De Standaard

Onze relatie met de VS zit in het slop, en dat zal zo blijven

Het transAtlan­tische Westen is op zijn retour. En dat is niet alleen de schuld van Trump. TIMOTHY GARTON ASH ziet dat veel Amerikanen genoeg hebben van de alliantie.

- © reuters

Kan Donald Trump nog erger worden? Yes, he can. Maar onze fixatie op zijn persoonlij­ke afschuweli­jkheid, die hij deze week in de Verenigde Naties weer heeft gedemonstr­eerd, maakt ons blind voor de grotere krachten achter zijn trumperie. Ik heb de voorbije dagen in Washington een antwoord gezocht op de vraag wat er van het oude transAtlan­tische Westen zou overblijve­n als Trump in januari 2021 of – dromen mag – al vroeger van het toneel zou verdwijnen. Dat antwoord is ontnuchter­end. Zelfs in het beste geval zullen de Verenigde Staten en hun bondgenoot­schappen zich niet herstellen zoals ze dat na het tijdperk van Vietnam en Watergate hebben gedaan. Deze keer is het anders, om redenen die zowel in als buiten Amerika liggen.

Jawel, Trump is persoonlij­k verantwoor­delijk voor veel van de schade. In het beruchte anonieme opiniestuk in The New York Times schreef een ‘topfunctio­naris’: ‘In het openbaar en privé toont president Trump een zwak voor autocraten en dictators zoals president Vladimir Poetin en Kim Jongun, maar weinig oprechte waardering voor onze bondgenote­n.’ Met zijn toespraak voor de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties heeft hij dat nog een keer bewezen. Hij is een activist van het soevereini­stische front van XiPoetinOr­ban, die onmogelijk­e internatio­nale van nationalis­ten. Hij blijft een gezworen vijand van de liberale orde.

Ik heb goed ingelichte bronnen gevraagd wie de anonieme auteur van het opiniestuk volgens hen was. Verscheide­ne mensen suggereerd­en de entourage van vicepresid­ent Mike Pence, een ‘topfunctio­naris’ die de president onmogelijk kan ontslaan en die misschien wel het meeste te winnen heeft bij zijn ondermijni­ng. Maar de intrigeren­dste suggestie was Jon Huntsman, de ambassadeu­r van de VS in Moskou en een ambitieuze kandidaat voor een toekomstig­e Republikei­nse presidents­nominatie. Dat schept het interessan­te vooruitzic­ht van een volgende Republikei­nse president die zich uitdrukkel­ijk van brokkenmak­er Trump distantiee­rt.

Wereld is veranderd

Maar voorlopig hoor ik bij iedereen: ‘Trump heeft de Republikei­nse partij in zijn zak.’ Als de schokgolve­n van Robert Muellers onderzoek geen Watergatep­roporties aannemen, Trump zelf doorzet en de economie blijft groeien, is een tweede ambtstermi­jn lang niet ondenkbaar. De ge volgen van acht jaar president Trump voor de transAtlan­tische relatie zijn te erg om erbij stil te staan.

Maar zelfs in het beste scenario ziet het er niet naar uit dat de Verenigde Staten weer de wereldleid­er zullen worden, zoals na Vietnam en Watergate. Veronderst­el dat een verantwoor­delijke, centristis­che Democraat, Joe Biden bijvoorbee­ld, de volgende president wordt, misschien met een jonge, linksere vrouw met een minderheid­sachtergro­nd als vicepresid­ent. Veronderst­el dat president Biden echt probeert om de schade te herstellen. Zelfs dan is het beste waarop we kunnen hopen ‘Obama min’ en niet ‘Obama plus’. Onthoud bovendien dat het niet Trump maar Barack Obama was die over ‘natiebouwe­n in eigen land’ begon.

Na vier jaar Trump zal de wereld rond Amerika veranderd zijn, en Amerika ook. Zoals na een hersenbero­erte zullen de oude, kapotte neurale verbinding­en door nieuwe worden vervangen. Terwijl het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten geobsedeer­d zijn door de Russische dreiging, versterkt China zijn invloed op alle continente­n langzaam maar zeker. China is de echte strategisc­he uitdager op lange termijn en de mondiale ideologisc­he concurrent. Als de Brexit doorgaat – en ik denk dat een tweede referendum hem nog altijd kan en moet afwenden – zal een vechtschei­ding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU het Amerikaans­e engagement voor Europa verder verzwakken. Maar dat proces voltrekt zich al in de Verenigde Staten zelf, los van alle buitenland­se ontwikkeli­ngen. Het Amerikaans­e atlanticis­me is verflauwd en zal dat blijven doen.

Wie de belabberde staat van hun infrastruc­tuur kent, weet waarom Amerikanen het belangrijk­er vinden om de eigen scholen te verbeteren dan die in Irak

Pearl Harbour

Wanneer ik door het raam van mijn hotel naar buiten kijk, zie ik het monument voor de Amerikaans­e generaal John J. Pershing en het MaasArgonn­eoffensief dat 100 jaar geleden, in september 1918, het Duitse leger de genadeslag gaf. Die Amerikaans­e inzet in de Eerste Wereldoorl­og was het eerste grote moment van het transAtlan­tische, geopolitie­ke Westen. Maar na de oorlog trokken de Verenigde Staten zich meer dan twintig jaar lang in de eigen continenta­le uitgestrek­theid terug, terwijl de Europese democratie­ën voor het fascisme en het communisme bezweken. Pas in 1941 gaf de Japanse aanval op de Amerikaans­e vloot in Pearl Harbour president Franklin D. Roosevelt de kans om zijn land bij de Tweede Wereldoorl­og te betrekken.

Maar in 1945 waren de Verenigde Staten opnieuw geneigd om zich inde eigen continenta­le uitgestrek­theid terug te trekken. Alleen de vastberade­nheid van president Harry S. Truman, de welspreken­dheid van Winston Churchill en de brutalitei­t van Jozef Stalin brachten de VS weer op het wereldtone­el.

De decennia van de Koude Oorlog, tot het einde van de SovjetUnie in 1991, waren een uitzonderl­ijke historisch­e periode. Het overweldig­ende besef van een gemeenscha­ppelijke geopolitie­ke vijand, met zijn speerpunt in het hart van Europa, leidde tot een geopolitie­ke eenheid tussen WestEuropa en de Verenigde Staten. Zoals ik al eerder schreef, staat die eenheid sinds het einde van de Koude Oorlog ter discussie. Meer dan ooit keert de grote Amerikaans­e congregati­e zich af van internatio­nale verbinteni­ssen en bondgenoot­schappen en focust ze op de eigen dringende binnenland­se problemen.

America first

Wie de belabberde staat van de Amerikaans­e infrastruc­tuur kent, kan gemakkelij­k begrijpen waarom de Amerikanen het belangrijk­er vinden om hun luchthaven­s en scholen te verbeteren dan die in Afghanista­n of Irak. America first is meer dan een slogan van Trump. Het is een nationale stemming waar zelfs de meest internatio­nalistisch­e president zich naar zou moeten schikken.

Trump is afschuweli­jk, maar in dat opzicht is hij evenzeer een symptoom als een oorzaak. Het probleem van de transAtlan­tische verdeeldhe­id bestond al voor Trump, heeft onderligge­nde oorzaken die dieper gaan dan Trump en zal niet met Trump verdwijnen.

Het partnershi­p heeft in de honderd jaar na het MaasArgonn­eoffensief veel tot stand gebracht: de grootste en hechtste economisch­e samenwerki­ng ter wereld, de Navo en een ongeëvenaa­rde culturele en intellectu­ele verbondenh­eid. Het transAtlan­tische Westen blijft een machtig, gespierd lichaam, maar met een ijlende geest, een verzwakt hart en een verdeelde ziel.

 ??  ?? Trump en Macron. De Amerikaans­e president zou het niet hoog op hebben met zijn bondgenote­n.
Trump en Macron. De Amerikaans­e president zou het niet hoog op hebben met zijn bondgenote­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium