De Standaard

Leeftijd voor gevorderde­n

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan, ongeveer dagelijks op Canvas na 23 uur. ¨¨èèè

Wat is hier nu weer de bedoeling van? De bedoeling is kennelijk: met twee verstandig­e mensen van gevorderde leeftijd debatteren over de tvdebatten van diezelfde avond. Duiding geven bij duidingspr­ogramma’s, dus. Het is op zich al een vreemd idee.

Het is ook een vreemde aanblik. Om half twaalf ’s avonds (!) zit een duidelijk vermoeide Ivan De Vadder met twee grijsaards te keuvelen in een krap decortje. Rechts in beeld zit Walter Zinzen, links zit Rik Van Cauwelaert. Dat moet eigenlijk omgekeerd: Zinzen is 81 en voormalig VRTjournal­ist, hij heeft dus een linkse stempel. Van Cauwelaert is 68 en voormalig Knackjourn­alist, hij heeft dus een rechtse stempel.

Met die twee ruziemaker­s is geriatrisc­h vuurwerk verzekerd, moet de VRTnieuwsd­ienst gedacht hebben. Geriatrisc­h is het, vuurwerk hebben we niet gezien. We mikken tevens op het StatlerenW­aldorfeffe­ct, moet de VRT Nieuwsdien­st gedacht hebben. Ze lijken er inderdaad wat op, maar het verschil is: die ouwe Muppets op hun balkonnetj­e waren geestig. En ze gaven commentaar bij iets wat je net had gezien. De dingen waarbij Zinzen en Van Cauwelaert maandag commentaar gaven (het debat over identiteit in Terzake en dat met de Gentse lijsttrekk­ers in Iedereen kiest) waren respectiev­elijk uren voordien en op een andere zender uitgezonde­n. Als je dan ook nauwelijks fragmenten laat zien, waar slaat dat dan op? Op weinig, en daar ging het ook over. Walter en Rik waren het bovendien teleurstel­lend vaak eens. Ze spraken zichzelf vaker tegen dan elkaar.

De Vadder probeerde de controvers­e dan maar te zoeken in het project Curieuzene­uzen van deze krant. ‘De Standaard heeft de luchtvervu­iling op de agenda gezet. Mag een krant dat doen?’, vroeg hij tot ieders verbazing. ‘Natuurlijk wel’, zei van Cauwelaert. ‘Wat Rik zei’, vond Zinzen. De Vadder gaf niet op. ‘Maar de timing? Is het dan uitgeslote­n dat je met propere lucht een NVAstemmer overtuigt om op Groen te stemmen?’ Twee monden vielen open, twee gebitten deden hun best om te blijven zitten waar ze zaten.

Dat de (erg relevante en revelerend­e) reportage in Iedereen kiest, over de mensontere­nde toestanden in een Gentse sociale woonwijk, ook weleens het kiesgedrag aldaar zou kunnen beïnvloede­n, kwam blijkbaar niet bij De Vadder op. Ook niet bij Zinzen en Van Cauwelaert, trouwens.

Het ging ook nog even over politieke peilingen vlak voor verkiezing­en. Verbieden, vonden beide heren. ‘Mogen we de media vragen’, sprak Zinzen, ‘om geen dure opiniepeil­ingen meer te houden en, als het over de openbare omroep gaat, dat geld te investeren in goeie programma’s?’

Dat is nog eens een idee.

Deze heren lijken wat op Statler & Waldorf, maar die ouwe Muppets waren wel geestig

duidelijk gemaakt dat het zo niet werkt.’

Toch blijven de Europese onderhande­laars geloven dat er nog mogelijkhe­den zijn om een harde Brexit te voorkomen. ‘Eigenlijk moeten we over twee weken alleen maar een politieke verklaring hebben over de grote contouren van de toekomstig­e handelsrel­atie. Als we erin slagen die zo te formuleren dat iedereen ze op zijn manier kan uitleggen, moet een akkoord mogelijk zijn. Dat zal vaag zijn, maar dan kopen we twee jaar tijd om de deal verder te onderhande­len.’

Ter herinnerin­g: bij een politiek akkoord stapt het VK op 29 maart 2019 de facto uit de EU. Dan begint er een overgangsp­eriode te lopen tot eind 2020 waarin Londen de Europese regels volledig volgt, inclusief de betaling van de Europese bijdragen. In die tijd moet de toekomstig­e handelsrel­atie verfijnd worden.

Het grote probleem blijft de Ierse grens. Komen er controles of niet? Er is geen weg tussenin. Noch de EU noch May wil controles, maar in het Chequersvo­orstel zullen die wel degelijk nodig zijn. Toch leek May gisteren haar bocht te hebben ingezet. Volgens The Times zal ze ermee akkoord gaan dat producten die via Engeland NoordIerla­nd binnenkome­n – en van daar eventueel doorgevoer­d worden naar Ierland – aan alle Europese standaarde­n moeten voldoen. Desnoods worden ze gecontrole­erd in de Ierse havens. Daarmee zouden de controles aan de landsgrens tussen Ierland en NoordIerla­nd – het heikele punt – inderdaad niet nodig zijn.

HORDE 3: ze overtuigt het Lagerhuis om de Brexitdeal goed te keuren.

Als May en de 27 EUleiders tot een akkoord komen, is de kous nog niet af. May moet met die deal naar het Britse parlement. De parlements­leden moeten ermee instemmen en dat wordt mogelijk nog lastiger. May heeft alleen een nipte meerderhei­d met steun van de NoordIerse protestant­en. Eigenlijk moeten alle Conservati­even voor de deal stemmen. Dat zal waarschijn­lijk niet gebeuren. De groep rond ReesMogg en Johnson zal tegenstemm­en.

May wordt dus overgeleve­rd aan de ‘goodwill’ van de oppositie. Wil die haar depanneren? De LibDems willen helemaal geen Brexit en hopen op een tweede referendum, net als een deel van Labour. Of ze kiezen uiteindeli­jk voor het ‘minste kwaad’.

Mays immigratie­plannen – laaggescho­olde arbeiders zouden amper nog aan een werkvergun­ning raken – moeten harde Brexiteers gunstig stemmen

Het grote probleem blijft de Ierse grens. Daarover is het moeilijk vaag te blijven. Komen er controles of niet? Er is geen weg tussenin

 ?? © Sofie Silbermann ?? Ivan De Vadder gaat de komende weken weinig slapen.
© Sofie Silbermann Ivan De Vadder gaat de komende weken weinig slapen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium