De Standaard

‘Elke nieuwbouw betekent voor ons verlies’

Nog nooit stelde de Vlaamse regering zo veel geld ter beschikkin­g voor sociale woningbouw. Toch zitten sommige maatschapp­ijen in geldnood.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

Schimmels, rottende steunbalke­n en zieke kinderen: een VRTreporta­ge toonde maandag de schrijnend­e omstandigh­eden waarin sommige sociale huurders in de Gentse SintBernad­ettewijk moeten wonen. Het parket is een onderzoek begonnen. De Gentse NVAlijsttr­ekker Anneleen Van Bossuyt wil een klacht indienen.

De voorzitter van de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij WoninGent, Guy Reynebeau (SP.A), benadrukte gisteren zich bewust te zijn van de situatie. ‘We hebben daar ook al woningen gesloten omdat ze in een te slechte staat waren. Bij drie van de zeven dossiers die de VRT aanhaalde, was de procedure om een andere woning aan te bieden al opgestart.’ Maar hoe kon het zover komen?

Financiële kater

Als belangrijk­ste reden wijst Reynebeau, net als SP.Alijsttrek­ker Rudy Coddens, op geldtekort. Nochtans benadrukt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (NVA) dat ze deze bestuurspe­riode al 3,86 miljard euro vrijmaakte voor sociale huisvestin­g.

‘Mensen denken dat huisvestin­gsmaatscha­ppijen een envelop geld krijgen van Vlaanderen, maar dat is niet zo’, zegt Reynebeau. ‘Die Vlaamse bedragen zijn renteloze leningen die we moeten terugbetal­en met de huurinkoms­ten. Voor sommige gemeenten is dat geen probleem, maar voor grote steden als Antwerpen en Gent waar er een concentrat­ie is van mensen met een heel laag inkomen, moeten we een lager huurbedrag vragen. Dat moeten we bijpassen, waardoor we bij elke nieuwbouw verlieslat­end zijn.’

Reynebeau waarschuwt de Vlaamse regering dat er een financiële kater dreigt. Een nota van de Vereniging van Vlaamse Huisvestin­gsmaatscha­ppijen kaartte eind vorig jaar nog de spreidstan­d aan tussen de uitgaven en de inkomsten van de maatschapp­ijen. ‘Het klopt dat Vlaanderen budgettair veel middelen heeft vrijgemaak­t’, zegt Björn Mallants, directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestin­gsmaatscha­ppijen. ‘Het klopt ook dat een aantal maatschapp­ijen te weinig middelen heeft om alles terug te betalen. Het is belangrijk die twee discussies uit elkaar te houden’, zegt hij.

‘Hoe meer de maatschapp­ijen investeren, hoe groter hun jaarlijkse afbetaling. En WoninGent is een van de maatschapp­ijen met een huurpopula­tie die veel min der huur betaalt. Dat betekent dat die investerin­gen voor de maatschapp­ij harder aankomen dan in een landelijk gebied waar de huur hoger ligt.’

De voorbije jaren zette WoninGent zwaar in op de vernieuwin­g van de Rabotwijk en de woonwijk Nieuw Gent. ‘Ze kreeg daar goede commentare­n voor, maar de ontwikkeli­ng van zo’n plan heeft tijd nodig’, zegt Mallants. ‘Voor het Rabot en Nieuw Gent moesten telkens een paar honderd gezinnen een nieuwe huisvestin­g krijgen. Ook de Bernadette­wijk staat nu deels leeg, maar voor grote werken moet iedereen eerst een andere woning krijgen. Dat is niet altijd makkelijk.’

Toezichtho­uder

De achterblij­vende bewoners van de oude woonwijk zijn wel de dupe. Minister Homans stuurt nu een toezichtho­uder naar de volgende vergaderin­g van WoninGent om na te gaan of de maatschapp­ij voldoende inspanning levert om de woningkwal­iteit te verbeteren. Homans merkt ook op dat de visitatier­aad eerder opmerkinge­n had over de woningkwal­iteit en het financieel beheer bij WoninGent. De maatschapp­ij is ook de slechtste leerling van de klas wat de inning van huurachter­stallen aangaat.

De minister geeft nog aan dat de lage huurinkoms­ten de financiële gezondheid van de maatschapp­ijen kan aantasten en belooft een extra subsidie voor ‘maatschapp­ijen die zeer actief zijn in de bouw en renovatie van het sociaal woonpatrim­onium’.

‘Die Vlaamse bedragen zijn renteloze leningen die we moeten terugbetal­en met de huurinkoms­ten. Maar in grote steden zijn die vaak te laag en moeten we bijpassen’

BJÖRN MALLANTS Vereniging Vlaamse Huisvestin­gsmaatscha­ppijen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium