De Standaard

‘De protestste­m komt terug naar ons’

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

Voor de PVDA zijn de gemeentera­adsverkiez­ingen een essentiële schakel voor een Vlaamse doorbraak in 2019. ‘Er is maar één partij die niet uit is op poen.’

Wanneer Liliane Simons – alias MC Lily – rapt, beweegt haar rechterhan­d op en neer, mee met de zware beat. ‘Er is maar één partij die voor jullie iets wil doen. Er is maar één partij die niet uit is op poen.’ In een overvolle feestzaal in Hoboken zingen zo’n honderd donkerrode militanten mee met de 66jarige PVDAkandid­ate, bekend van Belgium’s got talent, terwijl ze hun mosselen met friet verorberen.

In dit bij uitstek volkse Antwerpse district, waar Geneeskund­e voor het Volk begin jaren 70 begon en de PVDA in 2012 meer dan zestien procent haalde, vindt de ui terst linkse partij haar oorsprong. Deze verkiezing­en moeten voor de PVDA een keerpunt vormen, zegt founding father Kris Merckx (74). Met een betaalterm­inal – ‘het symbool van het kapitalism­e’ – int hij bijdragen om de campagneka­s te spijzen. ‘We moeten definitief een vaste politieke waarde worden.’

Aderlating

Op 14 oktober wil de PVDA het fundament leggen voor haar absolute prioriteit: een Kamerzetel voor Peter Mertens bij de federale verkiezing­en van mei volgend jaar. Mocht Mertens daar als voorzitter van de unitaire partij opnieuw niet in slagen, zou dat de positie van de partij, en mogelijk die van zichzelf, in gevaar brengen. Ook al omdat zo opnieuw vijf jaar verhoogde aandacht van de media en publieke opinie aan de partij voorbij zouden gaan.

Het vertrekpun­t van de opstap naar dat doel is bijgevolg logisch: de provincie Antwerpen, de kies kring die Mertens moet verkiezen. Behalve in de centrumste­den Antwerpen, Mechelen en Turnhout, komt de PVDA op in veertien andere Antwerpse gemeenten. Onder meer in Geel, Heistopden­Berg en zelfs Brasschaat hoopt de partij op een doorbraak. In Antwerpen zelf is het onverwacht­e vertrek van de Borgerhout­se Zohra Othman, de eerste PVDA(districts)schepen ooit, een aderlating.

Ook in Limburg ligt, met zeven gemeenten met PVDAlijste­n, een zwaartepun­t. Daarnaast moeten vooral de centrumste­den de Vlaamse doorbraak teweegbren­gen. Volgens peilingen liggen – naast Antwerpen en Genk nu – ook gemeentera­adszetels in Leuven, Mechelen, Hasselt, Turnhout en Gent binnen handbereik. Ook de OostVlaams­e arbeidersg­emeente en PVDAbastio­n Zelzate is een zekerheid. Moeilijker ligt het in WestVlaand­eren, zelfs in steden als Kortrijk, Brugge of Oostende. In Roeselare komt de partij zelfs niet op.

In zijn speech in Hoboken hamert Mertens op de nood aan de PVDA voor een links beleid. ‘Groen of de SP.A zal uiteindeli­jk met de NVA besturen’, zegt hij. ‘De enige manier om dat te voorkomen, is door massaal voor de PVDA te stemmen.’ Een andere Peter, die vanavond mosselen opdient en pintjes tapt, applaudiss­eert enthousias­t mee. ‘We zien veel kiezers van Vlaams Belang opnieuw thuiskomen’, zegt hij. De uiterst rechtse partij haalde hier in 2006 met 41 procent een van haar hoogste scores ooit. ‘De protestste­m komt terug naar ons.’

‘Groen of de SP.A zal uiteindeli­jk met de NVA besturen. Wie dat wil voorkomen, moet voor PVDA stemmen’

PETER MERTENS Voorzitter PVDA

FC De Kampioenen

‘We moeten definitief een vaste politieke waarde worden’

KRIS MERCKX ‘Founding father’ PVDA

Mertens wil die stem aantrekken met radicaalli­nkse standpunte­n inzake armoedebes­trijding en wonen. Enkele dagen voor de mosselavon­d fietste de partijvoor­zitter langs enkele veelbespro­ken bouwprojec­ten, onder de noemer ‘Poker aan de Schelde’. Bij

het Eilandje, de noordelijk­e Antwerpse wijk die ooit het thuis was van vele havenwerke­rs, laakte hij met luide stem de dure appartemen­tsgebouwen die er een voor een uit de grond rijzen. Ook het ontplofte pand op de Paardenmar­kt en het inmiddels beruchte restaurant ’t Fornuis passeerden de revue. Een militant maakte filmpjes en foto’s, waarmee de partij op sociale media tienduizen­den mensen hoopt te bereiken.

Maar hét geheim, meent Mertens, is zo veel mogelijk kiezers persoonlij­k aanspreken met bewoording­en die iedereen begrijpt, wat de PVDA de afgelopen jaren massaal deed. En met figuren die iedereen kent, blijkt vanavond in Hoboken. Na MC Lily is Ben Rottiers aan de beurt, beter bekend als Pol van FC De Kampioenen.

Het applaus dat de PVDAkandid­aat oogst met de Nederlands­talige versie van het Italiaanse partizanen­lied ‘Bella ciao’, is het luidste van de hele avond.

 ??  ??
 ?? © Sebastian Steveniers ?? Mosselen met friet en met Peter Mertens (metblauw hemd).
© Sebastian Steveniers Mosselen met friet en met Peter Mertens (metblauw hemd).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium