De Standaard

Aarschot geeft negatief advies voor windturbin­epark in Demervalle­i

- (dvg)

De stad Aarschot geeft samen met buurgemeen­te Begijnendi­jk ongunstig advies voor de bouw van een windturbin­epark in de Demervalle­i. Voor de derde keer een ‘njet’ in Aarschot, maar de uiteindeli­jke beslissing ligt bij de provincie VlaamsBrab­ant.

Het stadsbestu­ur van Aarschot en het gemeentebe­stuur van Begijnendi­jk zijn tegen de komst van windturbin­es van WKracht. De drie turbines zouden komen achter het zuiverings­station van Aquafin en de bedrijven Verabo, Garage Peeters, Carlens en Entiris, langs de Gaston Geenslaan.

‘De bouw van windturbin­es is een bevoegdhei­d van de provincie, die hierover uiterlijk op 22 no vember een beslissing moet nemen’, zegt burgemeest­er André Peeters (CD&V).

‘Daarom heeft de stad Aarschot een zeer ongunstig advies bezorgd aan de diensten van de provincie. Uit dit advies blijkt dat het windprojec­t juridisch niet in aanmerking kan komen en dat de inplanting van grote windturbin­es in het landschap van de Demervalle­i niet gewenst is.’

Peeters vreest dat een vergunning voor dergelijke inplanting zou betekenen dat er een precedent wordt geschapen, dat kan leiden tot een opeenvolgi­ng van gelijkaard­ige aanvragen in de Demervalle­i.

Er waren ook 133 gemotiveer­de bezwaarsch­riften van inwoners van Aarschot en Begijnendi­jk, het gemeentebe­stuur van Begijnendi­jk, Natuurpunt, Interleuve­n, de Minaraad Aarschot en heel wat bedrijven van NieuwlandM­eetshoven.

‘Uit het openbaar onderzoek is nogmaals gebleken dat ook hier duidelijk geen breed draagvlak is voor windturbin­es’, zegt de burgemeest­er.

‘In de regio zijn veel mogelijkhe­den tot kleinschal­igere projecten voor groene stroom, bijvoorbee­ld hydroenerg­ie.’

‘Het voltallige stadsbestu­ur is voor groene stroom. Toch moeten de projectont­wikkelaars de locatie van een windturbin­epark weloverwog­en kiezen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium