De Standaard

Skripal verbaasd dat Kremlin hem wilde vergiftige­n

-

Sergej Skripal, die in maart dit jaar vergiftigd werd door de Russische overheid, gaf uitleg aan BBCjournal­ist Mark Urban. verschijnt deze week.

De dubbelspio­n die in maart dit jaar samen met zijn dochter werd vergiftigd, wilde aanvankeli­jk niet geloven dat de Russische overheid het op hem had gemunt. Skripal wilde zo onopvallen­d mogelijk leven, zodat hij geen enkele reden aan Moskou zou geven om te verbieden dat zijn dochter Joelia en zijn zoon Sasja op bezoek mochten komen. ‘Wij zijn bang van Poetin’, zei hij. Toch had hij niet het gevoel dat zijn leven in gevaar was en dus was hij zeer verbaasd toen hij hoorde dat de Russische overheid had geprobeerd hem te vergiftige­n.

Volgens Urban keek de spion urenlang naar de Russische staatszend­er en in veel gevallen verkondigd­e hij dezelfde visie als die van het Kremlin. Hij wilde bijvoorbee­ld niet geloven dat Russische troepen in het geheim in Oekraïne actief waren. De Russische annexatie van de Krim verdedigde hij met de woorden dat Oekraïne een schaap is dat een goede herder nodig heeft.

Oekraïense president

Een van de twee mannen die verdacht worden van de vergiftigi­ng heeft mogelijk zijn sporen in Oekraïne verdiend. De man die in september als Roeslan Bosjirov op de Russische televisie vertelde dat hij een toeristisc­he reis naar Salisbury had gemaakt omdat hij zo graag de kathedraal wilde zien, is – net als zijn kompaan – een officier van de Russische militaire inlich tingendien­st (GRU). Volgens onderzoeks­journalist Sergej Kanev heet Bosjirov in werkelijkh­eid Anatoli Tsjepiga zijn en zou hij aan het hoofd hebben gestaan van de geheimagen­ten die de Oekraïense president Viktor Janoekovit­sj naar Rusland hebben geëvacueer­d. Toen Janoekovit­sj in februari 2014 besefte dat zijn lot door de Oekraïense opstand bezegeld was, had hij zich op zijn landgoed in de buurt van Kiev teruggetro­kken. Van daaruit zou de ploeg van Tsjepiga hem naar de Krim en vervolgens naar Rusland hebben overgebrac­ht. Tsjepiga zou daarvoor de prestigieu­ze ‘Held van Rusland’medaille gekregen hebben, vertelt Kanev aan de Oekraïense krant Hromadske. Een van de advocaten van Janoekovit­sj zegt aan de krant dat de GRU nooit heeft deelgenome­n aan de evacuatie van zijn cliënt.

‘Oekraïne is een schaap dat een goede herder nodig heeft’

SERGEJ SKRIPAL In een interview met Mark Urban

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium