De Standaard

Antropolog­e was te dol op blingbling

Rosmah Mansor, de flamboyant­e vrouw van expresiden­t Najib Razak, is gearrestee­rd. Met verduister­d overheidsg­eld kocht ze onder andere zeldzame roze diamanten.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I Na de onverwacht­e verkiezing­snederlaag van de autocraat Najib Razak in mei van dit jaar, blijft Maleisië grote schoonmaak houden. In juli werd de expresiden­t zelf al gearrestee­rd in het kader van een grootschal­ig corruptieo­nderzoek. Hij en zijn trawanten plunderden Maleisiës nationale ontwikkeli­ngsfonds, 1MDB, voor miljarden euro’s.

Nu is Razaks vrouw Rosmah Mansor (66) gearrestee­rd voor witwasprak­tijken. Ze onderging een marathonve­rhoor van 13 uur. Zoals alles in Mansors leven gebeurde ook de arrestatie met de nodige flair: in een luxueuze grasgroene outfit stapte de expresiden­tsvrouw uit een dure auto, onder het geklik van tientallen camera’s.

14 tiara’s

Het koppel ontkent nog steeds alle aantijging­en, maar de schaal van de zaak begint ondertusse­n grotesk te worden. Bij raids op Razaks eigendomme­n nam de politie voor 236 miljoen euro aan cash, juwelen en luxehandta­ssen in beslag. Opvallend waren een juwelenset met zeldzame roze diamanten ter waarde van tientallen miljoenen euro’s, 14 tiara’s en een collectie veelkleuri­ge krokodille­nleren tassen van het Californis­che merk Bijan. Niemand weet zelfs hoeveel die tassen waard zijn, maar van Bijan is geweten dat het alleen de machtigste­n kleedt. Zelfs een das kost er minstens 1.000 euro.

Mansor, antropolog­e van opleiding, liep al jaren in het oog. Haar luxueuze shoppingui­tjes, juwelen en designerou­tfits leken niet betaalbaar van het salaris van een Maleisisch­e politicus. Karen Hoisington, een brand consultant uit Singapore, noemde haar dit jaar nog ‘het typische voorbeeld van een vrouw die in een wereld terechtkom­t die ze niet kent: van een simpel bestaan naar één van macht en overdaad’. Rosmah zou volgens haar vervreemde dochter ook veel aandacht besteden aan plastische chirurgie en zwarte magie. Gezien haar reputatie als luxepaardj­e maakten haar publieke adviezen over zuinigheid tijdens de ramadan haar extra onpopulair bij de Maleisiërs.

1MDB, dat de Maleisisch­e burger meer welvaart moest brengen, had een nogal verdacht draaideurb­eleid. Hoe meer managers en hooggeplaa­tste zakenlui elkaar afwisselde­n, hoe meer het fonds in de schulden kwam. Maleisië heeft ondertusse­n al 408 rekeningen bevroren in het kader van het grootschee­pse onderzoek.

 ?? © epaefe ??
© epaefe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium