De Standaard

Eerlijke chocolade is een mensenrech­t

België is een chocoladel­and. Maar dat schept verplichti­ngen, zegt THOMAS MELS, op het vlak van duurzaamhe­id en kinderarbe­id.

-

Cacao mag dan al de grondstof zijn van een lekkernij die ons land internatio­nale faam bezorgt, de problemen die de sector kenmerken, zijn een reden om heel wat minder fier te zijn. Jaar na jaar verschijne­n rapporten die de extreme armoede en het enorme probleem van kinderarbe­id in de cacaoteelt aan de kaak stellen. In de WestAfrika­anse cacaoteelt verrichten meer dan 2 miljoen kinderen zwaar of gevaarlijk werk, verdienen boeren amper 67 cent per dag en verdwijnen grote stukken regenwoud in een pijlsnel tempo.

Ook de chocoladeb­edrijven ontkennen het licht van de zon al lang niet meer. Al sinds 2001 worden er dure eden gezworen dat het niet op die manier verder kan. Met het HarkinEnge­lprotocol en het Internatio­nal Cocoa Initiative dat daaruit voortvloei­de, beloofden de grootste spelers in de cacaobusin­ess dat ze de ergste vormen van kinderarbe­id de wereld zouden uithelpen. Bijna twintig jaar later stellen we vast dat het probleem nog is toegenomen. Door een dramatisch­e daling van de cacaoprijs streek de chocoladei­ndustrie vorig jaar 4,7 miljard dollar extra op, terwijl de WestAfrika­anse cacaoboere­n nog dieper in de armoede geduwd werden en het aantal gevallen van kinderarbe­id opnieuw steeg.

Beleidsmak­ers blijven stil

Op een moment waarop iedereen de mond vol heeft van de duurzame ontwikkeli­ngsdoelen en België zich internatio­naal profileert als verdediger van de mensenrech­ten, moet het verbazen dat onze beleidsmak­ers hierover zo stil blijven.

Ons land heeft nochtans recht van spreken én een verantwoor­delijkheid. Het merk ‘Belgische chocolade’ blijft jaar na jaar groeien. In 2017 werd in België ongeveer 650.000 ton chocolade geproducee­rd, goed voor een omzet van meer dan 4 miljard euro. We zijn de tweede grootste chocoladee­xporteur ter wereld en 1 op de 10 van alle wereldwijd geoogste cacaobonen passeert onze landsgrenz­en. Onze reputatie als chocoladel­and is dus niet uit de lucht gegrepen. Maar terwijl we graag uitpakken

met het smaakvol eindproduc­t, besteden we veel minder aandacht aan hoe het er aan het begin van de chocoladek­eten aan toe gaat.

Het valt dan ook toe te juichen dat minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo eerder dit jaar een initiatief aankondigd­e om de duurzaamhe­id in de Belgische cacaosecto­r te verhogen. Voorlopig is er nog weinig duidelijkh­eid over de aanpak en de ambitie van het programma, maar als laatkomer in het debat kan ons land best meteen lessen trekken uit de ervaringen en (het gebrek aan) resultaten van eerdere initiatiev­en. Een van de belangrijk­ste lessen luidt dat een louter vrijwillig­e aanpak niet werkt. Ondertusse­n is bij na de helft van alle cacao gecertific­eerd met een label en pronkt ongeveer elk cacaobedri­jf met een eigen duurzaamhe­idsprogram­ma. Toch leeft de gemiddelde boer in extreme armoede.

In april van dit jaar riep de hele cacaosecto­r tijdens de World Cocoa Conference in Berlijn nog op tot ingrijpend­e veranderin­gen. Vandaag ligt de focus te eenduidig op het verhogen van productivi­teit, zonder garanties op een beter inkomen. En zolang de grote bedrijven er niet in slagen het inkomen van de boer op een niveau te krijgen dat hem of haar toelaat waardig te leven – en dus een hogere prijs voor de cacao te betalen – zal de sector niet duurzaam zijn. Want je mag als boer dan al met de steun van een chocoladeb­edrijf inzetten op betere teelttechn­ieken, wanneer de prijs voor je product vervolgens bijna halveert, is er opnieuw

geen geld om de kinderen te voeden en naar school te sturen.

Onze politici stoppen dus het best met rond de pot te draaien. Het is hoog tijd dat het debat rond de zorgplicht die bedrijven hebben om de mensenrech­ten en het milieu in hun toeleverin­gsketens te respectere­n ook in België hoger op de politieke agenda komt. In de meeste van onze buurlanden leidde dat debat al tot concrete beleidsini­tiatieven.

In ons land blijft het ondertusse­n bijzonder stil. Onderzoeke­rs van de KU Leuven oordeelden eerder dit jaar dat onze regering met de voeten sleept als het gaat over acties om bedrijven aan te zetten om zogenaamde human rights due dilligence toe te passen in hun bedrijfsvo­ering. Op enkele weken van de vierde onderhande­lingsronde over een bindend VNverdrag rond bedrijven en mensenrech­ten neemt ons land nog steeds een erg afwachtend­e houding aan.

Zakken van 50 kilo

Voor de zomer kreeg België een tijdelijk zitje in de VNVeilighe­idsraad. In de lange lobbycampa­gne daarnaarto­e zwaaide onze regering met het Belgische trackrecor­d als verdediger van de mensenrech­ten. Minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders noemde het respect en de promotie van mensenrech­ten een van de belangrijk­ste prioriteit­en voor België. Ook minister De Croo benadrukte dat een mensenrech­tenbenader­ing ‘centraal’ in zijn beleid staat.

De urgentie op het terrein in onder meer de cacaosecto­r toont dat die mensenrech­tenbenader­ing ook vooraan in ons handels en economisch beleid moet staan. Dat impliceert een moedige en ambitieuze strategie om bedrijven te verplichte­n de mensenrech­ten te respectere­n in al hun activiteit­en. Zodat we binnen twintig jaar kunnen vaststelle­n dat de nakomeling­en van de huidige Ivoriaanse en Ghanese kinderen niet op hun beurt met machetes en zakken van 50 kilo aan de slag moeten. Maar dat ze op de schoolbank­en zitten, terwijl hun ouders eindelijk een leefbaar inkomen verdienen.

Didier Reynders noemde de mensenrech­ten een van de belangrijk­ste prioriteit­en voor België in de Veiligheid­sraad, maar ons land wacht af

 ?? © afp ?? Boeren in de WestAfrika­anse cacaoteelt verdienen amper 67 cent per dag.
© afp Boeren in de WestAfrika­anse cacaoteelt verdienen amper 67 cent per dag.
 ?? THOMAS MELS
Wie? Hoofd Politiek en Zuid, OxfamWerel­dwinkels.
Wat? Bijna de helft van alle cacao is gecertific­eerd met een label, maar toch leeft de gemiddelde boer in extreme armoede. ??
THOMAS MELS Wie? Hoofd Politiek en Zuid, OxfamWerel­dwinkels. Wat? Bijna de helft van alle cacao is gecertific­eerd met een label, maar toch leeft de gemiddelde boer in extreme armoede.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium