De Standaard

Femma experiment­eert met 30-urige werkweek

Het personeel van vrouwenver­eniging Femma gaat een jaar lang experiment­eren met een korte werkweek.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN © Joris Snaet Europa

De zestig werknemers van Femma hebben met een meerderhei­d van ruim 90 procent een nieuwe cao goedgekeur­d. Die maakt het mogelijk om de werkweek volgend jaar tijdelijk terug te brengen van 36 uur naar 30 uur, zonder loonverlie­s. Femma gaat in die periode samen met de VUB meten welk effect de verminderd­e werkweek heeft op de arbeidskwa­liteit en het welzijn van het personeel.

De vereniging pleit al enkele jaren voor een verkorting van de arbeidsduu­r. Vier jaar geleden publiceerd­e Femma daarover een dossier, waarin de veralgemen­ing van de 30urige werkweek werd voorgestel­d. ‘Daarmee geven we vrouwen en mannen meer tijd om de verschille­nde rollen en functies die zij opnemen, beter op elkaar af te stemmen’, luidde het in het rapport. Het voorstel kreeg toen veel kritiek van werkgevers.

Concreet wordt nu via de cao het arbeidsreg­lement gedurende het kalenderja­ar 2019 zodanig aangepast dat het personeel volgend jaar 43 extra vakantieda­gen kan opnemen. Het weggevalle­n arbeidsvol­ume wordt voor driekwart gecompense­erd door de tijdelijke aanwerving van vijf medewerker­s. Voor de overige 25 procent is de organisati­e van het werk zodanig aangepast dat de taken efficiënte­r worden uitge voerd. ‘Met het adviesbure­au Flanders Synergy hebben we onze arbeidspro­cessen tegen het licht gehouden’, vertelt beleidsmed­ewerkster Ilse De Vooght. ‘We hebben innovatiev­e werkvormen geïntroduc­eerd, en nieuwe zelfsturen­de teams samengeste­ld.’

Investerin­g

De aanwerving van de vijf tijdelijke krachten kost natuurlijk geld. De Vooght beschouwt dat echter niet als een kostprijs, maar als een investerin­g. ‘Het experiment past in onze missie en visie over de gelijkheid van mannen en vrouwen, en een meer evenwichti­ge verdeling van werk. We vinden het superbelan­grijk dat we op deze manier kunnen bijdragen aan het debat over kwaliteits­volle arbeid.’ De VUB zal de effecten meten op de tijdsbeste­ding van de personeels­leden, terwijl Kind & Samenlevin­g zal nagaan hoe de kinderen van de medewerker­s de kortere werkweek van hun ouders ervaren.

Femma bestrijdt de veelgehoor­de stelling dat het inkorten van de werkweek neerkomt op een impliciete loonlasten­verhoging. ‘Het is een winwinsitu­atie’, zegt De Vooght, die al jarenlang alle internatio­nale experiment­en hierover volgt. Volgens haar bestaat het rendement van de korte week uit een betere levenskwal­iteit. Ze verwijst naar de uitspraken die de Belgische Oxfordecon­oom JanEmmanue­l De Neve daarover dit weekend deed tijdens een interview op BBC World. Ook experiment­en in Zweden en NieuwZeela­nd leken te wijzen op een verhoogde levenskwal­iteit.

Aanvankeli­jk was er bij het personeel wel wat argwaan, vertelt De Vooght. ‘Mensen waren bang dat ze hetzelfde werk in minder uren zouden moeten doen. Zo gaat het nu immers vaak bij de toekenning van individuel­e verlofstel­sels zoals tijdskredi­et. Maar als je de arbeidstij­d verkort op het niveau van de hele organisati­e, zoals wij doen, word je gedwongen om na te denken over een oplossing voor dat probleem. Nu is er veel enthousias­me voor het experiment.’ Femma vierde de goedkeurin­g van de cao met taart voor iedereen.

De drie grote vakbonden hebben gisteren duizenden manifestan­ten op de been gebracht op betogingen in Brussel en in de provincieh­oofdsteden. De vakbondsle­den protesteer­den tegen de pensioenpl­annen van de regeringMi­chel.

De actiedag moest de centrale vakbondsei­s – ‘een waardig pensioen op een redelijke leeftijd’ – kracht bijzetten. De betogers hekelden het optrekken van de wettelijke pensioenle­eftijd naar 67 jaar en het uitblijven van een regeling van vervroegd pensioen voor ‘zware beroepen’. Over die zware beroepen lopen (moeizame) onderhande­lingen tussen vakbonden en werkgevers­federaties.

In een reactie benadrukt minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) dat de ingrepen ‘nodig zijn om de pensioenen van onze kinderen en kleinkinde­ren te garanderen’.

‘Het experiment past in onze missie en visie over de gelijkheid van mannen en vrouwen’

ILSE DE VOOGHT Beleidsmed­ewerkster Femma

Ook elektronis­che publicatie­s kunnen lager btwtarief krijgen

De 28 Europese lidstaten hebben gisteren een voorstel goedgekeur­d om het verlaagde btwtarief dat nu geldt voor kranten, tijdschrif­ten en boeken, ook mogelijk te maken voor elektronis­che publicatie­s.

Tot nu toe was het voor de lidstaten verboden om een verlaagd btwtarief in te voeren voor eboeken en andere digitale publicatie­s. De bijzondere btwregelin­g die voor de hele elektronis­che handel geldt, laat dat niet toe, bevestigde het Europees Hof vorig jaar nog in een arrest. Daarom stelde de Europese Commissie een wetswijzig­ing voor. Het Europees Parlement schaarde zich al in juni 2017 achter het voorstel, maar in de Raad, waar de lidstaten het dossier unaniem moesten goedkeuren, blokkeerde Tsjechië de tekst. Nu is Praag toch overstag gegaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium