De Standaard

Extra parkings in het centrum? Niet in Brussel

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E

Bij de creatie van de voetganger­szone in het hart van Brussel beloofde het stadsbestu­ur ook vier ondergrond­se parkings in de buurt. Het was een tegemoetko­ming van de socialiste­n aan de blauwe coalitiepa­rtners. Maar intussen zijn die parkings van de agenda verdwenen. Alleen de parking aan het Rouppeplei­n zou er – in ingekrompe­n versie – wellicht nog komen, meldt de krant De Tijd.

Een parking onder het Vossenplei­n werd na protest van omwonenden geschrapt. Die onder de Nieuwe Graanmarkt werd begraven. En in het dossier van de ondergrond­se parking in de buurt van het IJzerplein beweegt niets. Philippe Close (PS), sinds 2017 burgemeest­er in Brussel, gooide het roer om. In plaats van op centrumpar­kings zet hij in op overstappa­rkings rond de Ring.

De schepen van Mobiliteit, Els Ampe (Open VLD), betreurt dat. ‘Als we in het hart van onze stad een florerend winkelcent­rum willen, hebben we voldoende parkeergel­egenheid nodig’, zei ze in 2012 al. ‘Die parkings moeten uit alle windstreke­n bereikbaar zijn.’

Internatio­nale trend

Maar mobiliteit­sexperts zijn het daarmee oneens. Meer nog: zij vonden het idee om de voetganger­szone te compensere­n met nieuwe parkeerpla­atsen altijd al tegenstrij­dig. ‘Je wil dat mensen met het openbaar vervoer of de fiets naar Brussel komen, en de auto in hun garage of buiten het centrum laten staan’, zegt Dirk Dufour van het adviesbure­au Tridée. Hij is onder meer betrokken bij het opstellen van het gewestelij­k mobiliteit­splan voor de hoofdstad en juicht de nieuwe koers van Close toe.

‘Auto’s het centrum binnenzuig­en leidt tot overlast, zeker in de smalle Brusselse straten. Dat zeiden mobiliteit­sexperts al in de jaren 60. De keuzes die Close nu maakt, passen in een internatio­nale trend naar duurzame mobiliteit en leefbare steden. Auto’s ontmoedige­n zal het handelscen­trum van Brussel trouwens niet minder aantrekkel­ijk maken. Nu al komen de bezoekers vooral met het openbaar vervoer of de fiets.’

‘Mensen moeten met de fiets of het openbaar vervoer komen, en de auto buiten het

centrum laten staan’

DIRK DUFOUR Adviesbure­au Tridée

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium