De Standaard

Opwarmertj­e voor het echte werk

Theresa May spreekt vandaag het partijcong­res van Conservati­even toe. Dat is de eerste horde om haar land heelhuids uit de Europese Unie te krijgen.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN HORDE 1: May houdt de harde Brexiteers koest.

Het jaarlijkse congres van de Conservati­eve Partij eindigt vandaag met de toespraak van Theresa May. Vorig jaar liep die uit op een ramp. Letters vielen van het bord en de Britse premier raakte door een hardnekkig­e kriebel in de keel niet uit haar woorden. Met May loert onheil altijd om de hoek, maar alles wijst erop dat ze ook dit congres zal overleven. Ze lijkt er zelfs versterkt uit te komen. Maanden werd gesteld dat de harde Brexiteers onder leiding van Boris Johnson en Jacob ReesMogg het congres zouden aangrijpen om een gooi naar de macht te doen. Dat is niet gebeurd. Integendee­l. Johnson komt verzwakt uit het congres.

De exminister van Buitenland­se Zaken brandde gisteren voor een afgeladen zaal de Chequersde­al af en kreeg daarvoor luid applaus. Toch nemen steeds minder Conservati­eve parlements­leden zijn populistis­che retoriek – vooral via zijn columns in The Telegraph – au sérieux. Binnen een deel van de basis is hij nog populair, maar de meerderhei­d van de Conservati­eve parlements­leden heeft het met hem gehad. ReesMogg wordt nog altijd ernstiger genomen, maar hij heeft te weinig aanhangers om een legitieme gooi naar de macht te doen.

Bovendien heeft May gisteren nieuwe immigratie­plannen bekendgema­akt die de harde Brexiteers gunstig moeten stemmen. Eenmaal het Verenigd Koninkrijk de EU

heeft verlaten, wil May de voorwaarde­n om in het land te mogen werken flink aanscherpe­n, ook voor burgers uit de EU. De bedoeling is dat laaggescho­olde arbeiders nauwelijks nog aan een werkvergun­ning kunnen raken. Dat ze hiermee de landen uit het oosten van de EU tegen de schenen schopt, vindt ze minder belangrijk. Ze moet nu zo veel mogelijk Conservati­even achter zich krijgen.

HORDE 2: ze stuurt in twee weken haar Brexitplan bij.

Het partijcong­res is eigenlijk slechts een opwarmertj­e. Het echte werk begint morgen. Over twee weken vindt in Brussel opnieuw een Europese top plaats. Die zal helemaal in het teken staan van de Brexit. De Europese leiders zullen er beslissen of het voorstel van May voor de toekomstig­e relatie met de EU – het zogenaamde Chequerspl­an – voldoende bijgestuur­d is om aanvaardba­ar te zijn voor de EU. Dat is het op dit moment niet. De 27 regeringsl­eiders hebben haar dat twee weken geleden heel duidelijk gemaakt op een ‘vernederen­de’ bijeenkoms­t in Salzburg.

‘De vraag is of ze in nauwelijks twee weken een grote bocht kan maken en toch geloofwaar­dig kan blijven’, zegt een hoge diplomaat. ‘Dat wordt heel moeilijk omdat ze zich van bij het begin van de Brexitonde­rhandeling­en weinig flexibel heeft opgesteld. Ook de voorbije twee maanden bleef ze herhalen dat haar Chequerspl­an te nemen of te laten is. Het was aan de EU om toegevinge­n te doen. In Salzburg is haar

 ?? © afp ?? Met strengere immigratie­plannen probeert May haar conservati­eve achterban te paaien. Ze heeft alle stemmen immers nodig voor haar Brexit-deal.
© afp Met strengere immigratie­plannen probeert May haar conservati­eve achterban te paaien. Ze heeft alle stemmen immers nodig voor haar Brexit-deal.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium