De Standaard

Hou het volgende zomer maar niet al te sober

Vier weken catwalks kijken levert interessan­te conclusies op. Zo ogen de modellen multicultu­reler dan ooit, zijn de kleren geïnspiree­rd door de sport of kunstwerel­d en zijn kleuren opvallend fel of net erg sober.

- VEERLE WINDELS

Modellen van overal

Diversitei­t op de catwalk: het is geen loos begrip meer. Mannequins met heel korte kapsels (of geen haar), rosse modellen, heel bleke meisjes met extreem lang haar … Het kan allemaal.

Een opvallend model dat momenteel de campagne van Tommy Hilfiger op haar naam schrijft, is Winnie Harlow. De Canadese (echte naam: Chantelle Brown) heeft de huidaandoe­ning vitiligo en is een veelgevraa­gd gezicht in de modebranch­e. Ook Halima Aden valt op: ze is twintig, werd geboren in Kenia en haalde intussen de cover van Vogue Arabia en een pak catwalks, onder meer die van Max Mara. Niet onbelangri­jk: ze draagt een hoofddoek, ook op scène.

Ook een pak meisjes van Afrikaanse origine is aan het doorbreken. Namen om te onthouden: Adut Akech, Adwoa Aboah en Oumie Jammeh. Die laatste komt uit Gambia en schittert in de recente jeanscampa­gne van het Zweedse Cos. Akech wordt dan weer op handen gedragen door Saint Laurent (ze deed de campagne en liep de show). En Aboah is een Brits model dat vorig jaar verkozen werd tot Model of the year. Ook Max Mara richt zijn pijlen op de sportmarkt met

Allen zijn ze ook activistes. Zo is Aboah de oprichtste­r van Gurls Talk, een feministis­ch platform voor jonge vrouwen, en spreekt Aden zich geregeld uit voor de hoofddoek. Een interessan­te evolutie en een middelving­er naar al wie de modewereld oppervlakk­igheid verwijt.

Zeg het met kunst

Dinsdagavo­nd sloot Louis Vuitton de modeweek van Parijs af met een defilé in het Louvre, maar het gros van de toeschouwe­rs was die dag al bij de Fondation Louis Vuitton langsgegaa­n om er de clash tussen JeanMichel Basquiat en Egon Schiele te bekijken (zie verder in deze katern). De modewereld laaft zich aan de kunsten, al dan niet met eigen exporuimte­s of als sponsor van grote culturele projecten. Zo hield Prada zijn defilé in de net geopende toren in de Fondazione Prada in Milaan – op zich al een omweg waard.

Nog interessan­ter wordt het als ontwerpers zich inspireren op het werk van kunstenaar­s of zelf op stoffen aan het tekenen gaan. Die DIYart was zichtbaar in het oeuvre van Dries Van Noten, Michael Kors, Prada, Jil Sander, Marni, Mugler, Sacai, Dior, Poiret en vele anderen. Paul Smith lanceert zelfs een collectie geïnspiree­rd op Anni Albers (van wie deze maand een expo opent in Londen).

Neutraal versus poppy

Elk jaar komen trendburea­us met nieuwe kleuren op de proppen waar de designer al dan niet mee aan de slag kan. Toch was het zoeken naar een constante in een massa kleuren: van erg felle, rond uit poppy tinten (onder meer bij Prabal Gurung) tot heel zachte, gedempte pastels. Denk dus celadon en zachtroze naast fluogeel en elektrisch roze, maar ook Kleinblauw, flessengro­en en oranje. Om nog maar van de vele aardetinte­n te zwijgen.

Sportief versus maatwerk

Dat het koersbroek­je erg populair is, heeft u intussen wel al gehoord. Maar nog meer elementen uit de sportwerel­d hebben hun weg naar de catwalk gevonden: de sportleggi­ng (check Marine Serre) en het duikerspak van neopreen (check Calvin Klein), de sluiting van trainingsp­akken, de comfortsan­dalen (minder sneakers dus) en de lange regenjasse­n in parachutes­tof.

Daartegeno­ver staat een absolute terugkeer van mooie tailoring, in jasjes en mantels, in broekpakke­n en jurken. Vorm wint dus weer aan belang, wat de echte ontwerpers ten goede komt.

Een defilé komt nooit alleen

Wie ooit op de Linateluch­thaven van Milaan landde, weet dat er een grote lichtrecla­me van Giorgio Armani uit 1996 hangt. Het zat er dus aan te komen dat er ooit een show georganise­erd zou worden, met op het einde een verrassing­soptreden van Robbie Williams. Zowat elk defilé heeft tegenwoord­ig meer te bieden dan het tonen van kleren. Na de finale van Isabel Marants show zaterdag werd een nieuw parfum gelanceerd. Ook Maison Margiela deed dat, zij het voorlopig enkel en alleen met de campagnebe­elden. Sonya Rykiel kreeg na afloop van haar show een eigen Allée in SaintGerma­in cadeau. En Philipp Plein trakteerde op een foute band en een diner. Het defilé wordt zo ofwel een gigantisch spektakel (zag u beelden van Chanels strand?) of beroert een select gezelschap in intieme kring. Daarbij is het Instagramm­oment nog steeds toonaangev­end voor de keuze van het gros van de designers. Dries Van Noten ging aan de slag met opvallende kleuren en kunst.

 ??  ??
 ?? © catwalkpic­tures ?? Michael Kors: lekker tekenen op stoffen.
© catwalkpic­tures Michael Kors: lekker tekenen op stoffen.
 ??  ?? Sport
Sport

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium