De Standaard

WAAKZAAMHE­ID OVER GROTE FACTUUR GEBODEN

- BART STURTEWAGE­N

Premier Charles Michel maakte zich maandag in de Kamer niet alleen sterk dat het licht deze winter niet zal uitgaan. Hij herhaalde ook met kracht dat de regering leverancie­r Electrabel juridisch aansprakel­ijk zal stellen voor de mogelijke stroomscha­arste, en dat hij de factuur voor de duurdere elektricit­eit die we dan elders zullen moeten halen, zal doorsturen naar datzelfde Electrabel.

Of dat juridisch allemaal zo eenvoudig is, valt nog te bezien. Maar op de achtergron­d speelt nog een andere kwestie, waarin hetzelfde Electrabel centraal staat. De regering bereidt immers een wetsontwer­p voor dat moet garanderen dat Electrabel alle afspraken nakomt in verband met de ontmanteli­ng van de kerncentra­les en de opslag van het kernafval. Dat is een miljardenv­erhaal. Naarmate die eindfase van het nucleaire tijdperk dichterbij komt, stijgt de zenuwachti­gheid erover. Electrabel is een dochter van het Franse Engie. Die holding wil met de activa van Electrabel kunnen doen wat ze nodig acht. In vele gevallen is dat: verkopen. Maar hoe weten we dan nog zeker dat de nodige miljarden in België blijven en de kosten op Electrabel kunnen worden verhaald wanneer het moment gekomen is?

Nadat L’Echo en De Tijd hadden bericht over onderhande­lingen die minister van Energie Marie Christine Marghem daarover met Electrabel zou voeren, zegt Etienne Davignon, de Belgische veteraanne­twerker van Engie, vandaag in deze krant dat we op onze twee oren mogen slapen. Maar het is moeilijk zich van de indruk te ontdoen dat Engie/Electrabel naarstig naar manieren zoekt om de maximumfac­tuur voor de nucleaire ontmanteli­ng definitief vast te leggen. Momenteel is daarvoor ruim 10 miljard opzijgezet in het vehikel Synatom.

Vanuit bedrijfsst­andpunt is de strategie van Engie begrijpeli­jk, want wie weet hoe de veiligheid­svereisten in de komende decennia nog kunnen evolueren? Het bedrijf wil de risico’s daarop zo klein mogelijk houden. Maar als deze regering het met Engie op een akkoord gooit, dan verdwijnt het financiële risico niet. Dan wordt het gewoon verplaatst naar de belastingb­etaler.

Het is duidelijk dat een ernstige stroompann­e met stijgende prijzen deze regering in haar nadagen in grote politieke problemen zou brengen. Ze heeft er alle belang bij dat Electrabel dan inschikkel­ijk is en de factuur betaalt. Dat geeft het bedrijf een hefboom bij de onderhande­lingen over de grote factuur, die van de ontmanteli­ng van de kerncentra­les. Waakzaamhe­id is dus geboden.

Electrabel heeft hefboom bij onderhande­ling over nucleaire ontmanteli­ng

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium