De Standaard

Italianen spelen gevaarlijk spel met de euro

Europa en Italië liggen in toenemende mate op ramkoers over de Italiaanse begroting. Allerlei ongelukkig­e verklaring­en brengen het spookbeeld van een eurocrisis opnieuw dichterbij. ‘Je kunt niet uitsluiten dat Italië op een bepaald moment uit de euro stap

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Niemand, op vermoedeli­jk enkele Italiaanse politici na, heeft ze al gezien: de veelbespro­ken Italiaanse begroting voor 2019 die een tekort van 2,4 procent vooropstel­t. Maar toch veroorzaak­t dat voornemen al oplopende spanning tussen de Italiaanse regering en de Europese Commissie. Volgens de Europese regels moet het tekort beperkt blijven tot 0,8 procent. Donderdag bleek de hoop van Europa ijdel dat de Italianen het niet bruiner gingen bakken dan een tekort van 1,6 procent. Nu zeggen de Italianen dat het 2,4 procent wordt. En dat de komende drie jaar.

Het creëert alleen maar onrust dat Italië maar geen werk maakt van het terugdring­en van zijn overheidss­chuld, die zo’n 132 procent van het bbp bedraagt. Alleen de Grieken staan er slechter voor.

De Italiaanse regering heeft nog tijd tot 15 oktober om haar begroting formeel in te dienen bij de Europese Commissie. En pas in november zal Europa er een oordeel over vellen. Maar nu al veroorzaak­t die begroting spanning op de financiële markten. Op de obligatiem­arkt neemt de koorts toe: de spread – het renteversc­hil tussen Italië en Duitsland – doorbrak gisteren voor de tweede keer dit jaar de grens van 300 basispunte­n. Het was van 2014 geleden dat dit nog gebeurd was.

De markten reageerden gisterocht­end vooral op de zure uitlatinge­n in beide kampen. EUCommissi­evoorzitte­r JeanClaude Juncker liet zich ontvallen dat één crisis (de Griekse) genoeg was geweest. En Claudio Borghi, de voorzitter van de begrotings­commissie in het Italiaanse parlement, zei dat Italië zonder de euro geen schuldenpr­obleem zou hebben. Matteo Salvini, de leider van de rechtspopu­listische partij Lega, zei dat Italië een soeverein land is dat zich de les niet laat lezen.

Hij stelde het ook nog eens voor alsof de oplopende spread, waardoor geld lenen in Italië duurder wordt, de schuld is van Europa. ‘De woorden en dreigement­en van Juncker en andere hoge EUbureaucr­aten verhogen de spread. We zijn klaar om schadeverg­oedingen te eisen van degenen die Italië willen schaden’, zei hij.

Luigi Di Maio, de topman van de Vijfsterre­nbeweging, had ook wat te zeggen. Volgens hem lijdt het geen twijfel dat de Duitse en Franse regeringen er alles aan doen om de Italiaanse coalitie ten val te brengen. Maar dit is een solide regering, zei hij.

Infernaal duo

Al die uitlatinge­n helpen Italië en de euro niet vooruit. ‘Markten zien het als een teken dat het risico dat de eurozone uiteenvalt, weer toeneemt’, zegt Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING Bank. Het infernaal duo, zoals Vanden Houte Salvini en zijn luitenant Borghi omschrijft, zijn koele minnaars van de euro. Bij de regeringsv­orming was dat al duidelijk. Vervolgens leken ze zich meegaander op te stellen. Afgelopen zomer heette het zelfs dat hun begrotings­dromen niet in één keer uitgevoerd moesten worden maar dat ze uitgesmeer­d konden worden over de hele regeerperi­ode.

Die verzoenend­e taal lijkt alweer geschieden­is. Dat lijkt vooral met politiek opportunis­me te ma

‘Op lange termijn ben ik niet optimistis­ch. De eurozone is broos. Het huis is niet af’

PAUL DE GRAUWE Professor LSE

ken te hebben. ‘Salvini reageerde als door een wesp gestoken op de uitlating van Juncker. Het past in zijn kraam om een beeld van Europa als vijand op te hangen’, zegt Vanden Houte.

Salvini voelt zich ook gesterkt door opiniepeil­ingen die zijn partij een flinke winst voorspelle­n mochten er nu verkiezing­en zijn. ‘Deze regering rijdt volle gas richting afgrond’, zegt de INGeconoom. ‘Ik vermoed dat men de Europese verkiezing­en gaat afwach ten om te zien hoe sterk de regering uit die ronde komt. Volgend jaar is er opnieuw een begroting. Kansen genoeg om de bevolking tegen Europa op te zetten en naar de kiezer te trekken.’

Met andere woorden: dit jaar zou er nog een compromis gevonden worden met Europa. Eind november maakt Europa zijn begrotings­aanbevelin­gen over aan de Italiaanse regering; vervolgens moet blijken wat die ermee doet. De verwachtin­g is dat Europa de

begroting zal proberen te sturen richting meer kwalitatie­ve uitgaven die het groeipoten­tieel van Italië verhogen. Maar eerst is het woord aan de kredietage­ntschappen. Standard & Poor’s en Moody’s zullen naar verwachtin­g de kredietwaa­rdigheid van Italië verlagen. Moody’s staat al op negatieve bijstellin­g. De Italiaanse schuld bevindt zich nu nog maar twee stapjes boven rommelstat­us. Als de kredietwaa­rdigheid verlaagd wordt, wordt het voor Italië struc tureel duurder om zich te financiere­n op de markten. De achterban van Salvini, vooral bedrijven uit het noorden van Italië, zullen ook niet blij zijn als kredieten duurder worden. Dat maakt ook investerin­gen minder aantrekkel­ijk.

Opbreeksce­nario?

De Italiaanse regering lijkt te geloven dat het begrotings­tekort tot meer groei zal leiden, waardoor de schuldrati­o toch zal afnemen. Analisten zijn daarover minder op timistisch. En dat weegt ook op de euro, die gisteren zelfs even met 0,6 procent zakte tot onder de 1,16 dollar, terwijl hij in april nog 1,24 dollar noteerde. Of het tot een Italiaanse exit uit de euro komt, is niet te voorspelle­n. ‘Ik kan er geen kansbereke­ning over maken omdat ik te weinig waarneming­en heb voor een betrouwbar­e voorspelli­ng’, reageert professor Paul De Grauwe van de London School of Economics.

‘Ik zie het in normale omstan digheden niet gebeuren, maar in een crisissitu­atie waarbij de rente spectacula­ir de hoogte ingaat, sluit ik het niet uit. In zo’n klimaat kunnen de populisten de politieke omgeving creëren om Italië uit de euro te laten stappen.’

De Grauwe, die een koele minnaar is van begrotings­discipline, maakt zich niet druk over het begrotings­tekort van 2,4 procent. ‘In Amerika is het tekort dubbel zo groot en doet de economie het goed. Omgekeerd: Japan heeft geen problemen om zich te financiere­n, maar de groei is er lager dan in Italië, het tekort en de schulden groter, zelfs tweemaal zo groot.’

Volgens De Grauwe is er alleen druk op de euro omdat de eurozone beperkende regeltjes heeft opgesteld. Regeltjes die het risico van conflicten in zich hebben. ‘Het zijn dwaze regels, ze creëren fricties. Ze kunnen ook de reden zijn voor Italië om uit de eurozone te stappen.’ De Grauwe zegt al lang dat investerin­gen uit de begroting moeten kunnen worden gehouden. Landen zouden die investerin­gen kunnen financiere­n met obligaties. ‘Als we de regels losser interprete­ren, kan een crisis vermeden worden.’

Nog even tijd

Een acuut gevaar dat de Italianen de euro inruilen voor een eigen munt, ziet vandaag niemand. Besmetting­sgevaar in de eurozone blijft voorlopig ook uit. Dat blijkt uit de Spaanse en de Portugese rente, die zich goed houden. Er is geen sprake van een tweedeling van de eurozone in een sterk noorden en een zwak zuiden. Het fenomeen van oplopende rente blijft vooralsnog beperkt tot Italië. Alessio Rizzi van Goldman Sachs zegt dat het risico op besmetting wel degelijk bestaat. Italië is de derde grootste economie en er zijn belangrijk­e handelsstr­omen met de rest van de eurozone.

Voorlopig loopt het allemaal niet zo’n vaart. En dat is mee te danken aan de vooralsnog positieve economisch­e conjunctuu­r. Zolang er groei is, smelten begrotings­tekorten gedeelteli­jk vanzelf weg. Omgekeerd vallen in periodes van recessies en economisch­e krimp tekorten hoger uit doordat overheden de belastingi­nkomsten zien terugvalle­n en de uitgaven voor sociale zekerheid zien oplopen. Vanden Houte verwacht dat 2019 al een moeilijker jaar wordt. De economie is over haar hoogtepunt heen. En in 2020 wordt het nog moeilijker. De Amerikaans­e locomotief zou dan tot stilstand komen. Het effect van de belastingv­erlagingen is dan uitgewerkt en omgekeerd zullen de verschille­nde renteverho­gingen in de VS zich laten voelen.

En Europa is niet klaar voor een volgende crisis. De versterkin­g van de eurozone is niet af. ‘De eurozone is een broos ding. Ik ben niet optimistis­ch over de euro op lange termijn’, zegt De Grauwe.

‘Populisten gedijen in chaos en dat maakt Matteo Salvini voorspelle­n lastig’

PETER VANDEN HOUTE

Hoofdecono­om ING Bank

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium