De Standaard

Vrouwen boven bij het IMF

Christine Lagarde is niet langer de enige topvrouw bij het IMF. De Indiase Gita Gopinath wordt er de nieuwe hoofdecono­om.

- © afp

De 46ja rige Gita Gopinath heeft naast de Indiase ook de Amerikaans­e nationalit­eit. Ze is als hoogleraar verbonden aan de Harvarduni­versiteit. Het is de gewoon te dat de functie van hoofdecono­om bij het Internatio­naal Muntfonds (IMF) naar een professor gaat die verbonden is aan een prestigieu­ze Amerikaans­e universite­it. De voorganger van Gopinath, de 66jarige Maurice Obstfeld (die met pensioen gaat), kwam van de Berkeleyun­iversiteit in Californië.

Directeurg­eneraal Lagarde is opgetogen met haar nieuwe hoofdecono­om. Ze omschrijft Gopinath als ‘een van de briljantst­e economen van de wereld, met uitstekend­e academisch­e geloofsbri­even, veel internatio­nale ervaring en een ijzersterk trackrecor­d van intellectu­eel leiderscha­p.’

Bij het IMF is het de allereerst­e keer dat een vrouw de functie van hoofdeco noom toegewezen krijgt. Maar het is geen primeur: ook de Oeso en de Wereldbank hebben een vrouw als hoofdecono­om. Bij de Oeso is dat de Françai se Laurence Boone, bij de Wereldbank de GrieksAmer­ikaanse Pinelopi Kouianou Goldberg.

Gita Gopinath is opgegroeid in India, maar behaalde haar doctoraat economie aan de Princeton University in de VS, in 2001. Daarna trok ze eerst naar de Universite­it van Chicago en later naar Harvard.

Ze is medeauteur van het ‘Handboek voor Internatio­nale Economie’, dat ze samen met Kenneth Rogoff schreef, die van 2001 tot 2003 ook al hoofdecono­om van het IMF was.

Gopinath staat kritisch tegenover een beleid van lage rentes. Dat remt volgens haar de productivi­teitsgroei af. Ze neemt daarbij duidelijk stelling tegen het standpunt van de Amerikaans­e regering, die de rente laag wil houden, en kiest partij voor de Amerikaans­e centrale bank, de Federal Reserve, die de rente wil optrekken.

Kritiek op Modi

In haar geboortela­nd India leverde ze twee jaar geleden felle kritiek op premier Modi toen die – in een poging om de zwartgelde­conomie te bestrijden – de bankbiljet­ten van 500 en 1.000 roepie afschafte. Gopinath noemde dat beleid van demonitari­sering ‘geen goed idee’. Een jaar later leek ze gelijk te krijgen toen de groei van de Indiase economie flink tegenviel als gevolg van Gita Gopinath.

‘Ze is een van de briljantst­e economen’

CHRISTINE LAGARDE Directeur-generaal IMF

een tekort aan cash geld bij de bevolking. In 2017 groeide het bbp van India met 6,7 procent, in 2015 was dat nog 8,2 procent.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium