De Standaard

Loon naar werken (maar niet overal gelijk)

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Amazon gaat vanaf volgende maand het minimumloo­n van 250.000 van zijn werknemers in de VS optrekken, tot 15 dollar per uur. Dat is het dubbele van wat die arbeiders in de Amazonmaga­zijnen vandaag verdienen.

Met de loonsverho­ging komt de ecommerceg­igant tegemoet aan de steeds luidere kritiek van Amerikaans­e politici op zijn lagelonenb­eleid. En zet hij zich in de etalage als ‘goede werkgever’ – net op tijd voor het inhuren van 100.000 tijdelijke werkkracht­en die nodig zijn om de verkoopspi­ek in de eindejaars­periode de baas te kunnen.

Amazon is een treffend voorbeeld van de erg grote loonongeli­jkheid in de Verenigde Staten. Uit Oesogegeve­ns blijkt dat het gemiddelde loon van de werknemers in het eerste deciel van de Amerikaans­e beroepsbev­olking (met de 10 procent laagste lonen) liefst 5,05 maal lager ligt dan dat van hun collega’s in het bovenste deciel (de werknemers met de toplonen).

In geen enkel ander industriel­and is het verschil tussen laagste en hoogste lonen zo groot als in de VS.

In haar Economisch Tijdschrif­t publiceert de Nationale Bank van België een eigen analyse over het fenomeen van loon(on)gelijkheid. Meer specifiek vanuit de vraag of de toenemende polarisati­e tussen hooggescho­olde en laaggescho­olde beroepen (met tussenin een geleidelij­ke afbouw van de middenbero­epen) ook tot een toenemende polarisati­e in de lonen leidt.

Voor de VS is het antwoord duidelijk: ja. De loonongeli­jkheid is er in het voorbije decennium nog toegenomen, net trouwens als in Nederland en Frankrijk – en dan vooral door een stijging van de hoogste lonen.

Voor België is het antwoord: nee. In ons land heerst een relatieve loongelijk­heid, met een spreiding tussen de hoogste en laagste lonen die ‘beperkt’ blijft tot een factor 2,4. Binnen de Oeso is dat loonversch­il alleen nog kleiner in Italië en Zweden.

Bovendien is de loonongeli­jkheid in België het afgelopen decennium nog verminderd.

Zijn er dan geen frappante loonversch­illen tussen de Belgische werknemers? Toch wel. Werknemers in een hooggekwal­ificeerde baan verdienen gemiddeld 22 procent meer dan hun collega’s in een middengesc­hoolde baan. En laaggescho­olden moeten het met 8 tot 11 procent minder doen dan een middengesc­hoolde.

Maar niet alleen het scholingsn­iveau of de kwalificat­ie van de jobinhoud spelen een rol. In België tellen anciënnite­it en (beroeps)ervaring zwaar mee. Elk extra jaar anciënnite­it bij dezelfde werkgever doet de reële uurlonen met 0,7 tot 0,9 procent toenemen. En elk bijkomend jaar ervaring wordt met 2 tot 3,5 procent extra ‘beloond’, zegt de Nationale Bank.

Het zijn mechanisme­n die de loonkosten voor de Belgische werkgevers gestaag opdrijven. En waar, niet onterecht, kritiek op komt. Maar ze zorgen er ook voor dat de Belgen, in tegenstell­ing tot bij Amazon, niet afhangen van de goodwill van hun werkgever om loon naar werken te krijgen.

In België tellen anciënnite­it en (beroeps)ervaring zwaar mee

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium