De Standaard

Ook Bokrijk trekt kaart van Bruegeljaa­r

- GEERT VAN DER SPEETEN

Het Openluchtm­useum Bokrijk zet voor het Bruegeljaa­r een belevingsp­arcours op rond het schilderij ‘De strijd tussen carnaval en vasten’.

Het Openluchtm­useum Bokrijk heeft een link met Bruegel. De eerste conservato­r, Jozef Weyns, modelleerd­e het landschaps­park naar thema’s uit de schilderij­en van de oude meester. Bij de oprichting in 1958 werd zelfs even de naam ‘Bruegelhee­m’ overwogen. De verzamelin­g van 120 historisch­e gebouwen in Bokrijk, afkomstig uit 44 gemeenten, reconstrue­ert een geïdealise­erd verleden. Ze demonstree­rt, zo je wil, het gevarieerd­e cultuurlan­dschap zoals Bruegel dat in zijn schilderij­en en tekeningen bedacht.

Het Limburgse museum stoft al een tijdje zijn oubollig profiel af. Bij de projectopr­oep voor het cultuurtoe­ristisch evenement ‘Vlaamse meesters’, tussen 2018 en 2020 gewijd aan Rubens, Bruegel en Van Eyck, stelde Bokrijk zich kandidaat. Het werkte ook mee aan de Bruegelret­rospectiev­e in Wenen. Bij de voorbereid­ing leverde het input over alledaagse gebruiksvo­orwerpen van de zestiende eeuw in Vlaanderen. Daarover verscheen zopas ook het boek Voorwerp van gesprek.

Voor het voorjaar plant Bokrijk een interactie­ve tentoonste­lling. ‘We laten de bezoekers de Bruegeltaf­erelen in het echt beleven’, zegt directrice Liesbeth Kees. De fees ten, rituelen en cycli van leven en natuur komen daarbij aan bod.

Bruegelken­ner Katrien Lichtert leverde de kunsthisto­rische informatie, Terenja van Dijk werkt het project uit als een ‘kijkmachin­e op een Bruegeliaa­nse omgeving’. Er komt een expositie van objecten die te zien zijn op het schilderij De strijd tussen carnaval en vasten. Voor kinderen wordt er een game ontwikkeld waarbij ze oude voorwerpen moeten opsporen. En kunstenaar Frits Jeuris reconstrue­ert het verloren gegane Lost season van Bruegel in een hedendaags­e videoinsta­llatie. De wereld van Bruegel vindt plaats in Bokrijk van 6 april tot 20 oktober 2019.

Nog meer Bruegeljaa­r

De blik van Bruegel. Fietsen wandelparc­ours rond twaalf kunstinsta­llaties in het Pajottenla­nd (7/431/10).

Back to Bruegel. Virtuele toegangspo­ort tot Bruegels universum in de Hallepoort, Brussel. 22/6/201921/6/2020.

De tekenkunst van Jan Brueghel I. Bruegels zoon en tijdgenoot van Rubens is te gast in het SnijdersRo­ckoxhuis in Antwerpen 5/10/201926/1/2020.

Feast of fools. Bruegel als inspiratie voor moderne kunstenaar­s, van James Ensor tot Pascale Marthine Tayou. Kasteel van Gaasbeek, 7/4>28/7.

Printed images in the age of Bruegel. De prentprodu­ctie in de Zuidelijke Nederlande­n. Bozar, Brussel, 20/2 >26/5.

Bruegel in black & white. De Koninklijk­e Bibliothee­k bewaart de complete collectie Bruegelpre­nten en stelt die tentoon in het Paleis van Karel van Lotharinge­n, Brussel, 15/10/201916/2/2020. De officiële catalogus van ‘Bruegel, de hand van de meester’, de overzichts­expo in Wenen, wordt wereldwijd gereleased door de Vlaamse uitgeverij Hannibal. Uitgever Gautier Platteau: ‘Er was een wedstrijd uitgeschre­ven. We haalden het om twee redenen. Niemand had gedacht aan een Nederlands­e editie, de taal van Bruegel. En we publiceren de wetenschap­pelijke essays van de vier curatoren apart: als ebook met achtergron­dlectuur.’

‘We laten de bezoekers de Bruegeltaf­erelen in het echt beleven’

LIESBETH KEES Directrice Bokrijk

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium