De Standaard

De foute makelaars moeten eruit

Het Belgische gerecht onderzoekt of KV Mechelen en zijn huismakela­ar Dejan Veljkovic vorig jaar door matchfixin­g in eerste klasse probeerden te blijven.

- VAN ONZE REDACTEURS MARK EECKHAUT STIJN COOLS NICO TANGHE

BRUSSEL I Wat eind 2017 begon als een klassiek onderzoek naar zwart geld en schimmige financiële constructi­es van voetbalmak­elaars, vervelde al snel tot een onderzoek naar corruptie. De federale politie luisterde volgens onze info maandenlan­g de telefoons af van topmakelaa­rs Mogi Bayat en Dejan Veljkovic op zoek naar fraude bij transfers.

Maar na verloop van tijd nam het onderzoek (nog) een andere wending. Plots bleek het ook te gaan om mogelijke omkoping in voetbalwed­strijden. Het gerecht vond aanwijzing­en dat Veljkovic – tot vorig jaar de huismakela­ar van KV Mechelen – actief heeft geprobeerd de degradatie­strijd vorig seizoen te beïnvloede­n in het voordeel van de Mechelaars.

In de dagen voor de beslissend­e laatste competitie­wedstrijd zou de Serviër verschille­nde verdachte contacten hebben gehad met bestuurslu­i van KV Mechelen en WaaslandBe­veren. Op die manier zou hij geprobeerd hebben om Malinwa in eerste klasse te houden.

Voor Veljkovic, die zelf veel spelers van KV Mechelen in zijn portefeuil­le had, was het financieel belangrijk dat de club niet zou zakken. Maar zijn opzet mislukte. Mechelen won de beslissend­e laatste wedstrijd van de competitie tegen WaaslandBe­veren wel met 2–0. Maar concurrent Eupen versloeg Excelsior Moeskroen met 4–0 en bleef zo in eerste klasse op basis van het doelpunten­verschil.

In de dagen na de wedstrijd keerde de voetbalwer­eld zich tegen Moeskroen en Eupen. Maar het lijkt er nu op dat het spel (ook) aan de andere kant vuil werd gespeeld.

Of er effectief sprake is van corruptie, zal het gerechteli­jk onderzoek moeten uitwijzen. Maar behalve Veljkovic werden gisteren ook enkele bestuurslu­i van KV Mechelen en WaaslandBe­veren opgepakt voor ondervragi­ng. Onder hen KV Mechelenei­genaar Olivier Somers en WaaslandBe­verenvoorz­itter Dirk Huyck.

En er is nog meer. Uit het onderzoek bleek ook dat Veljkovic er een zeer vriendscha­ppelijke relatie op nahoudt met de Belgische toparbiter­s Bart Vertenten en Sébastien Delferière. De twee gingen geregeld tafelen met de makelaar. Het gerecht wil nu van de scheidsrec­hters weten waarom zij zo close met hem waren en – vooral – wat zij in ruil hebben gedaan. Een aantal verdachte matchen wordt onder de loep gehouden.

44 huiszoekin­gen

Zeker is dat het gerecht gisteren een keiharde schop uitdeelde in de schimmige achterkame­rs van de Belgische voetbalwer­eld. Bij de 44 huiszoekin­gen die de federale politie over het hele land uitvoerde, werd de top van de Belgische voetbalwer­eld aangepakt. Mogi Bayat en Dejan Veljkovic zitten in cel. Maar ook de beste Belgische scheidsrec­hters, Delferière en Vertenten, brachten de nacht achter de tralies door, net als toptrainer Ivan Leko van Club Brugge. ExAnderlec­htmanager Herman Van Holsbeeck werd na verhoor vrijgelate­n. Leko is een goeie vriend van makelaar Dejan Veljkovic en zou van veel van diens zaken op de hoogte zijn. Van Holsbeeck deed dan weer veel transfers met Bayat.

 ?? © pn © pn ??
© pn © pn
 ??  ?? Mogi Bayat.
Mogi Bayat.
 ?? © blg ?? Bart Vertenten.
© blg Bart Vertenten.
 ?? © blg ?? Sébastien Delferière.
© blg Sébastien Delferière.
 ??  ?? Dejan Veljkovic.
Dejan Veljkovic.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium