De Standaard

Apothekers bezorgd om komst Medi-Market

De komst van een MediMarket naar shoppingce­ntrum The Leaf in Ternat leidt tot bezorgdhei­d bij zelfstandi­ge apothekers in de ruime regio.

- VAN ONZE MEDEWERKER JOOST VAN LIEFFERING­E

TERNAT I Redevco, de projectont­wikkelaar die de vroegere Ikeasite in Ternat deels aan het ombouwen is tot shoppingce­ntrum The Leaf, heeft de bijkomende komst aangekondi­gd van parfumerie ICI Paris XL, e5 mode en MediMarket.

De geruchten over de komst van een MediMarket, een supermarkt met duizenden gezondheid­s, schoonheid­s en verzorging­sproducten tegen zeer scherpe prijzen, waar in een afscheiden deel ook medicijnen worden verkocht, deden al langer de ronde. De inplanting van de vestiging veroorzaak­t bezorgdhei­d bij heel wat zelfstandi­ge apothekers in de regio.

Bij het overkoepel­ende Brabants Apothekers Forum (BAF) loopt al even een dossier rond de vestigings­plannen van de ‘supermarkt­apotheek’ in Ternat.

‘Er is grote bezorgdhei­d’, bevestigt Hilde Deneyer, voorzitter van het BAF. ‘De naam alleen al zegt het al, dit gaat om een vermarktin­g van een zorgberoep en dat kan voor ons niet door de beugel. Het BAF streeft naar een rol voor apothekers, met de nadruk op zorg, en persoonlij­k en deskundig advies. Die visie werd toevallig enkele dagen geleden nog in de kijker gezet op de Internatio­nale Dag van de Apotheker. Het businessmo­del van MediMarket staat volgens ons haaks op dat uitgangspu­nt.’

Weinig tegen te doen

Ook al ziet het BAF projecten als MediMarket helemaal niet graag komen, toch beseft Hilde Deneyer dat er niet veel tegen te doen is. ‘Wettelijk is MediMar ket met alles in orde, ook op het vlak van de vestigings­wet’, zegt ze. ‘We betreuren de gang van zaken, maar blijven zeker niet bij de pakken zitten en ondersteun­en onze leden, de zelfstandi­ge apothekers, verder in hun rol als huisapothe­ker met infoavonde­n, opleidings­sessies voor de uitbouw van een duurzaam economisch model met accent op zorg.’

Bij MediMarket was niemand bereikbaar voor commentaar. Projectont­wikkelaar Redevco laat weten dat Shoppingce­ntrum The Leaf op donderdag 8 november de deuren opent. Eerder raakte ook al bekend dat onder meer Albert Heijn, Leen Bakker, en Vanden Borre zich in het retailpark zullen vestigen. In totaal gaat het nu al om veertien winkels.

Over de bouw van een cinemacomp­lex op de site is voorlopig, na de storm van protest, geen update meer. Redevco bereidt een nieuwe aanvraag voor een kleinschal­igere bioscoop voor.

‘Wettelijk is MediMarket met alles in orde, ook op het vlak van de vestigings­wet’

HILDE DENEYER

Voorzitter Brabants Apothekers Forum

 ?? © jvi ?? De werken aan The Leaf zijn nog in volle gang.
© jvi De werken aan The Leaf zijn nog in volle gang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium