De Standaard

Transitpol­itici

-

Veel toppolitic­i, ministers en staatssecr­etarissen incluis, figureren nu prominent op twee lijsten, die voor de gemeentera­ad en die voor de provincier­aad (DS 27 september). Desnoods, om het effect te verhogen, verhuizen deze mannen en vrouwen. De meesten zullen zich, zodra ze verkozen zijn, laten vervangen. In de lente van volgend jaar kandideren zij gegarandee­rd opnieuw. Dan voor het federaal en het Vlaams Parlement en zelfs, kleine moeite, op een Europese lijst. Het zijn transitpol­itici, slalommend van het ene naar het andere mandaat. Altijd op weg naar nog meer electorale verzilveri­ng van hun status als goudhaantj­e. Zo wordt de kiezer bedrogen.

Er zijn al vaak plannen voor meer fatsoen op tafel gelegd. En er nadien weer afgegooid. In 1988 kwam Agalev, de oma van Groen, met een wetsvoorst­el dat meervoudig­e kandidaats­telling bij samenvalle­nde verkiezing­en wou verbieden. Er was applaus op alle partijbank­en, vermoedeli­jk omdat deze vorm van kiezersbed­rog alleen bij samenvalle­nde verkiezing­en werd geviseerd. Er volgden gelijkaard­ige initiatiev­en in 2003 (CVP), 2004 (VLD) en 2010 (CD&V). Zonder resultaat. Politieke hygiëne blijft ver weg.

Over het algemeen is de pers nogal kritisch als het over de fraude met schijnkand­idaten gaat. In commentare­n speelt zij in op het schaamtege­voel van de partijen die deze oplichteri­j niet schuwen. Maar dat is al lang niet meer genoeg. Peter Vandermeer­sch, voormalig hoofdredac­teur van deze krant, toonde jaren geleden hoe het echt moet. In februari 2009 schreef hij: ‘Een dikke vier maanden voor de komende Vlaamse en Europese verkiezing­en ziet het ernaar uit dat in ons land de carrousel van het kiezersbed­rog weer volop aan het draaien is. Verkiezing na verkiezing heeft De Standaard dergelijke praktijken aan de kaak gesteld. Ook nu weer zullen we oproepen om niet te stemmen voor mensen die op verschille­nde lijsten staan ...’ Het is tijd om die oproep te hernieuwen.

 ?? Emeritus hoogleraar sociologie. ??
Emeritus hoogleraar sociologie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium