De Standaard

EEN KADER VOOR VADER

-

Gelijke kansen voor vrouwen en mannen en voor moeders en vaders? We hebben vooruitgan­g geboekt, maar het werk is niet af (DS 2 oktober). We moeten het makkelijke­r maken voor vrouwen én mannen om voor zowel kinderen als carrière te kiezen, zonder dat ze hiervoor afgestraft worden. Dat mannen – en niet alleen vrouwen – hun werk en hun gezin willen combi neren, kan niet altijd op evenveel be grip rekenen. Mannen zijn minder ge neigd vaderschap­s en/of ouder schapsverl­of op te nemen. Niet alleen uit vrees voor een negatieve reactie van de werkomgevi­ng. Ook dat het loonverlie­s onvoldoend­e gecompen seerd wordt, speelt mee.

In 2016 stelde ik nieuwe Europese wetgeving voor een beter evenwicht tussen werk en privéleven voor. Daar mee willen we barrières wegwerken en het makkelijke­r maken voor vaders om vaderschap­s en ouderschap­sver lof op te nemen. En door een betere verdeling van de zorgtaken aan te moedigen, maken we het voor moe ders makkelijke­r om op de arbeids markt te blijven. In ons voorstel moe ten vaders minimaal tien dagen be taald verlof krijgen rond de geboorte van hun kind. We willen mannen ook stimuleren daadwerkel­ijk gebruik te maken van hun (bestaande) recht op vier maanden ouderschap­sverlof per kind. Dat is een individuee­l recht van elke ouder. Het kan niet overgedrag­en worden van vader naar moeder of omgekeerd. Bovendien moet het verlof voldoende betaald zijn, omdat zeker mannen het anders niet opnemen. We geven ouders eveneens het recht een flexibele werkregeli­ng aan te vragen in overleg met hun werkgever.

We moeten op een 21steeeuws­e manier kijken naar leven en werken, naar vrouwen en mannen, naar gezinnen en zorgen voor elkaar. Het is onze plicht om een kader te creëren waarin alle moeders en vaders een reële keuze hebben over de wijze waarop zij hun werk en hun gezinstake­n combineren. Wat kost dit, vraagt u zich af. Niets doen, kost meer. Volgens onze berekening­en loopt Europa jaarlijks 370 miljard euro mis door de lage participat­iegraad van vrouwen op de arbeidsmar­kt.

Het Europees Parlement en de Europese lidstaten onderhande­len nu over de definitiev­e tekst. Ik heb er vertrouwen in dat we nog dit jaar een ambitieus akkoord bereiken en dat de nieuwe wet dan een verschil kan maken voor vele moeders, vaders, gezinnen en carrières. Overigens beseffen veel bedrijven nu al dat een flexibele werkomgevi­ng talent aantrekt en hen een streepje voor geeft op de concurrent­ie. Mannen zoals Tom, Roel en Frederic en gezinnen zoals dat van Sofie tonen de weg vooruit. Hen willen we vanuit Europa actief steunen.

 ?? Europees commissari­s voor Werkgelege­nheid, Sociale Zaken, Vaardighed­en en Arbeidsmob­iliteit. MARIANNE THYSSEN ??
Europees commissari­s voor Werkgelege­nheid, Sociale Zaken, Vaardighed­en en Arbeidsmob­iliteit. MARIANNE THYSSEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium