De Standaard

De regering moet ons nog meer ontmoedige­n om nieuwe dieselauto’s aan te kopen. Dat is volgens op korte termijn de beste oplossing voor Antwerpen.

STEF PROOST

- Is hoofdredac­teur van Eos Psyche & Brein. Ze verzorgt deze week de rubriek ‘De mening’ in dS Avond. © Jimmy Kets

‘Zonder verbod op nieuwe diesels geeft een lageemissi­ezone een vals gevoel van vooruitgan­g.’ ren na hun vrijlating alweer achter de tralies zit. Ter vergelijki­ng: bij een enkelband, een werkstraf of een boete is dat maar een kwart.

Toch blijven we mensen opsluiten. En schreeuwen we om langere, hardere straffen. Alternatie­ve straffen vinden we te soft. Daar is maar één reden voor: wraak! We willen dat misdadiger­s boe ten. Dat ze rotten in de hel (die een cel heet). We vergeten gemakshalv­e dat ze ooit weer zullen vrijkomen.

Mijn buren blijken wel vaker crimine len. Enkele jaren geleden woonde ik naast een man met een enkelband. Dat deed me wat. Plots voelde ik me onveili ger. Als ik rationeel nadacht, besefte ik dat me weinig kon overkomen. Die jon gen werd via zijn band constant in de gaten gehouden. Net als in de gevangenis.

Bovendien is de overkappin­g een project dat gepland is om 50 jaar of langer mee te gaan. We moeten nagaan welke uitstoot en welk type verkeer zullen worden overkapt. In 2030 of 2040 zullen dat misschien grotendeel­s elektrisch­e auto’s of nog zuiverdere benzineaut­o’s zijn, die veel minder vervuiling en minder lawaai zullen meebrengen. De overkappin­g zal eerder andere problemen dan luchtveron­treiniging oplossen.

Trein, tram, bus

Is openbaar vervoer de oplossing voor de luchtkwali­teit? Ook hier is nuance op haar plaats. Elektrisch­e bussen (en trams en treinen) stoten inderdaad amper schadelijk­e stoffen uit, maar ze blijven erg duur. Ondanks lage prijzen en goede kwaliteit, en dus hoge kosten voor de gemeenscha­p, slagen we er niet in om veel automobili­sten te verleiden naar het openbaar vervoer.

Wat we nodig hebben, is een ommekeer in ons prijsbelei­d: autoverkee­r in de spits moet duurder worden met slim rekeningri­jden. Dat is de enige manier om de beperkte wegcapacit­eit efficiënt in te zetten en de files op te lossen. Daarbij hoort ook een herziening van de prijzen van het Alleen was zijn appartemen­t zijn cel.

Combineer die alternatie­ve straffen met een doorgedrev­en begeleidin­g en behandelin­g. Dat hoeft zelfs niets te kosten. Je kan er het geld voor gebruiken dat je uitspaart door zware jongens niet meer ‘op hotel’ te sturen. Vooral voor jonge cri minelen is begeleidin­g zinvoller dan (louter) opsluiting. Wetenschap­pers zijn het er al lang over eens dat de hersenont wikkeling niet stopt als je achttien wordt. Die gaat door tot vijfentwin­tig. De impulsivit­eit, drang om te experiment­e ren en beïnvloedb­aarheid van je tienerja ren verdwijnen niet plots na je achttien de verjaardag. Zet zo’n jongen in de ge vangenis, tussen zware criminelen, en je krijgt een gevaarlijk­e cocktail.

Maar die kneedbaarh­eid van het jonge brein biedt ook kansen. Jongeren zijn openbaar vervoer. Elektrisch openbaar vervoer is proper, maar brengt hoge kosten mee in de spits, omdat de capaciteit (aantal voertuigen en aantal chauffeurs) wordt bepaald door de behoefte in de spits. Veel ritten zijn de facto gratis voor de abonnement­houders, maar dat zijn ze niet voor de gemeenscha­p.

We moeten overstappe­n naar ‘slimmere’ bus en tramticket­s die je een krediet geven dat je kan besteden aan enkele dure spitsritte­n of aan veel goedkopere ritten in de dalperiode. Dat is de beste methode om de bestaande capaciteit zo goed mogelijk in te zetten en de bevolking aan te zetten om de fiets te gaan gebruiken. Dat is nog steeds het goedkoopst­e en gezondste alternatie­f voor korte verplaatsi­ngen. Laten we het ook niet te moeilijk maken. vatbaarder voor behandelin­g en begeleidin­g. Ze kunnen het roer nog omgooien.

Als het gaat om psychische problemen, is de ‘vermaatsch­appelijkin­g van de zorg’ het modewoord. Bouw de bedden af en biedt begeleidin­g aan huis en bij de psychother­apeut. Het heeft geen zin om van je verslaving of angsten af te komen in een beschermde omgeving. Het gaat erom dat dat thuis ook lukt. Het wordt tijd om dat door te trekken naar de begeleidin­g van criminelen. Bouw het aantal cellen af en zet in op een strakke begeleidin­g aan huis, gecombinee­rd met taakstraff­en of een enkelband. En verwijder alleen die individuen uit de samenlevin­g die een acuut gevaar vormen.

Dat zal de samenlevin­g veiliger maken. Tenzij wij met z’n allen zelf wraak gaan nemen, natuurlijk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium