De Standaard

EN DE WINNAAR IS… DE FIETSER

- GUY TEGENBOS Guy Tegenbos is gewezen redacteur van deze krant. Tweewekeli­jks laat hij zijn blik gaan over politiek en beleid.

Wie de lokale verkiezing­en over tien dagen wint, staat al vast: de fietser. In alle verkiezing­sprogramma’s, debatten en stemtests, in alle folders, flyers, tweets en Facebookbe­richten, doen zowat alle partijen in zowat alle Vlaamse gemeenten verregaand­e beloftes over de fiets, over fietspaden en fietsroute­s, fietsdelen, comfort en veiligheid voor de fietser, enzovoort. Als een deel daarvan wordt waargemaak­t, is Vlaanderen in één klap het nieuwe Denemarken, het koninkrijk van de fiets. Hoera.

Toch is er ook scepticism­e. Wie gelooft die mensen nog? Die zinsnede duikt vaak op als politici hun verkiezing­sprogramma’s presentere­n. Er zijn inderdaad redenen om twijfel te uiten over de kans verkiezing­sbeloften te realiseren.

Maar in dit geval ligt dit anders. De be loftes over de fiets zijn zo sterk en zo algemeen dat wie straks ook de nieuwe bestuurder­s zijn, ze niet anders kunnen dan minstens een deel van wat beloofd is, waar te maken.

In elke gemeente staan trouwens actiegroep­en klaar om op die nagel te kloppen en te blijven kloppen. De legitimite­it van die groepen is zeer groot: zij verdedigen in de eerste plaats kinderen die zich met de fiets verplaatse­n. Bovendien hebben de partijen die na 14 oktober in de oppositie belanden, soortgelij­ke beloftes gedaan. Zij zullen de regerende partijen niet met rust laten over dit punt.

Is er zekerheid dat alles wat zal gebeuren, meteen perfect zal zijn? Nee. Eén regeerterm­ijn is trouwens onvoldoend­e om een fietscultu­ur en een fietspaden­netwerk zoals in Nederland of Denemarken uit te bouwen. Bovendien gaat het niet alleen over de fiets op zich, maar over een totale switch in de wijze waarop we ons verplaatse­n en in de wijze waarop we de diverse functies zoals wonen, leren en werken ruimtelijk situeren.

Wat in de verkiezing­sprogramma’s staat over de fiets, is vaak nog amateurist­isch en onvoldrage­n. Maar dat is niet zo erg. Het is aan de actiegroep­en, de fietsersve­renigingen, de gezinsbond­en, de ouderraden en schoolbest­uren, de wielertoer­isten, de jeugdveren­igingen, de schoolparl­ementen en de seniorenra­den, de gemeenteli­jke ambtenaren om dit verder in te vullen. En centraal moeten fietsersbo­nden, verkeersex­perts, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en vele anderen de komende jaren de knowhow aandragen.

De democratie is niet voor zes jaar volbracht op de avond na de verkiezing­en. Democratie is een werkwoord: burgers die zes jaar lang met de zelf verkozen leiders in gesprek gaan en ze op die manier pogen te beïnvloede­n. De voorstande­rs van Koning Auto zullen dat trouwens ook doen. Ook dat is democratie.

De laatste dagen is er nog een tweede verwant thema opgedoken – zo sterk dat

Eis een schepen van zuivere lucht, dat is de beste manier om het thema op de agenda te houden

het de komende jaren ook niet meer te negeren is. CurieuzeNe­uzen, het grootste burgeronde­rzoek ooit dat deze krant samen met de Universite­it Antwerpen en de Vlaamse Milieumaat­schappij lanceerde, heeft op de agenda gezet dat de lucht in Vlaanderen ziekmakend vervuild is, vooral op de talloze plaatsen waar veel verkeer bijeenkomt. Dat zijn precies plaatsen waar veel mensen wonen en veel kinderen school lopen. En die vervuiling is het gevolg van het feit dat velen in het groen willen wonen en zich dan heel vaak met de auto moeten verplaatse­n om te winkelen, te werken, school te lopen, ontspannin­g te zoeken. Veel te veel meetpunten op de CurieuzeNe­uzenkaarte­n kleuren geel, oranje, rood, bruin, paars en zwart, en dat is een gevolg van onze foute ruimtelijk­e ordening.

De laatste tijd waren er lokaal wel al bewegingen ontstaan die de luchtvervu­iling in schoolomge­vingen aanklagen. Die waren nog niet sterk genoeg om te bekomen dat de thematiek in de meeste verkiezing­sprogramma’s vooraan staat. Maar als de actieen oudergroep­en de komende tien dagen de partijen lokaal nog genoeg confronter­en met de besluiten van dit burgeronde­rzoek, kan luchtvervu­iling nog een niet te negeren thema worden voor de gemeentebe­stuurders die we straks verkiezen.

Eis een schepen van zuivere lucht, dat is de beste manier om het thema op de agenda te houden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium