De Standaard

Te veel van het goeie

Film Rupert Everett speelt Oscar Wilde als een gebroken man in ballingsch­ap.

- © rr JEROEN STRUYS

The happy prince ¨¨èèè Van: Rupert Everett Met: Rupert Everett, Colin Firth, Emily Watson (105 min.)

Iets meer dan een eeuw geleden kon een man de cel invliegen omdat hij hield van een andere man. Twee jaar, in het geval van Oscar Wilde. Hij kwam het nooit te boven: Oscar Wilde was 46 en aan lager wal toen hij in Parijs stierf in eenzame ballingsch­ap. De calvarie daarheen is het onderwerp van een gezwollen, romantisch­e koortsdroo­m van een film die met Brussels productieh­uis Entre Chien et Loup deels ook in ons land werd opgenomen.

Voor Rupert Everett is het een regiedebuu­t, nadat hij als acteur het pad van Wilde heeft gekruist in de films The importance of being Earnest en An ideal hus band. Hij kon de hoofdrol dus ook zelf spelen, wat hij doet met een overgave die verraadt dat hij Wilde ook al op de planken bracht. Hij zet de dichter neer als een gebroken man, eerst in Parijs, later in Napels, verenigd met zijn verboden geliefde Bosie.

Maar zijn film is meer dan een acteerpres­tatie: het is ook een stroom van flashbacks en zuippartij­en in een visuele flair die de decadente estheet alle eer aandoet. Dat maakt indruk, maar wordt op den duur ook wel wat veel van het goeie. Het gaat je duizelen van de lyriek in de dialogen.

Dat grootste, filmische gebaar is echter geen l’art pour l’art. De tijden zijn dan wel veranderd, ze zijn ook nog dezelfde. Een scène waarin Wilde homofobe belediging­en van een bende hooligans over zich heen krijgt, kon inderdaad in het Brussel van vandaag zijn opgenomen. Zij zullen niet bekeerd worden door deze film, daar is die te ondoorgron­delijk voor. Wat wil je: ‘Er is geen groter mysterie dan het lijden.’

 ??  ?? Rupert Everett als Oscar Wilde.
Rupert Everett als Oscar Wilde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium