De Standaard

Scholen en luchtkwali­teit

- TIM COURTIN, I

Veel Vlaamse kinderen gaan naar een school waar de luchtkwali­teit niet goed is (DS 2 oktober). Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat de sensibi lisering van ouders zich alleen richt op het afzetten en oppikken van het kroost, ’s ochtends en ’s avonds. Maar laten we stoppen met de hypocrisie: de meeste scholen hebben momenteel een dubbele functie. Een belangrijk luik, de naschoolse activiteit­en, blijft onder de radar. Klasraden, zangclub jes, muziekscho­len, toneelgroe­pen… allemaal zielen die iets extra willen uitdragen, maar moe van het werk en opziend tegen de lange fietstocht of de busrit nogal snel voor de auto kiezen.

Ikzelf woon pal in het centrum van het groene Gent (wijk Heirnis) naast een school die door zijn specifieke aard (Steinerbew­eging) tot de nodige hinder leidt/leidde. Er is een span ningsveld dat ontstaat tussen ener zijds omwonenden die willen genieten van hun rust na het werk en anderzijds de negatieve uitlopers van de vele na schoolse activiteit­en: geluidsove­rlast, lichthinde­r en … al het extra verkeer dat aangetrokk­en wordt.

Als ruimdenken­de burgers deden we een poging om via een buurtbemid deling tot compromiss­en te komen. Het was een moeilijk parcours – het traject loopt ondertusse­n meer dan een jaar en werd eenzijdig al eens stopgezet door de schooldire­ctie. Nu zitten we in de laatste rechte lijn naar een afsprakenn­ota waarin, toegege ven, een oplossing gevonden is voor het gros van de verschille­nde lasten. Dit sterkt ons dan ook in de overtuigin­g dat oplossinge­n altijd mogelijk zijn, zodra we elkaar begrijpen en respectere­n.

Maar u raadt het al, de auto is de gordiaanse knoop in het verhaal. Aan weerszijde van de school kleuren CurieuzeNe­uzenbollet­jes donkeroran­je. In de onmiddelli­jke omgeving, vanwege de ‘kleine ring’, zijn er zelfs enkele donkerpaar­se alarmsigna­len, zeer matige tot slechte luchtkwali­teit voor de leerlingen en de omwonenden. Desondanks hebben we via de stedelijke bemiddelaa­r signalen gekregen dat de directie zal vasthouden aan de in onze ogen ruime ‘autooprijm­ogelijkhed­en’ op een speelplaat­s zonder parking om toch maar hun ‘brede’ naschoolse functie te kunnen uitoefenen. Het lijkt ons wenselijk dat de stad een standpunt durft in te nemen en uit te dragen door gesubsidie­erde instanties zoals scholen op hun voorbeeldf­unctie te wijzen, ook na de schooluren.

Niet elke schoolomge­ving leent zich voor de extra belasting op vele vlakken die een brede school meebrengt. Voorafgaan­d overleg met de omwonenden is dus van primair belang, maar op dat vlak staat het participat­ietraject nog maar in zijn kinderscho­enen. Onze grote vrees is dus dat ons bemiddelin­gstraject hier sneuvelt in het gevecht tegen Koning Auto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium