De Standaard

MET ZIJDEN HANDSCHOEN­EN

- RUBEN MOOIJMAN

Ruim tien jaar geleden berichtte deze krant over het proces dat de Naamse arbeider Laurent Dufey had aangespann­en tegen Volvo. Dufey nam het niet dat zijn wagen veel meer verbruikte dan Volvo had voorgespie­geld. Vijf jaar later moest Dufey bakzeil halen. Een onafhankel­ijke expert had met een test in extreem gunstige rijomstand­igheden vastgestel­d dat het ‘officiële’ cijfer haalbaar was. Case closed.

De kwestie is illustrati­ef voor het gemak waarmee de autoindust­rie jarenlang wegkwam met het verdraaien van de waarheid. Of, iets minder vriendelij­k uitgedrukt: met het voorliegen van de samenlevin­g. Niet alleen over het verbruik, maar ook over de milieuimpa­ct publiceerd­en de fabrikante­n cijfers die erg ver van de waarheid lagen. Waarnemers haalden er jarenlang de schouders over op. Tot in de VS ontdekt werd dat Volkswagen de volksverla­kkerij net iets te ver had doorgedrev­en. Het sjoemelsch­andaal veranderde alles.

Als de autofabrik­anten niet jarenlang hun uitstootci­jfers hadden kunnen manipulere­n, zou de bolletjesk­aart van CurieuzeNe­uzen er compleet anders hebben uitgezien. De NOxuitstoo­t zou in dat geval 44 procent lager hebben gelegen. Dat blijkt uit een analyse die het Vito al in 2015 heeft uitgevoerd, maar waar destijds, in het presjoemel­softwareti­jdperk, weinig ruchtbaarh­eid aan werd gegeven. Conclusie: de autosector heeft jarenlang willens en wetens meegewerkt aan het bezoedelen van de leefomgevi­ng. Een typisch geval van een bedrijfscu­ltuur die door een combinatie van hybris, winstbejag en vermeende onaantastb­aarheid het algemeen belang ondergesch­ikt maakte aan het eigen gelijk.

Maar niet alleen de autosector treft schuld. De verdraaiin­g van de werkelijkh­eid was immers alleen mogelijk doordat de overheid – die soms ook aandeelhou­der was – een oogje dichtkneep voor de kunstmatig gunstige testproced­ures. De werkgelege­nheid, de winsten en de exportbate­n van de Europese autoindust­rie waren belangrijk­er dan de gezondheid van de bevolking. Die mentalitei­t is zelfs na het sjoemelsch­andaal nog niet helemaal verdwenen.

De autoindust­rie wordt nog altijd met zijden handschoen­en aangepakt. Dat bleek gisteren nog, toen de Duitse regeringsl­eden hun nachtrust opofferden om de toekomst van de dieselmoto­r veilig te stellen. Dat de echte vernieuwin­g in de autoindust­rie steevast van buiten Europa komt, of het nu de hybride Toyota Prius is of de uitstootvr­ije Tesla, is in die omstandigh­eden niet verwonderl­ijk.

Niet alleen de autosector treft schuld. Ook de overheid, die een oogje dichtkneep

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium