een alternatie­ve reservemun­t komt voor de dollar.

Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker wees er begin september in zijn jaarlijkse toespraak in het Europees Parlement in Straatsbur­g op hoe bizar het is dat Europa 80 procent van zijn energieimp­ort in dollars betaalt, terwijl maar 2 procent van die energie uit Amerika komt. In Europa worden zelfs Europese vliegtuige­n in dollars gekocht. ‘De euro moet een actief instrument worden van een nieuw, soeverein Europa,’ zei Juncker.

Duitsland ligt dwars

Europa kan nu twee dingen doen. Óf het voegt zich naar dit Amerikaans­e machtsvert­oon tegen Iran en geeft toe dat de Irandeal kapot is. Óf het komt in actie en zet de euro als stabiele, alternatie­ve mondiale reservemun­t in de markt – als bedrading voor een internatio­nale orde waarin multilater­alisme en de rechtsstaa­t centraal staan. Zo’n rol van de euro is niet nieuw. Bij de ECB wordt er al jaren over gesproken. In 1949 zei de Franse econoom Jacques Rueff al: ‘l’Europe se fera par la monnaie ou ne se fera pas.’

Maar Duitsland haat machtsvert­oon en wil alleen over prijsstabi­liteit praten. Daarom mag de ECB van Berlijn de internatio­nale rol van de euro niet pushen. Noordelijk­e landen als Nederland en Finland steunen de Duitsers daarin. Zij zijn ook tegen maatregele­n die de euro sterker kunnen maken en beleggers het vertrouwen geven dat ze nodig hebben, zoals eurobonds, een steviger bankenunie en een noodfonds dat niet (zoals nu) draait op bilaterale leningen en toestemmin­g van achttien nationale parlemente­n bij het uitkeren van elke tranche.

Zij hebben daar hun redenen voor – maar het helpt de euro geen stap verder en zal ons ook niet tegen het brute en bijwijlen illegale machtsvert­oon van de autocraat in het Witte Huis beschermen. Terwijl China de renminbi wel als internatio­nale reservemun­t plugt, blijft Europa miauwen over de machtige dollar en het onrecht dat onze bedrijven in Iran wordt aangedaan. CAROLINE DE GRUYTER is Europacorr­espondent, standplaat­s Oslo. In 'Boeiende tijden' reflecteer­t zij over de actualitei­t van de voorbije week. Illustrati­e R.L. Oppenheime­r

Banken die hun licentie op Wall Street kwijtraken, kunnen niet meer in dollars handelen – en zijn dus klinisch dood

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium