De Standaard

Belgische bedrijven ‘kampioen’ in e-commerce

Belgische bedrijven halen meer dan dertig procent van hun omzet uit ecommerce. Dat is beter dan de rest van Europa. Maar dat komt niet door de particulie­ren.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

Belgische ondernemin­gen hebben zich ecommerce goed eigen gemaakt. Uit de nieuwste Barometer van de Informatie­maatschapp­ij, die de FOD Economie jaarlijks publiceert, blijkt dat ze in 2017 31,4 procent van hun omzet uit ecommerce haalden. In 2015 en 2016 ging het nog om 25,4 en 28,6 procent. ‘Daarmee scoren Belgische ondernemin­gen duidelijk beter dan Europese ondernemin­gen (18,3%) en dan de ondernemin­gen in de buurlanden, waar het aandeel tussen 13,8% (Luxemburg) en 20,7% (Duitsland) schommelt’, klinkt het.

‘We moeten zorgen dat iedereen mee kan. We moeten de volgende jaren blijven inzetten op digitale vaardighed­en’

ALEXANDER DE CROO Minister van Digitale Agenda

Automatisc­h leveren

Maar bij dat cijfer moet een belangrijk­e kanttekeni­ng worden gemaakt: de activiteit­en waar iedereen aan denkt wanneer het over ecommerce gaat, verkopen via een webshop, staan in voor slechts 12,6 procent van de omzet. ‘Daarmee maken we niet het verschil met de andere lidstaten’, merkt Chantal Depauw, woordvoers­ter van de FOD Economie, op. De rest van die 31,4 procent komt van zogenaamde ‘EDIverkoop’. Dat staat voor Electronic Data Interchang­e, en komt neer op een vorm van geautomati­seerd voorraadbe­heer bij bedrijven. Raakt bij één bedrijf de voorraad van een grondstof op, dan krijgt zijn leverancie­r zonder menselijke interventi­e de bestelling binnen voor een nieuwe levering, via systemen die de EDIstandaa­rd gebruiken. Die elektronis­che handel tussen bedrijven zit blijkbaar ook in de cijfers ‘ecommerce’ vervat. ‘En dat systeem is erg uitgebreid in ons land’, zegt Johan Verbelen van de FOD Economie. ‘Waarom? Dat weten we niet.’

Toch shopt de Belg ook steeds meer online. Volgens de barometer ging het vorig jaar om 60 procent van de Belgen, vergeleken met 57 procent een jaar eerder.

Digitale kloof

In 2017 bedroeg het percentage Belgen dat nog nooit het internet gebruikte, 9,8%. Het is voor het eerst dat de zogenaamde ‘digitale kloof’ kleiner is dan tien procent. België doet zo beter dan het EUgemiddel­de (12,9%), maar minder goed dan Denemarken (7,4%), het VK (3,9%), Nederland (3,0%) en Luxemburg (2,2%).

‘We moeten ervoor zorgen dat iedereen mee kan’, zegt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD). ‘Daarom is het zo belangrijk dat de digitale kloof voor het eerst onder de psychologi­sche drempel van 10 procent duikt. Ook op digitale vaardighed­en moeten we de volgende jaren blijven inzetten.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium