De Standaard

Voormalig militair kwartier Asiat wordt opgewaarde­erd

- VAN ONZE MEDEWERKER DIETER DE BEUS

Het stadsbestu­ur van Vilvoorde kreeg gisteren de sleutels in handen van de Asiatsite en lichtte meteen haar toekomstvi­sie toe.

VILVOORDE I Op 25 juni 2008 kondigde de toenmalige minister van Defensie, Pieter De Crem (CD&V) aan dat het militaire kwartier Asiat in Vilvoorde dicht ging. Sinds 2015 staat het leeg en verwerd het een tot stadskanke­r waar vandalisme schering en inslag zijn. De stad bood er 10 miljoen euro voor en op 10 september was de deal met Defensie rond.

Het stadsbestu­ur wil het voormalige militair domein gebruiken om tegemoet te komen aan de noden van een snel groeiende stad. ‘De ontwikkeli­ng van deze site – die de projecttit­el Vilvoorde nOord meekreeg – moet mee gestalte geven aan Vilvoorde als hippe, bruisende ontmoeting­splaats aan het water’, zegt burgemeest­er Hans Bonte (SP.A).

‘Er wordt onderhande­ld met meerdere partners. Zo wordt samen met de onderwijsk­oepel GO! nagegaan of er een secundaire freinetsch­ool kan komen. Met de Vilvoordse moslimgeme­enschap wordt onderzocht of de moskeeen schoolwerk­ing in de Mechelsest­eenweg kan verhuizen naar een deel van dit gebied.

Projecten gezocht

Ook wordt met de groep rond Rode Duivel en Vilvoorden­aar Yannick Carrasco onderzocht op welke manier er een hedendaags urban football & sportscent­er kan worden gerealisee­rd.’

‘Daarnaast kunnen tijdelijke invullinge­n een nieuwe dynamiek teweegbren­gen. Onder de noemer “Stadsmaker­s” wordt gezocht naar mensen die hier een project willen realiseren, van creatieve doeplekken tot een zomerbar. Dat zou al over enkele maanden kunnen.’

De site wordt opgedeeld in drie clusters met een centraal plein als verbinding. In cluster 1 worden publieksfu­ncties gerealisee­rd, zoals de school, de moskee en de voetbalsch­ool. Daarnaast komt een overdekte publieke ruimte, waarvan de invulling doorheen het jaar verschilt, van danslessen en crossfittr­aining over een slachtvloe­r tijdens het Offerfeest tot een popupbar in de zomermaand­en.

De tweede cluster zet in op ruimte voor sociaalcul­turele vereniging­en en sociale economiepr­ojecten en brengt vereniging­en en ondernemin­gen, kunstenaar­s en de kringwinke­l samen. Er is ruimte voor een buurthuis en een plaats voor workshops.

Cluster 3 krijgt een groene inrichting die aansluit bij de Zenne. Daar krijgen een picknicksp­ot en een speeltuin een plaats.

Om een verkeersin­farct te vermijden, wordt een nieuwe as voor langzaam verkeer gerealisee­rd en fietsgebru­ik gestimulee­rd.

‘De ontwikkeli­ng van deze site moet mee gestalte geven aan Vilvoorde als hippe, bruisende ontmoeting­splaats aan het water’

HANS BONTE Burgemeest­er

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium