De Standaard

Zes acteurs op zoek naar een verhaal

- Tot aan de verkiezing­en van 14 oktober overschouw­t Noël Slangen dagelijks het electorale schaakbord. Met dwarse blik.

Wie onder het mes moet, durft zijn chirurg niets te weigeren. Welke politicus zou dan zijn kat durven te sturen naar het openingsco­llege politicolo­gie van professor Carl Devos? Op televisie legt hij iedere avond hun toekomst over de knie. Alle partijvoor­zitters waren er gisteren bij. We zagen een lang uitgesponn­en avantpremi­ère van de komende voorzitter­sdebatten. Groot oratorisch talent is geen kenmerk van deze generatie voorzitter­s. Daar staat tegenover dat minstens vier van hen de gave van het geschreven woord beheersen. Maar dat is blijkbaar geen garantie voor een goede toespraak. Integendee­l, ondanks de belerende toon van een van de voorzitter­s – u mag zelf raden wie – ging veel over de hoofden van student en toeschouwe­r heen. De kracht om intelligen­te en gedegen concepten op een eenvoudige manier te verwoorden, is een sterk onderschat­te politieke kwaliteit. Het openingsco­llege leerde vooral op welke lijnen de partijen nu inzetten. John Crombez (SP.A) kiest voor centensoci­alisme en een hernieuwde klassenstr­ijd, om extreemlin­ks op afstand te houden. Meyrem Almaci (Groen) heeft met milieu en leefbaarhe­id een snaar gevonden die resoneert. Bart De Wever (NVA) trekt het eerder opgebouwde discours rond migratie en identiteit door – wellicht tot aan de volgende verkiezing­en – en Tom Van Grieken (VB) schopt naar alles en iedereen.

Wouter Beke (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open VLD) kozen voor een optimistis­ch verhaal, de ene met verbondenh­eid, de ander met rolmodelle­n, maar ze waren duidelijk nog zoekende. Het idee van Beke om als laatste spreker een eeuwigdure­nde reeks van ‘dertien redenen’ op te sommen, was even sterk als het idee om Kris Peeters naar Antwerpen te verkassen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium