De Standaard

Laadpalenn­et groeit sneller dan elektrisch wagenpark

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

Zullen we voldoende laadpalen hebben om elektrisch te rijden? De Europese automobiel­federatie Acea vreest alvast van niet. In Vlaanderen stevenen we niettemin af op een heel ander scenario. Het laadpalenn­et is zeer snel aan het uitbreiden. Terwijl de vloot elektrisch­e wagens maar mondjesmaa­t groeit.

BRUSSEL I Erik Jonnaert, topman van de Europese automobiel­federatie Acea, vindt dat het Europees Parlement het paard achter de kar heeft gespannen met de beslissing om de uitstootno­rmen voor auto’s fors te verstrenge­n tegen 2030 (DS 4 oktober). Dat vergt een snelle overgang naar elektrisch rijden. Probleem volgens Jonnaert: de oplaadinfr­astuctuur in Europa gaat daar niet klaar voor zijn.

Hij krijgt de bal echter meteen teruggekaa­tst. Niet de laadpalen zijn de hinderpaal voor de doorbraak van de elektrisch­e auto in Europa, maar de automerken zelf, stelt William Todts van de mobiliteit­sorganisat­ie Transport & Environeme­nt.

Thuis of op het werk

Het echte probleem volgens Todts: de Europese automobiel­constructe­urs brengen te weinig modellen op de markt. En houden bovendien de volumes van de beschikbar­e modellen voor verkoop in Europa beperkt. ‘Bestel in België maar eens een elektrisch­e wagen. Je moet rekenen met wachttijde­n tot een jaar.’

Todts vindt het schrikbeel­d van een tekort aan laadinfras­tructuur totaal verkeerd. ‘Uit recent studiewerk van Transport & Environmen­t over elektrisch rijden blijkt dat 95 procent van de oplaadbeur­ten thuis of op het werk plaatsvind­t.’ Met als zeer treffend voorbeeld: Noorwegen. Dat is het land in Europa waar elektrisch rijden de voorbije jaren echt is doorgebrok­en.

De Noren blijken almaar minder interesse te hebben in de klassieke publieke oplaadpunt­en. Het dagelijks gebruik van deze ‘trage’ oplaadpale­n is tussen 2014 en 2017 gedaald van 10 naar amper 2 procent. Alleen laadpalen die toelaten om heel snel elektricit­eit bij te tanken worden meer gebruikt.

In ons land, waar elektrisch rijden maar mondjesmaa­t groeit, zit de kans er dik in dat er te veel laadinfras­tructuur zal zijn vergeleken met het aantal elektrisch­e voertuigen dat in België rondrijdt. Zeker in Vlaanderen. Eind 2017 stond de teller van het aantal elektrisch­e voertuigen op circa 6.000. Het elektrisch­e wagenpark groeit momenteel maar mondjesmaa­t.

Pijnpunt Wallonië

De uitbouw van het laadpalenn­et gaat momenteel veel sneller. Distributi­enetbeheer­der Fluvius – de versmeltin­g van Eandis met Infrax – is op vraag van de Vlaamse regering bezig met de uitrol van een openbaar netwerk van laadpalen. Tegen het ein bij de laadpaal. de van dit jaar zullen er 1.100 her en der staan op dorps en marktplein­en, en in de buurt van gemeenteli­jke infrastruc­tuur, zoals sportterre­inen. Tegen 2020 zal dat aantal stijgen tot 2.500 laadpunten. Goed voor 5.000 voertuigen om tegelijk te laden.

Tegelijk wordt er door enkele oliemaatsc­happijen momenteel werk gemaakt van de installati­e van snelladers in pompstatio­ns langs de Belgische snelwegen. Total zegt zo goed als klaar te zijn met de uitrusting van zijn snelwegsta­tions. Q8 heeft EDF

‘Autobouwer­s houden de beschikbar­e modellen van elektrisch­e wagens voor verkoop in Europa beperkt’

WILLIAM TODTS

Transport & Environmen­t

Luminus in de arm genomen voor de plaatsing van snelladers in zijn snelwegsta­tions. En Engie kondigde begin dit jaar aan dat zijn Nederlands­e laadpalenf­iliaal EVbox in België een netwerk van 2.000 laadpunten bij bedrijven gaat uitbouwen.

Er blijft wel een pijnpunt: de uitbouw van publieke laadpunten in Wallonië. Voor wie naar Frankrijk of Luxemburg rijdt, wordt het de komende jaren goed opletten om de wagen tijdig op te laden, is te horen bij het laadpalenb­edrijf Allego.

 ?? © Carlo Coppejans ?? Lege parkeerpla­atsen
© Carlo Coppejans Lege parkeerpla­atsen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium