De Standaard

Huisarrest voor burgemeest­er die vluchtelin­gen omarmt

Domenico Lucano werd erg bekend met zijn beleid dat vluchtelin­gen verwelkomt. Nu wordt hij verdacht van hulp bij illegale immigratie.

- INE ROOX © reuters

Hij spreekt niet van een ‘vluchtelin­genproblee­m’ maar van een ‘vluchtelin­genoplossi­ng’. Domenico ‘Mimmo’ Lucano is de burgemeest­er van de kleine ZuidItalia­anse gemeen te Riace, in de landstreek Calabrië, en heeft met zijn opvang van migranten en vluchtelin­gen zijn stadje internati onaal op de kaart gezet. Calabrië is een van de armste streken van Italië. Al sinds het einde van de Tweede We reldoorlog vertrekken Calabrezen naar NoordItali­ë of het buitenland, op zoek naar een beter leven. De gemeente kampt al jarenlang met leegloop.

Lucano zag daarin jaren geleden al een kans: intussen zijn al duizenden vluchtelin­gen opgevangen in Riace, waar ze gaan werken in de oude werkplaats­en van Italianen die Calabrië hebben verlaten, en waar ze wonen in de huizen van wie intussen is geëmigreer­d. Vluchtelin­gen leven er samen met de Italianen die wel in Riace zijn gebleven en volgens burgemeest­er Lucano is het stadje dat ter ziele dreigde te gaan dankzij de nieuwkomer­s nu herboren. Het leverde Lucano heel wat mediaaanda­cht op en lof van activisten die zich inzetten voor migrantenr­echten.

Maar gisteren heeft in Riace een aardbeving plaatsgevo­nden: Mimmo Lucano is onder huisarrest geplaatst, omdat hij verdacht wordt van aanzet ten tot illegale immigratie. Ook zijn vriendin, Tesfahun Lemlem, zou daarbij betrokken zijn geweest. Zij mag niet langer in Riace verblijven.

De Calabrese burgemeest­er, die twee jaar geleden door het magazine Fortune nog werd geloofd als één van de vijftig meest invloedrij­ke leiders ter wereld, wordt ervan beschuldig­d dat hij schijnhuwe­lijken zou hebben georganise­erd tussen Italianen en buitenland­se vrouwen. Lucano wordt er ook van verdacht dat hij sjoemelde met de toekenning van contracten voor de vuilnisoph­aling. Volgens het vooronderz­oek zou hij ‘op frauduleuz­e wijze’ de contracten voor de vuilnisoph­aling hebben toegekend aan twee lokale coöperatie­ven, die hij snel in het gemeenteli­jke register inschreef zodat ze de opdracht konden binnenhale­n. Lucano is een activistis­che burgemeest­er. Toen de voorbije maanden subsidiege­ld voor Riace werd ingehouden, ging hij uit protest in hongerstak­ing: ‘Als het geld niet komt’, zei hij toen, ‘dan zouden 165 vluchtelin­gen, onder wie 50 kinderen, op straat eindigen.’

Het onderzoek, dat een jaar geleden begon, was aanvankeli­jk breder. Maar nog ernstiger klachten wegens fraude en verduister­ing lieten de onderzoeke­rs inmiddels al vallen.

Bureaucrat­ische onregelmat­igheden

In een interview met het centrumlin­kse magazine L’Espresso gaf Mimmo Lucano in juni toe dat hij de regels wat had omgebogen, om Riace om te vormen naar wat hij als een modelstad op het gebied van multicultu­reel samenleven beschouwt. ‘Ik heb zeker schuld aan bureaucrat­ische onregelmat­igheden’, zei de burgemeest­er over het onderzoek dat toen al tegen hem liep, ‘maar dat stelt niets voor in vergelijki­ng met de geboekte resultaten. De hele wereld zegt dat dit het belangrijk­ste model is op het vlak van integratie in Italië. Ik hoor dat ze nog niets tegen me hebben gevonden, en dat het onderzoek goed eindigt.’ Het enige wat hij toen betreurde, was de imagoschad­e die Riace door het onderzoek zou oplopen.

‘Ik heb zeker schuld aan bureaucrat­ische onregelmat­igheden’

DOMENICO LUCANO Burgemeest­er Riace

 ??  ?? ‘Mimmo’ Lucano ging ook al in hongerstak­ing toen subsidies voor vluchtelin­gen niet snel genoeg doorkwamen.
‘Mimmo’ Lucano ging ook al in hongerstak­ing toen subsidies voor vluchtelin­gen niet snel genoeg doorkwamen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium