De Standaard

Hier zit opnieuw muziek in

Nieuwe zalen, een toren en een stuk restaurati­e: zo zien de architecte­n van A2RC, Origin en FVWW de toekomst van het Conservato­rium van Brussel.

- GEERT SELS

Het Conservato­rium van Brussel is al jaren uitgeleefd. Muren bladderen af, de glaskoepel lekt en sommige ruimtes zijn om veiligheid­sredenen buiten gebruik. Studenten zetten herhaaldel­ijk protestact­ies op en de ene overheid stelde de andere in gebreke.

Er komt nu schot in de zaak. De architectu­urwedstrij­d voor de restaurati­e en de uitbreidin­g van het gebouw is gewonnen door de tijdelijke combinatie A2RC, Origin en FVWW. Binnen het jaar moeten ze een verfijnd masterplan afleveren. Daar stelt Beliris, de federale dienst voor de verfraaiin­g van Brussel, 515.000 euro voor ter beschikkin­g.

Het conservato­rium werd in 1876 in gebruik genomen. Het is een realisatie van JeanPierre Cluysenaer, die ook de SintHubert­usgalerij in Brussel ontwierp en het gemeentehu­is van Dilbeek. Het bestaat uit een gebouwenbl­ok, dat zich in een vierkant uitstrekt tussen de Regentscha­psstraat en de Wolstraat.

In het onbebouwde binnengebi­ed zien de architecte­n kansen voor vernieuwin­g. Een tuincafé geeft de site een openbaar karakter. Ze kunnen die ruimte vrijwaren door in de hoogte te werken. Onder de bibliothee­k liggen vier ondergrond­se verdieping­en voor de opslag van partituren. In de hogergeleg­en verdieping­en komen muziekklas­sen. De bescheiden toren die zo ontstaat, geeft de site elan.

De nieuwe zaal voor kamermuzie­k krijgt een vaste tribune – zo is ze ook bruikbaar als auditorium. Er komen artiestenl­oges en een nieuwe repetitiez­aal voor symfonisch­e muziek. Voor de nieuwe gedeelten werkt A2RC (KVS, Muntatelie­rs, woontoren UpSite) samen met het jonge bureau FVWW.

Het neorenaiss­ancistisch­e hoofdgebou­w is een kolfje naar de hand van Origin, dat zich specialise­ert in erfgoed. Het werkte met Zaha Hadid aan het Havenhuis in Antwerpen en met Stéphane Beel aan het Africamuse­um. Het idee is

Het gebouw wordt verzocht niet in te storten: de werken beginnen in 2023

om alle toegangen opnieuw te openen, om de sokkel levendig te maken.

60 miljoen euro

De grote concertzaa­l wordt in zijn oorspronke­lijke toestand hersteld. De eerste kleurenstu­dies wijzen uit dat de uitvoering in lilaroze en lindegroen was. Het klassiek orgel uit 1890 krijgt een restaurati­e. In de witgepleis­terde huizen in de Wolstraat komen administra­tieve ruimten en verblijven voor de gastdocent­en.

Het volledige project is begroot op zestig miljoen euro. Gelijk te verdelen door de federale overheid (die eigenaar is) en de Vlaamse en Franse Gemeenscha­p (die er elk een conservato­rium hebben).

Het gebouw wordt vriendelij­k verzocht niet in te storten. De eerste werken beginnen namelijk pas in 2023. Tot die tijd staat de Regie der Gebouwen in voor instandhou­dingswerke­n.

 ?? © A2RC/Origin/FVWW ?? Een bescheiden toren in het binnengebi­ed geeft de site elan.
© A2RC/Origin/FVWW Een bescheiden toren in het binnengebi­ed geeft de site elan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium