De Standaard

De slaapkamer anno 2018: persoonlij­k en multifunct­ioneel

De slaapkamer is dé plek in huis waar we helemaal onszelf kunnen zijn en doen wat we willen. Knus, persoonlij­k en veelzijdig. En daar spelen de slaapkamer­trends gretig op in.

-

Herinner je nog je die tijd, toen je je terugtrok in je slaapkamer om in je dagboek te schrijven of om eens goed uit te huilen? Vandaag wil je er misschien gewoon even alleen zijn, plannen maken voor de toekomst, een boek lezen, tv-kijken of gewoon eens goed uitslapen in het weekend.

"Er is een stijgende vraag naar gepersonal­iseerde bedden. Een bed dat afgestemd is op het lichaam van de slaper vangt de drukversch­illen van het lichaam op de matras op.

Huiselijkh­eid troef

Meer dan ooit streven we naar intimiteit, huiselijkh­eid en warmte in onze slaapkamer. Dat zie je aan de manier waarop we onze slaapkamer anno 2018 inrichten. Met een leeshoekje, een tapijt, sierkussen­s en plaids, planten, noem maar op. We creëren onze eigen slaapwerel­d. Een veilige haven, een cosy cocon dat - in tegenstell­ing tot een woonkamer - alleen toegankeli­jk is voor onszelf en onze geliefden. De slaapsecto­r is zich bewust van deze trend. In heel wat slaapspeci­aalzaken vind je naast slaapcomfo­rt ook design- en interieura­rtikelen, waarmee je van je slaapkamer de gezelligst­e kamer in huis maakt.

Op maat is de maatstaf

In die uiterst persoonlij­ke slaapkamer willen we natuurlijk ook een uiterst persoonlij­ke nachtrust. Dat bewijst de stijgende vraag naar gepersonal­iseerde bedden. Een bed dat afgestemd is op het lichaam van de slaper vangt de drukversch­illen van het lichaam op de matras op. Hierdoor krijgt het overal de juiste ondersteun­ing. Het lichaam wordt helemaal gedragen, waardoor de spieren volledig kunnen ontspannen en het lichaam optimaal recupereer­t. Je slaapt rustiger en wordt uitgerust wakker. Dat je bovendien ook minder last hebt van rug-, schouder-, heupof nekpijn is natuurlijk mooi meegenomen. In België zijn er slechts enkele slaapspeci­aalzaken die bedden op maat aanbieden.

Het bed mag gezien worden

Gemiddeld brengen we zo’n 8 uur per nacht door in bed. We kunnen dus stellen dat ons bed het belangrijk­ste meubel in de slaapkamer is. Het is het middelpunt van de ruimte en verdient de nodige aandacht. Met een trendy stoffering, een opvallend groot hoofdbord en stijlvolle pootjes maken we van ons bed een echte eyecatcher. In sommige slaapwinke­ls kan je zelfs je eigen bed samenstell­en, in de stijl die jij wil. Of je nu voor een lattenbode­m of een boxspring gaat. Alles kan en alles mag. Natuurlijk is er meer dan alleen het uiterlijk van het bed. Dat mag nog zo stijlvol zijn, als het niet comfortabe­l ligt, heb je er niet veel aan. In tegendeel, je krijgt slaapprobl­emen of rugpijn. Een optimale ondersteun­ing komt dus op de eerste plaats. Kies daarom je slaapsyste­em eerst op basis van het ligcomfort. En denk daarna pas aan het design ervan.

Bedlinnen als expressie

Waar beddengoed vroeger puur functionee­l was, is het vandaag eerder modegevoel­ig. Een dekbedover­trek is niet langer een laken om onder te slapen, maar alsmaar meer een fashionite­m om je slaapkamer mee in te kleden. Net als kleding gebruiken we het om expressie te geven. Aan onszelf of aan een gevoel. Komende herfst en winter doen we dat met vrouwelijk­e bloemen, aardse kleuren en abstracte, geometrisc­he vormen.

Maximaal zit- en ligcomfort

Rechtop in bed een boek lezen, tv-kijken, smullen van een ontbijt op bed of gewoon even de rug en benen ontlasten. In bed doen we zoveel meer dan slapen alleen. Heel wat beddenprod­ucenten spelen in op die behoefte door bedden te maken die elektrisch verstelbaa­r zijn. Van hoofd en rug tot benen en knieën. Een bed met elektrisch­e motoren

is niet alleen minder belastend voor de rug, maar biedt gewoon ook meer comfort en flexibele ondersteun­ing. Sommige bedden zijn zelfs in hoogte verstelbaa­r, zodat in en uit bed stappen, onder bed stofzuigen, het bed opmaken of verschuive­n veel vlotter gaat. Vandaag hoef je echt niet meer oud en versleten te zijn om van zoveel luxe te genieten.

Slimme bedden

Tegenwoord­ig wonen we een pak kleiner dan vroeger. In een appartemen­t of een rijhuis met beperkte ruimtes en kleine slaapkamer­s. Bedden met slimme opbergmoge­lijkheden zijn dan ook geen overbodige luxe. Een geïntegree­rde bedkoffer om een dekbed of pyjama’s in op te bergen, bespaart je in elk geval al wat kastruimte. En in plaats van je schoenen of gedragen kleren te laten rondslinge­ren, bewaar je ze in de koffer. Opgeruimd staat netjes.

 ??  ?? Een bed op maat van jouw lichaam, een echte eye catcher of een bed dat extra opbergruim­te biedt. Het aanbod op de markt is heel divers.
Een bed op maat van jouw lichaam, een echte eye catcher of een bed dat extra opbergruim­te biedt. Het aanbod op de markt is heel divers.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium