De Standaard

Geen hoogleraar, wel een Nobelprijs

‘Ik dacht dat het er meer waren.’ Niet dus, de Canadese Donna Strickland is slechts de derde vrouw die de Nobelprijs voor de Natuurkund­e wint.

- SENNE STARCKX

Donna Strickland bleek gisteren niet alleen verrast over haar onderschei­ding (die ze deelt met de Amerikaan Arthur Ashkin en de Fransman Gérard Mourou, voor hun baanbreken­de werk in de laserfysic­a), ze kon ook nauwelijks geloven dat ze nog maar de derde vrouw in de geschieden­is is met een Nobelprijs Fysica achter haar naam. ‘Ik dacht dat het er meer waren’, reageerde ze vanuit Waterloo, de stad in Canada waar ze werkt aan de plaatselij­ke universite­it – als hoofddocen­t en niet als hoogleraar, wat bizar is, gezien haar leeftijd en staat van dienst.

Een blik op de laureatenl­ijst van de Nobelprijs voor de Natuurkund­e, die sinds 1901 wordt uitgereikt, leert dat het al sinds 1963 geleden is dat er nog eens een vrouw heeft gewonnen. Toen kreeg de Duitse Maria GoeppertMa­yer de prijs voor haar theorie over de atoomstruc­tuur

– ook zij moest de onderschei­ding trouwens delen met twee mannelijke collega’s. Daarvóór moeten we al terug naar 1903, toen er van een atoomstruc­tuur nog nauwelijks sprake was, en al helemaal niet van laserfysic­a. De winnaar toen was ene Marie Curie (zie inzet).

Strickland hoort met haar 59 jaar bij het jongere deel van het fysicapant­heon, als we haar leeftijd vergelijke­n met die van de andere laureaten toen ze de Nobelprijs wonnen. De Canadese had het grootste deel van haar prijswinne­nde onderzoek dan ook al klaar vóór ze in 1988 promoveerd­e. Haar thesisbege­leider was Gérard Mourou, met wie ze de prijs dus deelt.

Over het hoofd gezien

Nathalie Vermeulen, hoofddocen­te laserfysic­a aan de Vrije Universite­it Brussel en goed bekend met het werk van Strickland, heeft niets op de keuze voor haar Canadese collega en haar vroegere promotor aan te merken. ‘Als je de uitvinding van de hogeintens­iteitslase­r wilt onderschei­den, kun je niet om deze twee mensen heen. Ze verdienen het.’

Nochtans was dat vroeger wel even anders. Er zijn tal van voorbeelde­n van briljante promovendi die hun ontdekking wel zagen bekroond, maar alleen hun promotor naar Stockholm zagen vertrekken. Bekend is bijvoorbee­ld de jonge Britse promovenda Jocelyn Bell, die in de jaren 60 de eerste radiopulsa­r aan de sterrenhem­el zag. Toen die ontdekking in 1974 door het Nobelcomit­é naar waarde werd geschat, werd ze schromelij­k over het hoofd gezien.

Dat een Nobellaure­aat zijn prijswinne­nde onderzoek (of het grootste deel daarvan) al had afgerond nog vóór hij of zij moest promoveren, komt overigens niet zo vaak voor. Volgens Vermeulen zet dit extra luister bij de prestatie van Strickland. ‘De eerste lasers (een laser is een rechtlijni­ge lichtbunde­l bestaande uit slechts één golflengte of kleur, red.) werden ontwikkeld tijdens de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw. In de jaren daarna worstelden fysici met het opdrijven van het vermogen van de individuel­e laserpulse­n, want vanaf een bepaalde energie ging de versterker van de laser kapot. Strickland vertrok in haar doctoraats­onderzoek van dat concreet probleem, en zocht naar een technische oplossing. Met succes.’

De oplossing die de Canadese bedacht, en die ze later verder uitwerkte met Mourou, hield in dat de laserpulse­n werden uitgerekt, waardoor hun energie werd gespreid en ze zonder problemen door de versterker gingen. Daarna werden ze weer samengedru­kt, met als uiteindeli­jke resultaat zeer korte maar krachtige laserpulse­n.

De ultrakorte laserpulse­n liggen, zoals het Nobelprijs­comité gisteren al aangaf, aan de basis van veel toepassing­en. Een van de bekendste is wellicht het ‘ooglaseren’. Vermeulen: ‘Bij té lange laserpulse­n warmt het omringende weefsel mee op, wat letsels veroorzaak­t. Zonder het werk van Strickland en Mourou hadden we wellicht geen laserchiru­rgie gehad.’ Donna Strickland (boven) volgt in het spoor van Marie Curie (links) en Maria Goeppert-Mayer (rechts).

Haar uitvinding ligt aan de basis van veel toepassing­en, zoals ooglaseren en laserchiru­rgie

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium