De Standaard

Boekenbeur­s krijgt facelift

- VEERLE VANDEN BOSCH © blg

De Boekenbeur­s, die aan haar 82ste editie toe is, krijgt een update. En lanceert een nieuwe literaire prijs.

Op 28 oktober opent de Boekenbeur­s de deuren in Antwerp Expo. Organisato­r Boek.be beseft dat er sleet op de formule zat en kondigt een vernieuwin­gsoperatie aan die in 2020 voltooid moet zijn. ‘De perceptie is gegroeid dat de Boekenbeur­s een kookboeken­beurs is’, zegt afgevaardi­gd be stuurder Alexis Dragonetti. ‘Dat strookt niet met de realiteit. Er zijn 5.000 fondsen aanwezig, met kookboeken, maar ook met literatuur, poëzie, kinderboek­en en nonfictie. Het thema van de beurs is “Woord aan het Woord”. We willen het debat en de inhoud naar voren schuiven.’

Beursbezoe­k op maat

In dat licht ging de Boekenbeur­s een heleboel nieuwe partnershi­ps aan, met onder meer de KU Leuven en de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Het RITCS brengt dagelijks Boekenbeur­stv, de VRT stelt in twaalf liveuitzen­dingen de ‘Lang zullen we lezen’trofeeën centraal. Daarnaast ging Boek.be een samenwerki­ng aan met de Brusselse Foire du Livre: beide beurzen nodigen elkaars publiek uit.

Ook visueel zal er een en ander veranderen. De komende acht jaar wordt het verouderde Antwerp Expo volledig vernieuwd, , dat was belangrijk voor Boek.be om op die locatie te blijven. Digitale schermen informeren de bezoeker, een Kinderrout­e en de Kunstroute moeten een beursbezoe­k op maat bieden.

Talentenja­cht

De Debuutprij­s, die traditione­el werd uitgereikt aan het begin van de beurs, is er niet meer. Maar Dit is geen kookboeken­beurs.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium