De Standaard

Iedereen ziek

- ANN VAN DEN BRUEL Docent ‘primary care’ (Universite­it van Oxford).

Koen Kas poneert dat de toekomst van onze gezondheid­szorg preventief en gepersonal­iseerd wordt dankzij medische apps (DS 9 oktober). We zullen continu onze hartslag, ons gewicht en onze bloeddruk monitoren. Weg met dat fijne gevoel als je ’s ochtends opstaat en je lekker in je vel voelt: onze apps weten wel beter, we sliepen slechts x procent van de tijd echt goed.

Feedback over onze gezondheid haalt weinig uit. Het is niet omdat we te horen krijgen dat we een hart hebben dat vijf jaar ouder is dan onze echte leeftijd, dat we gezonder gaan leven. De longfuncti­e meten doet mensen niet stoppen met roken. Prediabete­s is een ‘voorstadiu­m’ van diabetes type 2. De suiker in het bloed is hoger dan bij de meeste mensen, maar nog niet hoog genoeg om van diabetes te spreken. Slechts een derde van de mensen met prediabete­s zal evolueren naar diabetes type 2. Als ze erin slagen om gezonder te eten en meer te bewegen, waardoor ze gewicht verliezen, zullen ze niet alleen kunnen verhindere­n dat ze diabetes krijgen, maar worden hun suikerwaar­den vaak weer normaal. Maar ze krijgen daarentege­n massaal antidiabet­esmedicati­e. Een goedbedoel­d idee leidt dus vooral tot meer zieken en meer medicatie.

Wel kunnen apps mensen met een al bestaande ziekte opvolgen. De zwangere met zwangersch­apsdiabete­s kan via een app gemakkelij­ker haar bloedsuike­r opvolgen en metingen naar haar behandelen­de team sturen. Mensen met een hartproble­em kunnen via een app hun gewicht vaker en efficiënte­r opvolgen. En een app kan iemand helpen om medicatie tijdig en correct in te nemen.

Maar als we ervan uitgaan dat apps de gezondheid van mensen kunnen verbeteren, moeten we ze evalueren zoals andere behandelin­gen: in voldoende grote studies met een controlegr­oep zonder app. Enkele maanden geleden stond de teller voor zulke studies van ‘apps op voorschrif­t’ wereldwijd op 23, de meeste kleine proefstudi­es. Van die 23 konden er elf een positief effect aantonen voor de medische app. Apps voor mensen met diabetes kunnen de bloedsuike­rs mee helpen verbeteren, zij het beperkt. Er zijn apps waarmee mensen iets meer afvallen of bewegen, maar lang niet allemaal. Apps voor angst en depressie bleken niet te werken. Er werd bijna nooit gekeken naar de nadelen of nevenwerki­ngen van apps – nochtans kunnen zij door valse alarmen leiden tot ongerusthe­id en meer consultati­es, of door foute metingen zelfs tot gezondheid­sproblemen.

Ik gruw van de dag dat we massaal al onze lichaamsfu­ncties meten. Dan loert dokter Knock om de hoek, de arts uit het satirische toneelstuk van Jules Romains. Nadat je iedereen overtuigd hebt dat ze ziek zijn, is de arts de redder in nood. En wat is gemakkelij­ker dan iemand te behandelen die niet echt ziek is? In die wereld zijn er geen gezonde mensen, alleen mensen die nog niet genoeg werden onderzocht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium