De Standaard

‘Orban, volg ons of vertrek’

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

Stubb wil de volgende voorzitter van de Commissie worden om de Europese waarden die onder druk staan te beschermen. Ook binnen zijn eigen Europese Volksparti­j, erkent hij openlijk.

De Fin Alexander Stubb daagt Manfred Weber uit om bij de Europese verkiezing­en in 2019 de Spitzenkan­didaat te worden van de Europese christende­mocraten (EVP). De beslissing valt op de partijconf­erentie in Helsinki in november. Hij staat voor een aartsmoeil­ijke op dracht: de Duitse EVPfractie­leider in het Europees Parlement is favoriet omdat hij uit het sterkste EUland komt en de steun geniet van kanselier Angela Merkel.

Maar Stubb, een geoefende triatleet, is een doorzetter en kent de zwakke plekken van Weber. De Finse politicus speelt zijn rijke politieke carrière uit tegen de Duitser, die nooit een uitvoerend mandaat bekleedde. Hoewel hij nog maar 50 jaar is, was Stubb al Europarlem­entslid, minister van Buitenland­se Zaken en Financiën én premier van zijn land. Sinds augustus 2017 is hij vicevoorzi­tter van de Europese Investerin­gsbank.

Hij probeert zich ook te onder

Ook al is hij nog maar 50 jaar, Stubb was al Europarlem­entslid, minister van Buitenland­se Zaken en Financiën én premier van zijn land

scheiden van Weber door een harder standpunt in te nemen tegen Viktor Orban, premier van Hongarije en ‘enfant terrible’ binnen de EVP. Stubb stelt zich kandidaat om ‘de Europese waarden te verdedigen die aangevalle­n worden’: vanuit het buitenland (China, Rusland en de VS), van binnenuit (Polen, Italië, Hongarije) en zelfs vanuit de eigen partij. ‘Als we ons niet houden aan mensenrech­ten, vrijheden, de liberale democratie en de rechtsstaa­t, rest ons niets.’

Weber stemde in september in het Europees Parlement voor de activering van artikel 7 tegen Hongarije wegens de uitholling van de rechtsstaa­t. Maar hij geeft Orban onbepaalde tijd om de omstreden wetgeving inzake ngo’s en de Open European University te herzien. Stubb speelt het een stuk harder. Hij pleitte in een interview met de Financial Times voor een discussie op de partijconf­erentie in Helsinki over de eventuele uitzetting van Orbans Fideszpart­ij uit de EVP. ‘Er moeten echte onderhande­lingen komen. Inzake waarden is men ofwel met ons, ofwel gaat men elders. Als we geen oplossing vinden, moet Fidesz vertrekken’, verklaarde hij gisteren bij de voorstelli­ng van zijn kandidatuu­r in Straatsbur­g.

Bondgenoot Macron

Stubb steekt niet weg dat hij als ‘overtuigde proEuropea­an’ in Emmanuel Macron een bondgenoot ziet – ook al werkt de Franse president aan een nieuwe proEuropes­e beweging met de Europese liberalen: ‘Het is niet omdat hij geen deel uitmaakt van de EVP dat hij niet één van ons is.’

De partij die de verkiezing­en wint, maakt veel kans om de volgende Commissiev­oorzitter te leveren. Maar sommige staatshoof­den en regeringsl­eiders, onder wie Macron, wijzen erop dat het volgens het Verdrag hen toekomt om een opvolger van Juncker voor te dragen aan het Europees Parlement, los van de Spitzenkan­didaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium