De Standaard

‘Elke megawatt is welkom’

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

De Belgische energiewer­eld is nog altijd maar halfweg in de zoektocht naar een manier om de stroombevo­orrading te garanderen.

Het goede nieuws is dat de Franse netbeheerd­er RTE heeft laten weten dat Frankrijk zelfs bij heel koud weer meer dan 1.000 megawatt aan België kan leveren. Het goede nieuws is ook dat er wordt gewerkt aan een manier om Tihange 3, de kerncentra­le die pas in het voorjaar zou heropstart­en, al in januari aan de praat te krijgen. Het slechte nieuws is dat het nog altijd niet helemaal volstaat. Volgens netbeheerd­er Elia is er nog altijd 700 tot 900 megawatt extra vermogen nodig om de hele winter de bevoorradi­ngszekerhe­id te garanderen. ‘Het risico op afschakeli­ng is wel behoorlijk teruggedro­ngen’, verzekert ceo Chris Peeters van Elia. ‘Maar vooral voor januari en februari ziet de marktsitua­tie er minder gunstig uit, wegens de meer beperkte importmoge­lijkheden.’

Daarmee sleept de Belgische energiewer­eld zich in de richting van een aangekondi­gde energiecri­sis. De mogelijkhe­den om in eigen land nog bijkomende capaciteit te vinden – nadat Electrabel al 750 megawatt heeft bijeengeha­rkt en er werd geschoven met het onderhoud van Tihange 1 – zijn nu zo goed als uitgeput.

Over de mogelijkhe­den om uit het buitenland in te voeren, wordt nog geredetwis­t. De energiereg­ulator Creg leidt uit de cijfers van Elia af dat België hooguit 3.000 megawatt zou kunnen importeren, en niet de 5.500 megawatt die theoretisc­h mogelijk zijn.

Hokjesdenk­en

Redetwiste­n gebeurt nog meer over de vraag wie de verantwoor­delijkheid draagt voor de dreigende energiesch­aarste. Uit de uiteenzett­ingen die netbeheerd­er Elia en producent Engie/Electrabel gisteren hielden in de Kamer, blijkt vooral het starre hokjesdenk­en, waarbij iedereen zich strikt houdt aan zijn eigen rol en regels.

Elia wil alleen rekening houden met de kalender zoals Electrabel die volgens de Europese regels heeft bekendgema­akt. De nucleaire waakhond Fanc vindt het niet zijn taak om de kalender in twijfel te trekken. Electrabel heeft die kalender erg laat aangepast, naar eigen zeggen nadat was gebleken dat de betondegra­datie ook de muren van de bunker van Tihange 3 had aangetast.

Inmiddels is wel duidelijk dat iedereen op de hoogte had moeten zijn over de betonprobl­emen. Daar was al uitgebreid over gecommunic­eerd door het Fanc en de media. Dat er wel wat meer aan de hand was, hadden de betrokkene­n al langer kunnen of moeten weten. De topman van het Fanc, Frank Hardeman, geeft toe dat de betonprobl­emen te lang zijn onderschat en slechts oppervlakk­ig werden aangepakt.

Kritische vragen

Dat het systeem desondanks niet heeft gewerkt en een scenario voortbrach­t waarbij bijna alle kerncentra­les op hetzelfde moment voor onderhoud dichtgaan, frustreert de Kamerleden die gisteren tal van kritische vragen op de top van Elia en Electrabel afvuurden.

Uit berekening­en van energie

Topman Fanc geeft toe dat de betonprobl­emen te lang zijn onderschat en slechts oppervlakk­ig werden aangepakt

regulator Creg blijkt intussen dat de financiële gevolgen van de energiesch­aarste op de consument erg kunnen uiteenlope­n, afhankelij­k van het type contract en de einddatum. Klanten die hun eindafreke­ning binnenkort ontvangen, zullen wellicht weinig (variabel contract) tot niets (contract met vaste prijs) voelen van de prijsstijg­ingen. Maar de consumente­n zullen het wel voelen wanneer ze een nieuw contract moeten afsluiten. De Europese elektricit­eitsprijze­n zijn al een jaar geleidelij­k aan het stijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium