De Standaard

Nieuws interessee­rt jongeren niet

Al voor de zevende keer peilde het Apestaartj­arenonderz­oek van Mediawijs, Mediaraven en imecMICTUG­ent naar het mediagedra­g van Vlaamse jongeren. Zo’n 2.681 jongeren tussen 12 en 18 namen deel. Dit zijn de opvallends­te conclusies.

-

1. Jongeren volgen nieuws vooral via sociale media (78,3 procent)

Maar ook radio (60,9 procent) en televisie (74,2 procent) blijven populair. Daarmee blijft de top drie van de belangrijk­ste nieuwskana­len die ze wekelijks raadple gen dezelfde als bij het vorige Apestaartj­arenonderz­oek uit 2016.

Ruim de helft van de jongeren (57,1%) volgt zelfs dagelijks nieuws via sociale media. Opvallend is dat een op de twee jongeren wekelijks in contact komt met nieuws door berichten in apps als Whatsapp of Facebook Messenger. Ook opvallend: ze stellen zich niet echt vragen bij de kwaliteit van nieuws op sociale media.

2. De jeugd gaat niet op zoek naar nieuws

Jongeren volgen het nieuws minder in vergelijki­ng met het vorige Apestaartj­arenonderz­oek. Wanneer ze in aanraking komen met nieuws is dat eerder uit verveling of op aanraden van anderen. Ze zien zichzelf eerder als passieve gebruikers. Tegelijk geven ze aan dat ze nieuws vooral volgen omdat het goed is voor hen of omdat ze het graag doen. Hoewel ze het nieuws niet echt volgen, vinden de meeste jongeren van zichzelf wel dat ze voldoende vaardighed­en hebben om het nieuws te begrijpen en de kwaliteit ervan in te schatten.

De meeste jongeren vinden van zichzelf dat ze voldoende vaardighed­en hebben om het nieuws te begrijpen en de kwaliteit ervan in te schatten

3. Geen enkel nieuwsonde­rwerp boeit hen, behalve misschien cultuur

Nieuws over maatschapp­elijke kwesties? Laat maar waaien, denken Vlaamse jongeren. En berichten over politiek? Die kunnen hen al helemaal niet boeien. Sport,

criminalit­eit en veiligheid en ook nieuwtjes over beroemdhed­en kunnen hen wel nog interesser­en.

Goed nieuws wel voor deze bijlage, want jongeren zijn het meest geïnteress­eerd in cultureel nieuws.

 ?? © getty ?? Als jongeren het nieuws volgen, dan via de sociale media. Maar politiek interessee­rt hen geen lor.
© getty Als jongeren het nieuws volgen, dan via de sociale media. Maar politiek interessee­rt hen geen lor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium