De Standaard

Tot 8.000 euro premie voor wie oude wagen ruilt

Omruilen of ombouwen: voor die keuze worden duizenden Duitse dieselwage­nbezitters geplaatst.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Het leek moeilijker dan water en vuur verzoenen: de dieselmoto­r redden en tegelijk de lucht in de steden properder maken. Maar na een nacht discussiër­en is de Duitse regering er toch uit geraakt. Wie in een stad met slechte luchtkwali­teit woont en een vervuilend­e dieselwage­n bezit, zal kunnen kiezen. Tussen een financiële tegemoetko­ming van de fabrikant om een nieuwe, schonere wagen te kopen, of een revisie die de motor milieuvrie­ndelijker moet maken. Op die manier zouden dieselverb­oden in de Duitse steden vermeden moeten worden.

Fabrikante­n gaan consumente­n duizenden euro’s korting geven als ze hun oude wagen inruilen voor een nieuwe. Op die manier zouden de motoren die niet voldoen aan de euro 6norm, versneld uit het straatbeel­d moeten verdwijnen. Volgens minister van Transport Andreas Scheuer zou Volkswagen tot 8.000 euro premie uitloven. BMW gaat tot 6.000 euro en Mercedesmo­e der Daimler tot 5.000 euro. Renault kondigde als eerste nietDuitse autobouwer aan ook mee te doen aan het programma, met premies tussen 2.000 en 10.000 euro. Ook Volvo overweegt om deel te nemen aan het inruilprog­ramma.

Het alternatie­f: de motor ombouwen

Een alternatie­ve mogelijkhe­id voor autobezitt­ers is om hun motor zodanig te laten ombouwen dat de uitstoot aan de modernste normen voldoet. Het gaat om de toevoeging van een zogenaamd SCRsysteem. Die letters staan voor selective catalyst reduction, een chemisch proces dat de stikstofox­iden uit de uitlaatgas­sen haalt met behulp van een vloeistof die bekendstaa­t als AdBlue. In vrachtwage­ns wordt die technologi­e al jarenlang toegepast.

Volkswagen heeft toegezegd onder bepaalde voorwaarde­n een deel van de kosten voor die ombouw te dragen. BMW doet dat niet. Mercedes moet het nog bekijken, maar geeft de voorkeur aan omruilprem­ies.

De overeenkom­st zal de autobouwer­s handenvol geld kosten. Scheuer zei dat maximaal 1,4 miljoen auto’s getroffen worden door de maatregele­n. Het gaat om wagens waarvan de eigenaar in of bij één van de veertien steden woont waar de vervuiling het hoogst is. In die steden zou anders een dieselban in het verschiet liggen. Voor eigenaars in andere regio’s geldt de regeling in principe niet, al hoopt Scheuer wel dat de fabrikante­n ook voor hen een inspanning doen.

‘Toekomst diesel zeker stellen’

De Duitse minister van Transport raamt de kostprijs op ‘verscheide­ne miljarden’. Maar de sector is bereid die prijs te dragen om de dieselmoto­r te redden. Een veralgemee­nde toepassing van een dieselverb­od in de Duitse stadscentr­a zou de industrie nog zwaarder treffen, omdat gevreesd wordt dat de verkoop van dieselwage­ns dan in elkaar zal storten. Net in die motortechn­ologie hebben de Duitse autobouwer­s veel geïnvestee­rd.

‘We willen de toekomst van diesel zeker stellen’, zei Scheuer. ‘De autoindust­rie heeft er veel belang bij om haar imago te verbeteren na het dieselscha­ndaal’, voegde minister van Milieu Svenja Schulze eraan toe.

Regeling geldt voor eigenaars die in of bij een van de veertien steden wonen waar de vervuiling het hoogst is

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium