De Standaard

Farmabedri­jf vrijgespro­ken van drugshande­l

-

De zaakvoerde­rs van het Brusselse farmabedri­jf Sterop zijn vrijgespro­ken van hulp aan een drugskarte­l. Het hof van beroep in Brussel acht het niet bewezen dat moeder Rita L. en dochter Sophie E. wisten dat de efedrine die het farmaceuti­sch bedrijf Sterop produceerd­e en uitvoerde naar Mexico, daar in handen kwam van een drugskarte­l.

Het kartel van Ezio Figueroa maakte van de efedrine de verslavend­e drug methamfeta­mine, bekend als crystal meth. Volgens het federaal parket voerden Sterop en Sterop Overseas in 2007 en 2008 vijftien ladingen efedrinepi­llen en pseudoefed­rinepillen uit naar Mexico, goed voor 78.589.000 efedrineta­bletten, of meer dan

4,5 ton pure efedrine.

De twee moesten zich er – volgens het federaal parket – van bewust zijn dat die pillen in handen zouden vallen van een drugskarte­l.

De Brusselse correction­ele rechtbank had beiden in februari veroordeel­d tot celstraffe­n van twee en drie jaar met uitstel, maar het hof van beroep heeft die veroordeli­ng tenietgeda­an. ‘Het dossier zat vol nietbeweze­n insinuatie­s van het federaal parket. Met deze rechtspraa­k is recht geschied voor deze mensen en hun 140 werknemers’, zegt advocaat Sven Mary.

Sophie E. werd wel schuldig bevonden aan het verkeerd etikettere­n van Chinese pillen met bestemming Libië. Twee vertegenwo­ordigers van het bedrijf die de deal in Mexico regelden, werden wel veroordeel­d voor drugshande­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium