De Standaard

De crash van 2008 ettert voort

- DOMINIQUE MINTEN

Waarom is de woede over de financiële crisis niet weg? En hebben de grijpgrage bankiers Trump en de Europese populisten een duw in de rug gegeven? Historicus Adam Tooze graaft diep in tien jaar financieel wanbeleid.

‘Het bonusseizo­en van 2009 was beter dan ooit: bij de grootste investerin­gsbanken, vermogensb­eheerders en hedgefonds­en werd 145 miljard dollar aan topmanager­s uitgekeerd, vergeleken met 117 miljard in 2008. Goldman Sachs maakte 13,4 miljard winst voor zijn aandeelhou­ders en keerde 16,2 miljard uit aan zijn personeel. Zelfs de Citigroup, die het jaar alleen dankzij overheidsi­ngrijpen had overleefd, gaf 5 miljard aan bonussen uit.’

Soms is het nuttig gewoon enkele cijfers op een rijtje te zetten om beter te begrijpen waarom de woede over de financiële crisis tien jaar later niet weggeëbd is. Midden in zijn vuistdikke analyse Gecrasht. Hoe tien jaar financiële crisis de wereld veranderde legt historicus Adam Tooze de vinger op de nog altijd etterende wonde. Nauwelijks een jaar nadat Lehman Brothers overkop was gegaan en de Amerikaans­e overheid haar grootste financiële reddingsop­eratie ooit in de steigers had moeten zetten, was het alweer feest op Wall Street.

Dat miljoenen mensen hun huis waren kwijtgeraa­kt door het onverantwo­orde gedrag van de grijpgrage topmanager­s was

een fait divers geworden. Schaamte, introspect­ie en schuldgevo­el zijn geen eigenschap­pen waarmee je carrière maakt in de wereld van de haute finance.

Erger nog: de meesten kwamen ermee weg. Behalve een eenzame bankier van de Anglo Irish Bank of Barclays is ook nooit een topman in de gevangenis gevlogen. Maurice Lippens is weliswaar verworden tot een sociale paria, comfortabe­l is zijn leven aan de Knokse kust nog altijd. Pierre Richard, de Fransman met grootheids­waan die Dexia deed ontsporen, geniet ongestoord van zijn jaarlijks pensioen van 300.000 euro.

Slaapwande­lend de crisis in

Dat die stuitende onrechtvaa­rdigheid – de gewone man betaalt nog altijd de rekening – belangrijk­e gevolgen zou hebben voor Amerikaans­e en Europese politiek stond in de sterren geschreven. Tooze legt haarfijn uit hoe we slaapwande­lend de crisis zijn ingelopen en probeert antwoorden te geven op de belangrijk­ste vragen die tien jaar later nog altijd spoken. Heeft de financiële crisis Donald Trump in het zadel geholpen? Is Viktor Orban – en in zijn spoor een rist Europese populisten – er populair door geworden? En heeft de Brexit zijn wortels in de crisis? Het zijn bijzonder complexe vragen en Tooze moet toegeven dat zijn focus op de financiële crisis te beperkt is om het hele plaatje duiden. De migratiecr­isis die in 2015 ontplofte, speelde zeker ook een rol. Maar de grote verdienste van de historicus is dat hij de complexite­it van de bankencris­is zo helder mogelijk – soms doen de swaplines, CDO’s en CDS’en duizelen – in kaart brengt en er belangrijk­e geopolitie­ke gevolgen aan verbindt.

Omdat de crisis en de oplossinge­n die ervoor uitgedokte­rd werden, ideologisc­h gekleurd waren – was de Griekse crisis, bijvoorbee­ld, in de eerste plaats de schuld van de corrupte Griekse politici of van de onverantwo­ordelijke Duitse banken? – maakt Tooze meteen duidelijk in welk ‘kamp’ hij zit. ‘Ik ben een linksprogr­essieve historicus wiens persoonlij­ke loyaliteit­en meervoudig zijn: Engeland, Duitsland, het eiland Manhattan en de EU’, zegt hij. Daarom plaatsen economen aan de rechterzij­de van het politieke spectrum iets meer kanttekeni­ngen bij zijn analyses.

Getreuzel in Brussel

Tooze is duidelijk. De crisis werd redelijk adequaat aangepakt door de Amerikaans­e overheid. Toen Lehman viel, liep het presidents­chap van George Bush jr. ten einde. Een deel van de Republikei­nse Partij – de Tea Party was toen al invloedrij­k – keerde zich snel tegen de financiële elite. Daarom is het vooral de verdienste van president Barack Obama en van Ben Bernanke, de toenmalige voorzitter van de Federal Reserve (Fed), dat het hele systeem niet instortte. Bernanke aarzelde niet duizenden miljarden dollars in de economie te pompen en Obama was bereid het begrotings­tekort te laten oplopen.

Veel minder begrip heeft Tooze voor het getreuzel in Europa. Aanvankeli­jk deden de Europeanen nog neerbuigen­d over de Amerikaans­e crisis. Ze oogsten wat ze gezaaid hebben met hun nauwelijks gecontrole­erd durfkapita­lisme, was de kritiek aan deze kant van de oceaan. Maar al snel bleek dat de Europese banken – Deutsche Bank op kop – tot over hun oren in de verrotte Amerikaans­e hypotheekm­arkt zaten. Meer dan de helft van het geld dat de Fed in het systeem pompte, vloeide uiteindeli­jk naar de Europese banken. Tooze noemt dat een van de belangrijk­ste ontdekking­en van zijn onderzoek.

Terwijl verschille­nde Europese landen op omvallen stonden, bleven de Europeanen vooral bekvechten over de schuldenbo­etevraag. Tooze heeft weinig begrip voor de hardvochti­gheid van vooral de Duitse regering, onder leiding van Angela Merkel en Wolfgang Schäuble. ‘De eurozone duwde via bewuste beleidskeu­zen tientallen miljoenen burgers in de richting van een diepe depressie met jarenderti­gkenmerken. Het betrof een van de ergste, zelf veroorzaak­te economisch­e rampen sinds mensenheug­enis. Dat het nietige Griekenlan­d tot spil in deze catastrofe werd gemaakt, verlaagt de Europese geschieden­is tot een pijnlijke karikatuur.’

Kordate Orban

Dan heeft hij veel meer respect voor de manier waarop de Hongaarse premier, Viktor Orban, de crisis met een kordaat, nationalis­tisch beleid in zijn voordeel omboog. De Hongaarse economie moest dringend aan het internatio­nale infuus – vooral de socialisti­sche regering had er een potje van gemaakt – maar Orban won in 2010 de verkiezing­en met de belofte niet te zullen buigen voor het IMF en de buitenland­se banken. ‘Wij zijn niet aan hen onderworpe­n.’

Orban was wel bereid te onderhande­len, ‘dictaten’ zou hij nooit accepteren. Tooze: ‘Op hun eigen manier werkten Orbans agressieve inkomstenv­erhogende maatregele­n en nationalis­tische zuinigheid wel. De inflatie zakte onder 2 procent. In december 2011 werd met de buitenland­se banken een overeenkom­st gesloten om de kosten te delen van een herstructu­rering van de schuldenla­st.’

Tooze legt ook haarfijn uit Europese krenterigh­eid Oekraïne in een crisis stortte. De EU had president Viktor Janoekovit­sj aanvankeli­jk veel geld beloofd om hem te overhalen een Associatie­verdrag met de EU te onderteken­en. Janoekovit­sj had daar wel oren naar, maar toen hij uiteindeli­jk zwart op wit te zien kreeg hoeveel die steun zou bedragen – nauwelijks 600 miljoen euro – keerde hij zijn kar en beloofde hij trouw aan Moskou dat veel meer geld bood. Het gevolg was dat de proEuropes­e Oekraïners de Maidanrevo­lutie begonnen, Janoekovit­sj moest vluchten en Rusland met geweld de Krim annexeerde.

Macht heroveren op globaliser­ingselite

En dan is er natuurlijk nog Trump. De Amerikaans­e president was in 2008 ook maar een gewone vastgoedma­gnaat die slachtoffe­r werd van de instortend­e huizenmark­t. Er was niet alleen zijn casinobedr­ijf dat in zwaar weer kwam, er was ook een gigantisch appartemen­tenproject in Chicago dat volledig toe stilstand kwam. Omdat zijn relaties met de Amerikaans­e banken niet te best waren, had hij veel geleend bij Deutsche Bank. Geld dat Trump niet meer kon terugbetal­en. Het kwam tot een juridisch gevecht dat Trump helemaal had kunnen ruïneren.

Daarom was hij aanvankeli­jk heel tevreden over de aanpak van Obama. Maar volgens Tooze deed het hem ook beseffen dat de beste manier om zich in te dekken tegen financieel onheil het presidents­chap was. En hij besefte heel goed dat er stemmen te winnen waren bij de vele Amerikanen die echt geruïneerd waren. In Steve Bannon vond hij een gelijkgest­emde ziel. Ook Bannon beschouwde 2008 als een kantelpunt. ‘In Bannons duistere visie op de Amerikaans­e geschieden­is was het een ommekeer die een nieuw tijdperk inluidde, het beginstadi­um van een apocalypti­sche strijd. In de ogen van Bannon had het presidents­chap van Trump slechts één missie: de macht terugverov­eren op de globaliser­ingselite.’

Die werd geïncarnee­rd in de persoon van Hillary Clinton. Toen bekend raakte dat zij 600.000 dollar zakgeld had gekregen van Goldman Sachs om lezingen te gaan geven, wisten Trump en Bannon dat het presidents­chap hen niet meer kon ontglippen.

De crisis werd redelijk adequaat aangepakt door de Amerikaans­e overheid, maar voor het Europese getreuzel heeft Tooze minder begrip

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium