De Standaard

Duitsland ‘regularise­ert’ afgewezen asielzoeke­rs

- KARIN DE RUYTER

Vluchtelin­gen van wie de asielaanvr­aag afgewezen is en die niet terugkunne­n naar hun thuisland, mogen in Duitsland blijven als ze werk hebben en goed geïntegree­rd zijn.

De Duitse regering hakte in de nacht van maandag op dinsdag de laatste moeilijke knopen door over een Duitse migratiewe­t. Dat er zo’n wet zou komen, die bepaalt wie onder welke voorwaarde­n welkom is in Duitsland, was afgesproke­n in het regeerakko­ord. Het gaat om migranten uit ‘derde landen’, die geen lid zijn van de Europese Unie. Binnen de EU geldt vrij verkeer en verblijf van personen en werknemers.

Maar de drie regeringsp­artijen waren het niet eens over wat er moet gebeuren met afgewezen asielzoeke­rs die niet terug kunnen naar hun herkomstla­nd, maar die inmiddels in Duitsland werk hebben gevonden en goed geïntegree­rd zijn. Zij worden nu ‘geduld’, maar blijven vastzitten in een onzeker statuut.

Van rijstrook veranderen

De meerderhei­d van de CDU en vooral de Beierse CSU vinden dat de twee kanalen om legaal naar Duitsland te migreren – via het asielrecht en via de arbeidsmar­kt – absoluut gescheiden moeten blijven. Maar de SPD en een deel van de CDU meenden dat afgewezen asielzoeke­rs van ‘rijstrook’ moeten kunnen veranderen: zij moeten een verblijfsv­ergunning kunnen krijgen zoals migranten die naar Duitsland komen om er te werken.

In het compromis dat werd uitgedokte­rd, blijven de twee trajecten principiee­l van elkaar gescheiden. In de realiteit komt er toch een mogelijkhe­id om van de asielproce­dure over te stappen naar arbeidsmig­ratie. De nieuwe migratiewe­t zal vastleggen aan welke criteria zo’n afgewezen asielzoeke­r moet voldoen om toch een statuut te krijgen. Dat zal niet alleen de asielzoeke­r, maar ook zijn werkgever meer zekerheid en uitzicht bieden op een langdurig verblijf.

De SPD ijvert al jaren voor de invoering van een volwaardig­e migratiewe­t in Duitsland, naar Canadees model. Maar zo’n wet werd jarenlang tegengehou­den door de christende­mocraten die zegden dat Duitsland ‘geen migratiela­nd’ is en migranten genoeg heeft.

Maar de demografis­che ontwikkeli­ng – de krimpende bevolking – en de boomende economie hebben hen gedwongen het geweer van schouder te veranderen. Duitsland heeft dringend migranten nodig. Volgens ramingen van het Institut für Arbeitsmar­kt und Berufsfors­chung (IAB) zijn er jaarlijks 400.000 migranten nodig om de inkrimping van de bevolking te compensere­n. Maar in 2017 kregen slechts 126.000 mensen een werkvergun­ning, schreef de Süddeutsch­e Zeitung gisteren.

Het hoofddoel van de nieuwe wet is om het gekwalific­eerde, goed geschoolde arbeidskra­chten makkelijke­r te maken om naar Duitsland te migreren. Het gaat niet (alleen) om hoogopgele­ide mensen: die kunnen al via een Europese blue card in Duitsland aan de slag.

Volgens de nieuwe wet moet ook al wie een voldoende beroepsopl­eiding heeft gevolgd en een job vindt in Duitsland, daar zijn vak kunnen uitoefenen. De erkenning van buitenland­se diploma’s wordt daartoe vereenvoud­igd. De overheid zal ook, samen met het bedrijfsle­ven, actief op zoek gaan naar geschoolde werknemers die over de nodige kwalificat­ies beschikken.

Geen uitkeringe­n

De SPD ijvert al jaren voor een volwaardig­e

migratiewe­t in Duitsland, naar Canadees model. Zo’n wet werd jarenlang tegengehou­den door de christende­mocraten

Wie voldoende gekwalific­eerd is maar nog geen arbeidscon­tract heeft, kan een visum voor hoogstens zes maanden krijgen om in Duitsland een baan te zoeken. De voorwaarde is wel dat hij of zij over voldoende middelen beschikt om tijdens die zoektocht in de eigen levensbeho­eften te voorzien: er geldt geen recht op sociale uitkeringe­n.

Experts reageerden gisteren gemengd op het compromis. Wat de SPD kon lospeutere­n, staat nog altijd ver van het Canadese model. De oppositiep­artijen FDP en de groenen vinden daarom dat de wet lang niet ver genoeg gaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium